Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Основні терміни, їх визначення.

Читайте также:
  1. В чому суть концепції Дж. Фон Неймана організації обчислювального процесу в ОМ? Які основні пристрої ОМ згідно з концепцією Дж. Фон Неймана?
  2. Визначення поняття «логістична система» і її основні підсистеми
  3. Визначення психології як науки, її значення, основні принципи, завдання
  4. Визначте основні етапи трансформації територіального устрою і системи місцевого самоврядування
  5. Визначте основні напрями державотворчої діяльності директорії УНР, на скільки вона була ефективна?
  6. Визначте причини проведення політики українізації в УРСР в 1920-ті – на початку 1930-х років та проаналізуйте її основні наслідки.
  7. Визначте та проаналізуйте основні принципи поліцейської держави у Німеччині.
  8. Висвітліть основні підходи, які існують у сучасній історичній науці, щодо проблеми етнічного походження Київської Русі.
  9. Відділ кримінальної міліції у справах дітей: структура, функції та основні напрямки діяльності.
  10. Відповідно до положень ст. 2 ДФЄС компетенція ЄС поділяється на три основні категорії - виняткова, спільна та доповнюючи.

Лекція 4. Інвентаризація джерел викидів забруднюючих речовин довкілля

ПЛАН:

- Задачі інвентаризації.

- Методи проведення.

- Основні розділи звіту.

- Відповідальність сторін.

Основні терміни, їх визначення.

1.15.1. Викид речовини - надходження речовини в атмосферу від джерел забруднення.

1.15.2. Інвентаризація викидів - систематизація інформації про розміщення джерел забруднення атмосфери на території, види і кількісний склад забруднюючих речовин, що викидаються у атмосферне повітря.

1.15.3. Потужність викиду - кількість речовини, яка викидається в атмосферу за одиницю часу.

1.15.4. Джерело забруднення атмосфери - об'єкт, з якого поширюється забруднююча речовина.

1.15.5. Стаціонарне джерело забруднення атмосфери - підприємство, цех, агрегат, установка або інший нерухомий об'єкт, що зберігає свої просторові координати протягом певного часу і здійснює викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

1.15.6. Пересувне джерело забруднення атмосфери - транспортний засіб, рух якого супроводиться викидом в атмосферу забруднюючих речовин.

1.15.7. Точкове джерело викидів - джерело викидів забруднюючих речовин в атмосферу, від якого надходження речовин здійснюється через отвір, зафіксований у вигляді точки в системі координат.

1.15.8. Лінійне джерело викидів - джерело викидів забруднюючих речовин в атмосферу, від якого надходження речовин здійснюється через отвір, зафіксований у вигляді лінії, і має початок і кінець в системі координат.

1.15.9. Площинне джерело викидів - джерело викидів забруднюючих речовин в атмосферу, від якого надходження речовин здійснюється з поверхні, що має територіальні координати в системі координат.

1.15.10. Організований викид - викид який надходить в атмосферу через спеціально споруджені газоходи, труби, аераційні ліхтарі та інші споруди.

1.15.11. Неорганізований викид - викид, який надходить в атмосферу у вигляді ненаправлених потоків газопилевої суміші від джерел забруднення не оснащених спеціальними спорудами для відведення газів газоходами, трубами та іншими спорудами.

1.15.12. Технологічне джерело забруднення - об'єкт, в якому утворення забруднюючих речовин спричинене технологічним процесом.

1.15.13. Граничні нормативи утворення забруднюючих речовин - гранична кількість забруднюючих речовин, які утворюються при експлуатації окремих типів технологічного та іншого обладнання і відводяться у атмосферне повітря, встановлюються з врахуванням сучасних технологічних можливостей, прогресивних маловідходних технологій, комплексного використання сировини, удосконаленого газопилоочисного обладнання та інше.

1.15.14 Концентрація забруднюючих речовин - кількість забруднюючої речовини в певному об'ємі або ваговій одиниці в

газах, що відходять в атмосферне повітря.

1.15.15. Газоочисна установка - споруда, призначена для

вловлювання з відхідних газів або вентиляційного повітря наявних в них шкідливих домішок, яка складається з газоочисних апаратів, допоміжного обладнання і комунікацій.

 

1. Інвентаризація джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітряце систематизація відомостей про розподіл джерел на території підприємства, кількість і склад викидів, спрямована комплексно на охорону атмосферного повітря.

Інвентаризація джерел викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря проводиться висококваліфікованими фахівцями маючими багаторічний досвід у даному напрямку робіт. З метою виявлення процесів, в ході яких відбувається викид забруднюючих речовин, визначаються стаціонарні і нестаціонарні (неорганізовані) джерела викидів в атмосферу, їх кількість та параметри.

Інвентаризація викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами проводиться у відповідності до наказу Міністерства екології та природних ресурсів України «Про затвердження Інструкції №7 від 10.02.95 р. про зміст та порядок складання звіту проведення інвентаризації викидів забруднюючих речовин на підприємстві» – інструкції, застосування якої обов’язкове при проведенні інвентаризації викидів забруднюючих речовин виробничими об’єднаннями і промисловими підприємствами, організаціями і установами, які мають викиди забруднюючих речовин в атмосферу.

Інвентаризація включає в себе характеристику технології, газоочисних установок з точки зору утворення і відведення забруднюючих речовин, визначення параметрів стаціонарних джерел викидів, а також характеристику неорганізованих джерел.

Матеріали інвентаризації джерел викидів використовуються для:

- Розробки нормативів утворення забруднюючих речовин, які відводяться в атмосферне повітря при експлуатації технологічного та іншого обладнання, споруд та об’єктів;

- Розробки нормативів гранично допустимих викидів;

- Регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферу;

- Взяття на державний облік об’єктів, які справляють або можуть справити шкідливий вплив на здоров’я людей і на стан атмосферного повітря;

- Розробки короткострокових і довгострокових планів заходів підприємств;

- Розробки екологічних програм по зниженню викидів забруднюючих речовин в атмосферу;

- Оформлення документів, у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами для суб’єктів господарювання;

- Складання державної статистичної звітності в сфері охорони атмосферного повітря;

- Розроблення показників емісії (питомих викидів).

2. МЕТОДИ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ. Інвентаризація викидів здійснюється на:

- загальнодержавному рівні на виконання розпоряджень Кабінету Міністрів України;

- регіональному рівні на виконання рішень органів місцевого самоврядування;

- об’єкті на виконання рішень суб’єкта господарювання.

Інвентаризація викидів включає в себе характеристику виробництв, технологічних процесів, устаткування очистки газів, видів та обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

У разі утворення на об’єкті новостворених стаціонарних джерел викидів або зміни характеристик існуючих стаціонарних джерел викидів та джерел утворення, інвентаризація викидів зазначених джерел проводиться в повному обсязі. Матеріали оформляються як корегування первинного звіту з інвентаризації.

Інвентаризація викидів проводиться на налагодженому технологічному, вентиляційному, паливо-використовуючому обладнанні та устаткуванні очистки газів з урахуванням якісних та кількісних показників сировини та матеріалів, що використовуються у виробничому процесі.

Інвентаризація викидів здійснюється шляхом проведення безпосередніх інструментально-лабораторних вимірювань на об’єктах та розрахунків з використанням показників емісії (питомих викидів), які затверджуються Мінприроди. У разі, коли проведення безпосередніх інструментально-лабораторних вимірювань є неможливим, обсяги викидів визначаються розрахунковим методом за методиками, затвердженими Мінприроди.

Інвентаризація викидів здійснюється підприємствами, установами, організаціями, які мають лабораторії, атестовані на проведення відповідних вимірювань, що засвідчується свідоцтвом про атестацію. У разі відсутності власної лабораторії – за наявності договору на виконання зазначених робіт з відповідною акредитованою лабораторією.

Підприємство-замовник несе відповідальність за проведення інвентаризації викидів, строки проведення інвентаризації, своєчасне та повне представлення інформації щодо ведення технологічних процесів (технологічних регламентів, режимних карт, складу та обсягів сировини, що використовується, тощо) та створення необхідних умов для проведення інструментально-лабораторних вимірювань параметрів викидів. Відповідальність за достовірність результатів вимірювань, повноту і якість звіту з інвентаризації несе підприємство-замовник і організація, яка виконувала інвентаризацію. Звіт з проведення інвентаризації викидів затверджується керівником підприємства-замовника відповідним записом і печаткою на звіті.

Вартість робіт з інвентаризації викидів на об’єктах встановлюється на договірній основі та визначається з урахуванням діючих прейскурантів на виконання зазначених робіт.

За результатами проведеної інвентаризації викидів складається звіт, зміст якого має містити інформацію, передбачену Інструкцією. Суб’єкт господарювання подає звіт у 2-х примірниках у письмовій формі на реєстрацію:

- до центрального органа виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів у разі, коли об’єкт належить до першої групи;

- до державних управлінь охорони навколишнього природного середовища в областях, містах Києві та Севастополі у разі, коли об’єкт належить до другої та третьої групи.

Матеріали, що підтверджують результати інструментально-лабораторних вимірювань та результати, що отримані розрахунковим методом, додаються до звіту.

При зміні технології чи проведенні модернізації проводиться уточнення даних (корегування), отриманих при інвентаризації, яку було виконано раніше.

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ НАВКОЛИШНЬОГО ПРИРОДНОГО
СЕРЕДОВИЩА ТА ЯДЕРНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
Н А К А З

N 7 від 10.02.95 Зареєстровано в Міністерстві
м.Київ юстиції України
15 березня 1995 р.
за N 61/597




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 50 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | <== 3 ==> | 4 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав