Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вправа 1. Випишіть речення з підрядними порівняльними і складіть до них схеми. Поясніть відмінність від порівняльних зворотів.

Читайте также:
  1. Вивчення однорідних членів речення
  2. Вправа 2. Розподіліть речення на дві групи: 1) зі вставними словами; 2) без вставних слів. Розставте розділові знаки.
  3. Вправа 3. Перебудуйте подані речення так, щоб невідокремлені означення стали відокремленими.
  4. Вправа 6. Утворіть словосполучення від поданих попарно слів. Яку функ­цію вони виконуватимуть?
  5. Вправа 7. Знайдіть помилки в оформленні характеристики. Зредагуйте і запишіть, дописавши відсутні відомості. Укажіть на характер помилок.
  6. Вправа 8. Розподіліть речення на групи за типами сполучників, розставте розділові знаки.
  7. Е)Відмінність цивільного судочинства від господарського судочинства, провадження у справах про адміністративні правопорушення.
  8. Завдання 3. Із слів, поданих у дужках, виберіть те, яке, на вашу думку, є найдоцільнішим. Із кількома словосполученнями складіть речення.
  9. Завдання 4. Користуючись Українсько-російським словником, поясніть значення наведених міжмовних омонімів.

1. І так їй весело, старій, так легко, наче вона помолодшала. 2. Хома мовчить, та Андрій чує, що сміх клекоче в Хомі, мов вода в казані. 3. Вона [Маланка] мала таку усмішку, наче розмовляла з панами у дворі. 4. Гафійка стояла міцна, запалена сонцем, з тонким пушком на руках і ногах, мов золота бджілка. 5. Ноги шаруділи в болоті, немов шептали раки в мішку, і кривобокі халупки, бідні й обдерті, якось неймовірно дивились на той похід. 6. Він [Андрій] бачив уже валку саней з колодами, брусами, повні лубки червоної цегли, немов миски ягід, волохатих коней, закутаних у власну пару, зігнуті спини, підняті пуги... 7. Все, за що б не бралася, робила поважно, немов у церкві правила, а сама осміхалася до себе. 8. Його видко обом – і Андрієві і Маланці, як брудною, розгрузлою дорогою йдуть заробітчани, йдуть та йдуть чорні, похилені, мокрі, нещасні, немов каліки-журавлі, що відбились од свого ключа, немов осінній дощ. 9. В широких отворах вікон біліли кахльові печі, немов зуби в щелепах кістяка (З творів М. Коцюбинського).

 

Вправа 2. Спишіть. Визначте тип підрядних. Поясніть, чому підрядні з однаковими сполучниками належать до різних типів. Складіть схеми.

 

1. Щось вони мають в своїх руках справді таке, від чого всі його змагання можуть стати марними і намарне піде його кров, його вогонь і розтрачена сила. 2. Їм заборонено все те, про що говорив сивий дідок, і ще багато іншого. 3. Невідомо, що думала ця вогненногрива, стомлена фурія, чого від неї можна було сподіватися. 4. Виходить, що він [Андрій] підпорядкований двом волям тут, жіночій і мужській. 5. Коли перший струс минув від несподіваного вражіння, пильніші й здібніші до логічного мислення звернули увагу, чого ж це цього напису ніхто з тюремників не зітер і не стирає!? 6. Операцію цю пророблено блискуче, чим засвідчено високу кваліфікацію набуту за довгі місяці сидіння. 7. Забирали людей здебільшого вночі і все з «вєщами», від чого камера перебувала весь час в стані тяжкої депресії. 8. А найстрашнішим є безмежне падіння і морок вічного позорища, загин того, на чому трималося його серце й від чого світ завжди був ясний... 9. Сергєєв увімкнув лампу, що досі не горіла, на бічній стіні. 10. Пам’ятайте – чим ви будете упертіші, тим гірше буде для вас. 11. А якщо вони впорснули щось таке, чого він не в силі подолати й від чого він зробиться слухняною, безвольною мавпою, яка робитиме все, що вони накажуть?! 12. Чи не можете ви мені сказати, за що конкретно мене заарештовано, в чому мене обвинувачують? 13. Лише тепер Андрій збагнув, чому в усіх коридорах, в усій тюрмі було так тихо, як його вели сьогодні (З творчості І.Багряного).

Вправа 3. Спишіть, розставивляючи розділові знаки. Складіть схеми до речень з підрядними порівняльними та приєднувальними. Перевірте правопис виділених слів та визначте, до якої частини мови вони належать.

1. Вона повернула головою за гуляючою донькою і гляділа на неї таким виразом неначе б вона тиха й мертва лежала перед нею на лаві. 2. А вчора лучилося щось таке чого він відколи на світі такого не бачив і не чув. 3. Думала над тим тільки чому весною цвітуть дерева зеленіють лани й ластівка гніздо ліпить. 4. Божевільні страшні прокльони що немов лякаючись самі себе розбігалися один по однім у тихій хаті й розповзалися в теміні, що чимраз більше зростала... 5. Таке мале, а бралося ніби вже сінце їсти, вже ніби щось микало зза драбини. 6. Стояла мертвецьки тихо між обнаженою садовицою, що здіймалася довкола й позад неї, та дивилася. 7. Байдужним поступуванням своїм немов протер очі її душі і її саму мов отверезив. 8. Се було найгірше, чим можна було вразити Рахіру, і перед чим жахалася, мов перед їдовитим шпиганням голки. 9. Неначе закам’янів, так стояв тутки, і ніби занімів. 10. Її поважне смагляве лице неначе о одну відтінь поблідло, а в очах горів не вгасаючий жаль... 11. Деяка худобина, особливо ж рогова, буває іноді така, що не можна її забути. 12. Лучче сповнила би оцими своїми руками десять убивств, чим його втратити (З творів О. Кобилянської).

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | <== 6 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав