Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Костриця очеретяна Festuca arundinacea

Сорти:

Кочізе. Високо цінується за зовнішній вигляд, відрізняється густотою травостою і повільним відростанням, вузькими листами темно-зеленого кольору.

Файнлон. Широко відомий сорт завдяки своїй надзвичайно високій посухостійкості і високій стійкості до зношування.

Тонконіг лучний – коревищно-рихлокущова рослина, що утворить прекрасний густий дерен, добре росте на вологих ділянках, але не виносить затоплення. Мало вимогливий до ґрунтів, але не виносить підвищеної кислотності. Добре витримує суворі зими, тому що здатний накопичувати запасні поживні елементи не тільки в коренях, але й у підземних пагонах, що забезпечує його раннє весняне відростання. У суміші з кострицею червоною рекомендується для озеленення схилів.

Анданте. Гарний приосадкуватий сорт для багатоцільового використання з високою опірністю до плямистості листів.

Компакт. Сорт із дуже високою стійкістю до зношування. Трав'яне покриття утвориться дуже швидко. Листи вузькі. Сорт підтвердив витривалість до посухи.

Конни. Низькорослий, густо зростаючий і стійкий до зношування сорт красивий зелений і темно-зелений кольори. Має високу стійкість до хвороб.

Собра. Характеризується високою витривалістю і привабливим загальним зовнішнім виглядом.

Балин. Стандартний сорт, що швидко створює трав'яний покрив, з високою витривалістю й опірністю хворобам.

Тонконіг звичайний Poa trivialis. Напівверховий кореневищний злак, розвиває середній за потужністю, рихлий кущ з добрим облиствленням. Добре розвивається на вологих, родючих ґрунтах, добре відростає після скошування. Розмножується кореневищем і насінням, розвивається швидко, на газонах тримається 5-6 років. Тіневитривалість помірна, посуху переносить погано, стійкий до витоптування.

Тонконіг лісовий Poa nemoralis. Напівверховий, рихлокущовий злак, добре кущиться, є дикоростучим видом у лісах. Росте переважно на лісових ґрунтах, не переносить посухи, швидкість розвитку середня. Розмножується насінням, тримається в травостої 5-6 років. Тіневитривалий, середньостійкий до витоптування.

Тонконіг болотний – Р. palustris L. – багаторічний корене­вищний злак, досить високорослий (до 1 м).

Зимостійкий, не переносить посуху. Не витримує частого скошування. Витримує затоплення, добре росте на середньозволожених ґрунтах.

До складу травостою тонконогу болотного найчастіше вхо­дять мітлиця повзуча, осока гостра і дерниста, жовтець повзучий.

Райграс пасовищний - рихлокущова рослина - дуже швидко відростає, (особливо після поливів) і формує густий соковитий трав'яний покрив. Сорти цього виду погано переносять посуху, а також не виносять тривалого затоплення і близького розташування ґрунтових вод. Райграс пасовищний прекрасно росте на ділянках забезпечених вологою, погано розвивається на важких ґрунтах. Основний компонент спортивних газонів і ремонтних травосумішей.

Сорти:

Данило. Ідеальний сорт для розкішних галявин, що має вузькі листи. Густоростучий і характеризується високою стійкістю до зношування. Колір газону від зеленого до темно-зеленого.

Фігаро. Сорт для багатоцільового використання, поєднав у собі високу опірність до стирання, відмінну густоту травостою і стійкість до хвороб.

Ювентус. Тетраплоїдний сорт, виведений спеціально для газонів, з листами середньої товщини, високою густотою травостою в сполученні з винятковою опірністю до стресових факторів, таким як посуха і збудник іржі, що характеризує тетраплоїдні сорту. Колір листів від зеленого до темно-зеленого.

Сакіні. Швидко укореняється, повільно зростаючий сорт, що володіє високою стійкістю до зношування.

Швидкий. Відрізняється високою густотою травостою, сорт що швидко укореняється із високою стійкістю до зношування.

Танучі. Забезпечує густий і здоровий вид газону для багатоцільового використання, відрізняється дуже високою опірністю до зношування, витривалістю і посухостійкістю.

Райграс високийArrhenatherum elatius (L) etC. Prese. Багаторічний верховий нещільнокущовий злак. Стебло високе – до 170 см, прямостояче, з великою кількістю прикореневих листків. Вони гладенькі, широкі, сплющені, по краях шорсткі. Суцвіття – зеленувато-біла із сріблястим відтінком волоть, завдовжки до 25 см.

Кращими для райграсу є чорноземні, а також багаті на кальцій і гумус окультурені ґрунти. Добре розвивається на глибоко-осушених, мінералізованих торфовищах. Він досить посухостійкий, добре росте навіть на супіщаних ґрунтах. Надмірної вологості, весняного затоплення, кислих і холодних ґрунтів не витримує.

Райграс багатоукісний. Верховий нещільнокущовий злак. Суцвіття – видовжений нещільний колос. Швидко відростає після скошування. Найпридатніші для нього чорноземи і темно-сірі ґрунти. На кислих, бідних та дуже вологих ґрунтах сіяти його не рекомендується.

У суворі зими вимерзає; на третій-четвертий роки випадає.

Паспалум Paspalum. Низові кореневищні злаки з доброю облистяненістю внизу пагона, суцвіття - складний колос. Росте переважно на родючих нейтральних і слабозасолених ґрунтах, має укоріняючи пагони. В травостої живе довго. Світло- і теплолюбиві рослини, є волого- та посухостійкі види.

Тимофіївка лучнаPhleum pratense L. Нещільнокущовий верховий злак. Має як озимі, так і ярі форми. Одна з най­важливіших і найпо­ширеніших злакових трав лучного та польового травосіяння у Лісостепу і на Поліссі. Листки світло- або синьо-зелені, плоскі, по краях шорсткі. Зимостійка та рослина. У травостої тримається 4–5 років і більше. Росте майже на всіх ґрунтах, а добре – на осушених торфовищах.

Лисохвіст лучний (китник) – (Alopecurus pratensis L.). Багаторічний напівверховий злак, з короткими кореневищами (5-10 см), до 80 см заввишки. Стебла тонкі, біля землі часто зігнуті, з великою кількістю прикореневих листків. Листки світло-зелені, ніжні, по краях досить шорсткі. Вологолюбна рослина, добре витримує затоплення і близьке залягання підґрунтових вод, посуху переносить погано. Утворює великі рівні купини.

У його травостоях найчастіше ростуть тонконіг болотний, кост­риця лучна, конюшина лучна, жовтець повзучий, підмаренник болотний та інші види трав. Найпоширеніші сорти – Хальяс, Дністровський.

Грястиця збірна – Dactylis glomerata. Багаторічний нещільноку-щовий верховий злак.

Добре росте на родючих суглинках і карбонатних ґрунтах. Кислих і заболочених ґрунтів не витримує. Досить посухостійка рослинаЗа сприятливих умов у травостої тримається 7-8 років і більше.

Поширені такі сорти: Сарненська місцева, Дединівська 4, Московська 222, Київська рання 1, Станіславська 1, Дрогобичанка, Херсонська рання 1.

Стоколос безостийВromopsis inermis (Leyss) Holub. Кореневищний багаторічний верховий злак.

   

Невибагливий до клімату і ґрунту. Добре росте на Поліссі і в Лісостепу. Поширеними сортами є Полтавський 30, Дніпровський, Полтавський 52, Козаровицький.

Очеретянка звичайнаPhalaroides arundinacea (L.). Багаторічний кореневищний верховий злак.

Витримує затоплення, добре росте і розвивається на заболо­чених луках. Повного розвитку досягає на третій рік і дуже довго тримається в травостої. Сорт – Київська.

Медова трава шерстистаHolcus lanatus L.. Багаторічний верховий злак. Росте на осушених неудобрених луках у західному регіоні України, в чагарниках, на лісових галявинах правобережних поліських і лісостепових районів, в Карпатах та Південному Криму.

Пахуча траваAnthoxanthum odoratum L. Багаторічний низовий кущовий злак, світло-зеленого кольору, утворює купини. У природних умовах росте на суходільних луках та в гірських районах.

Гребінник звичайнийCynosurus cristatus L. Багаторічний низовий злак, утворює дернисті купини.

Трапляється на сухих луках і пасовищах гірського схилу Карпат, часто на Поліссі, серед травостоїв мітлиці тонкої, рідше костриці червоної, на лісових галявинах, гірських схилах та вигонах.

Пирій безкореневищнийAgropyron tenerum (Link.) Nevski. Багаторічний нещільнокущовий верховий злак. Зимостійка і посухостійка трава. Вирощують на півдні України.

Пирій повзучийElytrigia repens (L) Nevski. Багаторічний верховий кореневищний злак, заввишки до 100 см.

Поширений на природних угіддях, у заплавах річок, на помірно вологих луках, темно-каштанових і чорноземних ґрунтах Степу, а також на солончакуватих ґрунтах лиманів.

Житняк гребінчастий (ширококолосий) – Agropyrom pectinatum (Bieb.) Beauv. Багаторічний нещільнокущовий злак.

Житняк дуже посухостійкий, поширений у південних степових областях України. Росте на кам’янистих схилах і сухих луках. На лучних ґрунтах лиманів часто утворює чисті зарості.

Житняк пустельнийA. desertorum Schult et Schult. f. –має вузький, видовжений, нещільний колос. Листки темно-зелені й сині. Посухостійкіший, ніж ширококолосий, трапляється на сухих глинистих ґрунтах, кам’янистих схилах у східній частині Степу і в Гірському Криму.

Ковили (5tіра) – багаторічні щільнокущові злаки. Степові посухостійкі рослини, найпоширеніші в степових областях України, Криму та в інших районах. Стебла тонкі, шорсткі, листки вузьколінійні, тверді, розміщені біля основи куща.

Очерет звичайнийPhragmites communis Trin.. Багаторічний кореневищний злак. Росте на багнистих місцях біля виходу підґрунто­вих та проточних вод, у западинах, переважно чистими зарос­тями.

Щучник дернистийDeschampsia caespitosa (L.) Beauv.. Щільнокущовий багаторічний верховий злак. Утворює значну кількість вузьких твердих листків.

Суцвіття – розлога волоть золотистого, білуватого або фіолетового кольору з характерним металевим блиском. Росте на вологих луках на Поліссі, в Лісостепу та гірських районах, утворюючи щільну дернину.

Біловус стиснутий, або мичкаNardus stricta L. Щільнокущовий багаторічний низовий злак. Має щетинисті, шорсткі сухуваті листки і вузенький однобічний сплющений колос.

На Поліссі низинні біловусові луки розміщуються на межі з суходільними, а також навколо осушених боліт. Досить поширений біловус у гірських районах Карпат, де утворює щільну дернину.

Трясучка середняBriza media L. (мал. 2.35). Низовий злак. Має короткі підземні пагони. Стебло стояче, гладеньке, листки вузьколінійні, зверху шорсткі.

Трясучка середня трапляється на різних лучних ґрунтах на Поліссі і в Лісостепу.

Найбільш придатні та найбільш поширеними в декоративному луківництві є наступні види: мітлиця звичайна, мітлиця волосовидна, костриця червона, тонконіг лучний, райграс пасовищний і розроблені та виведені на їх основі види та форми.

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 | 4 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав