Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вправа 8. Розподіліть речення на групи за типами сполучників, розставте розділові знаки.

Читайте также:
  1. IV. Правовое государство и его признаки.
  2. VІ курсу ___ групи факультету _______________________________
  3. В обвинувальному акті також містилася вимога визнати злочинними такі групи та організації гітлерівської
  4. В сферу правового регулирования должны входить те отношения, которые имеют следующие признаки.
  5. В яких розмірах здійснюється сплата єдиного податку четвертої групи у третьому кварталі?
  6. Вивчення однорідних членів речення
  7. Вид, его признаки. Многообразие видов. Редкие и исчезающие виды растений и животных, меры их сохранения. Назовите известные вам редкие и исчезающие виды растений.
  8. Вопрос 3. Природа и сущность государства его основные признаки.
  9. Вопрос 33. Понятие генотип, фенотип, наследственные признаки. Характеристика аллельных и неалелльных генов
  10. Вопрос23.Темперамент: определение, основные свойства нервной системы и их соотношение с типами темперамента. Свойства темперамента. Характеристика типов темперамента.

1. Чоловік добрий був би так біда хитрий, як лисиця (І. Котляревський). 2. Може Підпара посіяв своїм суворим зором а може вона сама зародилась і осіла глибоко в серці як камінь на дно (М. Коцюбинський). 3. Ой у полі вітер віє а жито половіє а козак дівчину та вірненько любить а зайнять не посміє (Нар. тв.). 4. І час, і нудьга, і в’язниця поклали на бранців ознаки проте у їх очах горіли й тепер поривання однакі (М. Старицький). 5. Запитання стикались одне з одним на близькій відстані впритул громадились розсипались збочували і все здавалось не тим не головнішим (О. Довженко). 6. Нехай думка як той ворон літає та кряче а серденько соловейком щебече та плаче (Т. Шевченко). 7. Наша артіль бідна сказав старий і кидати шаланди в морі не годиться (Ю. Яновський).

Вправа 9. Складіть складносурядні єднальні речення з такими типами смислових зв’язків:

1) одночасності, сумісності дій або станів;

2) послідовності дій або станів;

Причиново-наслідковим.

Вправа 10. Складіть схеми до речень, визначте типи зв’язків. Поясніть лексичне значення виділених слів.

1. Мої співи прості і робочому серцеві рідні,і засяють вони, як ті зорі, у небі глибокім, – і не буде тоді робітник-селянин одиноким (В. Чумак). 2. Ось уже видно й крайні хати, а там пройти трохи вуличкою понад берегом і буде невелике подвір’я кульгавого Москалика, в якого Лебединський завжди спиняється (Б. Антоненко-Давидович). 3. Запахла осінь в’ялим тютюном, та яблуками, та тонким туманом, – і свіжі айстри над піском рум’яним зоріють за відчиненим вікном (М. Рильський). 4. Старий недобиток Варнак мені розказував отак про сю криницю москалеву, а я, сумуючи, списав, та рифму нищечком додав, та невеличку і дешеву (звичайно, крадене) зобгав тобі поему на спомини, мій друже щирий, мій єдиний! (Т. Шевченко). 5. Найкращі кабальєро кружляли її в танці і кожен усміхався, і кожен щось питав (Л. Костенко). 6. Я – голова артілі, то мусив і рятувати, а Чубенко, мабуть, доплив добре, здоровий і завзятий, ніяк не хотів плисти без мене, аж поки я не пірнув під перекинуту шаланду, а він усе гукає та пірнає, шукаючи мене (Ю. Яновський). 7. Ще цвіло жилаве ведмеже вушко, хоч кілька жовтих округлих квіток, прибитих нічними приморозками, лежало біля кореня, ще синіла одинока квітка розпарованих братків, ще зеленіли оповиті мшистим синім оксамитом молоді пагінці, одначе осінь уже владно господарювала в лісах, і оголені кущі шипшини червоніли продовгуватими коралами (М. Стельмах).

 

Практичне заняття № 4

Cкладнопідрярядні речення з різними видами підрядних обставинних речень




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 36 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | <== 5 ==> | 6 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав