Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Визначити систематичне положення Lymnaea stagnalis.

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. Визначити особливості підготовки та проведення семінарів і практичних занять соціально-педагогічних дисциплін.
  3. Визначити пакет документів, необхідний для відкриття поточного рахунку юридичній особі
  4. Визначити, яку роль відіграє науково-дослідна робота студентів магістратури у становленні їх як спеціалістів.
  5. Головні положення теорії розміщення в умовах капіталізму.
  6. Загальнi положення
  7. Загальне положення
  8. Загальні методичні положення про виконання курсової роботи
  9. Загальні положення

F. Phthirus pubis.

2.3 Назвіть ряд, який відноситься до підкласу Radiolaria

d. Phytomonadina;

E. Stycholonchea;

f. Coleoptera.

2.4 Які органоїди мерозоїдів споровиків беруть участь у проникненні до клітини:

d. Коноїд;

e. Роптрії;

f. Мікронеми.

2.5 Які з представників нематод ведуть не паразитичний спосіб житя:

d. Angilula aceti;

e. Monochistera subfiliformis;

f. Trichochocephalus trichiurus.

 

Визначити систематичне положення Lymnaea stagnalis.

ЦАРСТВО Тварини (Metazoa)

ПОДЦАРСТВО Багатоклітинних (Eumetazoa)

ТИП Молюски (Mollusca)

ПІДТИП Раковини (Conchifera)

КЛАС II. Черевоногих (Gastropoda)

Черевоногі, або равлики, – найбагатший представниками клас молюсків.

Первинно черевоногі молюски – мешканці моря, але багато з них пристосувалися до життя в прісних водоймах і на суші. Дуже невелика кількість видів веде паразитичний спосіб життя. Клас черевоногих підрозділяється на 3 підкласи: передньожаберних (Prosobranchia), задньожаберних (Opisthobranchia) та легеневих (Pulmonata).

Розміри черевоногих варіюють від 2-3 мм до декількох десятків сантиметрів. До найбільших видів відносяться Hemifusus proboscidiferus (. Під'єд Prosobranchia) з раковиною в 60 см, морський заєць – Aplysia (. Під'єд заднежаберних), що досягає 25 см, і деякі африканські види наземних равликів Achatina (. Під'єд Pulmonata), плаваюча форма Pterotrachea CORONATA, довжина якої перевищує 25 см. та ін.

Голова черевоногих виразно відособлена від тіла, нога добре розвинена і звичайно має широку повзатільну підошву (рис. 1), тулуб утворює догори виріст у вигляді великого внутрішнього мішка. Раковина складається з одного шматка, але іноді може піддаватися редукції. Характерна риса всіх черевоногих - асиметричність будови. Звичайно вона вже з першого погляду впадає в очі.

Асиметрія черевоногих молюсків виражається, по-перше, в редукції правих органів мантійного комплексу, що супроводжується посиленим розвитком їхніх партнерів на лівій стороні, і, по-друге, внутрішній мішок закручується спірально – ця особливість зовні ясно виражена у формі раковини (рис. 1)

 

4. Загальна характеристика типу кишковопорожнинні.

 

Кишковопорожнинні ведуть виключно водний і в більшості випадків морської спосіб життя. Одні з них вільно плавають, інші не менш численні форми-сидячі і прикріплені до дна тварини. До Coelenterata відноситься близько 9000 видів.

Будову кишковопорожнинних характеризується радіальної або променевої симетрією. У тілі їх можна відрізнити одну головну подовжню вісь, навколо якої в радіальному (променистому) порядку розміщениі різні органи. Від числа повторюваних органів залежить порядок радіальної симетрії. Так, якщо навколо цієї уявної поздовжньої осі розташовується 4 однакових органу, то радіальна симетрія у разі називається чотирипромінної. Якщо таких органів шість, то і порядок симетрії буде шестипроменеві, і т. д. Зважаючи подібного розташування органів через тіло кишковопорожнинних можна завжди провести кілька (2,4,6,8 і більше) площин симетрії, тобто площин, якими тіло ділиться на дві половини, дзеркально відображають одна іншу. У цьому відношенні кишковопорожнинні різко відрізняються від двосторонньо-симетричних, або білатеральних, тварин (Bilateria), у яких є всього одна площина симетрії, що ділить тіло на дві дзеркально подібні половини, праву і ліву.

Радіальна симетрія зустрічається у кількох далеко один від одного стоячих груп тварин, які однак, мають одну загальну біологічну межу. Всі вони або ведуть в даний час сидячий спосіб життя, або вели його в минулому, тобто походять від прикріплених тварин. Звідси можна зробити висновок, що сидячий спосіб життя сприяє розвитку променистої симетрії.

Біологічно це правило пояснюється тим, що у сидячих тварин один полюс служить зазвичай для прикріплення, інший-вільний несе на собі рот. Вільний ротової полюс тваринного по відношенню до факторів навколишнього середовища (можливість захоплення їжі, дотику і т. д.) Поставлений з усіх боків в абсолютно однакові умови, внаслідок чого різні органи і отримують однакове розвиток на різних пунктах тіла, розташованих навколо головної осі, що проходить через рот до протилежного йому прикріпленого полюси; результатом цього є вироблення променистої симетрії. Зовсім інакше справа йде у плазуючих тварин.

Кишковопорожнинні – двошарові тварини (Diploblastica): в онтогенезі у них формуються тільки два зародкових листка - екто- і ентодерми, чітко виражені і у дорослої тварини. Ектодерма і ентодерми розділені прошарком мезоглеі.

У найбільш простому випадку тіло кишковопорожнинних має вигляд відкритого на одному кінці мішка. У порожнині мішка, висланою ентодермою, відбувається перетравлювання їжі, а отвір служить ротом. Останній зазвичай оточений кількома або одним віночком щупалець, захоплюючих їжу. Неперетравлені залишки їжі видаляються з тіла кишковопорожнинних через ротовий отвір. П своєю будовою найбільш просто організовані з кишковопорожнинних можуть бути зведені до типової гаструли.

Залежно від способу життя ця схема будови може дещо змінюватися. Найбільш близькі до неї сидячі форми, яким дано загальне найменування - поліпи; свободноплаваючі кишковопорожнинні відчувають зазвичай сильне сплощення тіла у напрямку головної осі – це медузи. Поділ на поліпів і медуз несистематично, а чисто морфологічний; іноді один і той же вид кишковопорожнинних на різних стадіях свого життєвого циклу має будову то поліпа то медузи. У медузоїдному стані кишковопорожнинні, як правило, одиночні тварини. Навпаки, поліпи лише в рідкісних випадках буває одиночним. Величезна більшість їх, починаючи життя як одиночний поліп, утворює потім за допомогою брунькування, що не доходить до кінця, колонії, що складаються з сотень і тисяч особин. Колонії складаються з цілком однакових особин (мономорфні колонії) або ж з особин, що мають різну будову і виконують різні функції (поліморфні колонії).

Характерна риса типу – наявність жалких клітин. Рух здійснюється шляхом мускульних скорочень. Тип розпадається на класи: Hydrozoa (гідрозом); Scyphozoa (сцифоїдні медузи); Anthozoa (коралові поліпи).

 

5. Філогінія типу Kinorhyncha

Походження класу киноринх не цілком ясно; спочатку їх вважали членистоногими з атрофувалися кінцівками, по наявність протонефридіїв (у членистоногих ніколи не буває) спростувало це припущення.

Загальний план будови киноринх свідчить про приналежність їх до первічнополостних черв'якам. За кутікулярізаціі покривів, зростанню за допомогою линьок, будовою глотки вони нагадують нематод, але мають деяку схожість з брюхореснічних (наявність протонефридіїв). Однак цього недостатньо, щоб зближувати клас киноринх з якою-небудь конкретною групою типу Nematheiminthes.

Деякі дослідники відзначають, крім того, відоме схожість киноринх зі скребней і з личинками волосатиком і пріапулід.




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 66 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | <== 5 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав