Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Підготовка до рентгенологічних досліджень.

Читайте также:
  1. Загальноосвітня мета образотворчого мистецтва – підготовка всебічно розвинутих громадян суспільства
  2. Загальноосвітня підготовка
  3. Засновницькі документи та їх підготовка
  4. Крок 1. Загальна лікарська підготовка
  5. ПІДГОТОВКА
  6. Підготовка видань в редакторі MS Word 2000
  7. Підготовка вчителя до занять.
  8. Підготовка вчителя до уроку.
  9. Підготовка вчителя до уроку.
  10. Підготовка до дослідження товстоі кишки.

Бронхографія - рентгенологічне дослідження бронхів і трахеї за допомогою контрастних речовин. Під час підготовки перевіряють чутли­вість хворого до препаратів йоду, проводять дренаж бронхів, дають відхаркувальні та бронхолітичні засоби. Перед процедурою підшкірно вводять атропіну сульфат, за необхідності - десенсибілізувальні засо­би. Бронхографію проводять під наркозом або місцевою анестезією. Піс­ля процедури хворому протягом 2 год не дають їсти. Катетери для вве­дення контрастної речовини стерилізують кип'ятінням.

Підготовка до дослідження шлунка і тонкої кишки. За 2-3 дні до дослідження з раціону виключають продукти, що викликають метео­ризм (чорний хліб, молоко, капуста, картопля). Напередодні дослідження

хворий вечеряє о 18-й годині, після чого його попереджають, що він не повинен їсти, пити, вживати ліки (за необхідності застосовують па­рентеральне введення). О 19-20-й годині хворий приймає 30 г рицинової олії, а через 2-3 год йому ставлять очисну клізму. Вранці за 2-3 год до дослідження проводять повторну очисну клізму і натще направляють хворого в рентгенологічний кабінет. Перед дослідженням хворий не по­винен вживати рідини, палити. Якщо в шлунку натще виявляють вели­ку кількість рідини, її можна відсмоктати зондом. При великому скуп­ченні газів за 30 хв до дослідження повторно ставлять очисну клізму.

Підготовка до дослідження жовчного міхура і жовчних проток.

Протягом 2 днів перед холецистографією хворі вживають тільки лег­ку їжу, що не містить клітковини і не викликає метеоризму. Кишки очищають за допомогою клізм. Напередодні дослідження хворий востаннє приймає їжу о 16-17-й годині. Ввечері ставлять очисну клізму. Контрастні речовини (1,5-3 г холевіду) вводять за спеціальною схемою за 12-14 год до рентгенографії. Вранці за 2-3 год до дослідження ставлять очисну клізму. Хворий приносить з собою в рентгенівський кабінет 2 сирих яйця.

При проведенні внутрішньовенної холецистографії напередодні ви­значають чутливість хворого до контрастної речовини - внутрішньо­венно вводять 1-2 мл 20 % розчину білігносту. При появі висипки на шкірі, свербіння, підвищення температури тіла від внутрішньовенного введення відмовляються. За відсутності реакції у день дослідження до­рослому вводять 30-40 мл 30 % розчину білігносту, попередньо підігрі­того до температури тіла, протягом 3-5 хв. Через 10-15 хв після введен­ня білігносту на рентгенограмі можуть бути виявлені контрастовані жо­вчні протоки, а через 40-45 хв починає заповнюватися жовчний міхур.




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 47 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | <== 3 ==> | 4 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав