Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Правила здійснення лісогосподарських рубок

Читайте также:
  1. I. Правила и приемы конспектирования лекций
  2. II. Основные принципы и правила служебного поведения государственных служащих
  3. II. Основные принципы и правила служебного поведения гражданского служащего органов прокуратуры
  4. II. Основные принципы и правила служебного поведения гражданского служащего органов прокуратуры
  5. III. Правила выполнения и оформления контрольной работы
  6. III. Рекомендательные правила поведения государственных служащих
  7. III. Рекомендательные правила поведения государственных служащих
  8. IV. Основные виды вопросов и правила их постановки и формулирования.
  9. IV. Правила судейства.
  10. V.4. Принципы и правила создания культурных ландшафтов

ЛЕКЦІЯ № 16-17

Нормування в сфері охорони ЛІСІВ

 

Основи нормування та регулювання в сфері лісових відносин

 

Організація лісових відносин та ведення лісового господарства в Україні регулюються: 1) Конституцією України (254к/96-ВР), 2) Законом України "Про охорону навколишнього природного середовища" (1264-12), 3)Лісовим кодексом України (1994), іншими законодавчими актами України, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Лісові відносини - суспільні відносини, які стосуються володіння, користування та розпоряджання лісами і спрямовуються на забезпечення охорони, відтворення та стале використання лісових ресурсів з урахуванням екологічних, економічних, соціальних та інших інтересів суспільства.

Лісові відносини, що виникають при використанні землі, надр, вод, а також відносини щодо охорони, використання й відтворення рослинного та тваринного світу, не врегульовані цим Кодексом, регулюються відповідними законодавчими актами.

Згідно ст..37 Лісового кодексу України здійснюється нормування та регулювання наступних видів діяльності в сфері лісового господарства:

1) поділ лісів на категорії залежно від значення та основних

виконуваних ними функцій;

2) проведення рубок головного користування;

3) організація лісовпорядкування та ведення лісового господарства;

4) ведення державного лісового кадастру, обліку і моніторингу

лісів;

5) організація та проведення лісової сертифікації;

6) заготівля другорядних лісових матеріалів і здійснення

побічних лісових користувань;

7) використання корисних властивостей лісів для

культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних і

освітньо-виховних цілей, потреб мисливського господарства та

проведення науково-дослідних робіт;

8) відновлення лісів і лісорозведення;

9) здійснення заходів щодо підвищення продуктивності,

поліпшення якісного складу лісів;

10) здійснення охорони лісів від пожеж;

11) здійснення захисту лісів від шкідників і хвороб.

Правила здійснення лісогосподарських рубок

Правила рубок, пов'язаних із веденням лісового господарства, та інших рубок, затверджені постановою Кабінету Міністрів Украї­ни від 12.05.2007 р. №724 «Про затвердження Правил поліпшення якісного складу лісів».

Ці Правила є сукупністю норм і ви­мог щодо здійснення рубок, спрямованих на забезпечення охорони, оздоровлення, посилення захисних властивостей і підвищення про­дуктивності лісів, організації території лісового фонду, проведення інших лісогосподарських заходів, а також щодо розчищення земе­льних ділянок лісового фонду, вкритих лісовою рослинністю, у зв'язку з будівництвом гідровузлів, шляхів, видобуванням корисних копалин, прокладанням кабелю, трубопроводів та інших комуніка­цій, здійсненням інших робіт, не пов'язаних із веденням лісового господарства.

Правила рубок, пов'язаних із веденням лісового господарства, та інших рубок, поширюються на всі ліси, в яких дозволяється про­ведення таких рубок, і є обов'язковими для виконання підприємст­вами, установами, організаціями та громадянами, яким надано землі лісового фонду в постійне або тимчасове користування.

Рубки поділяються на ті, що пов'язані з веденням лісового господарства, та інші рубки (не пов'язані з веденням лісового господарства). Вони усі здійснюються за спеціальним дозволом - лісорубним квитком.

Обсяги заготівлі деревини під час проведення рубок, пов'язаних із веденням лісового господарства, визначаються на підставі обсте­жень, що проводяться лісовпорядними службами та відповідними працівниками лісогосподарських підприємств.

Особливості проведення рубок, пов'язаних із веденням лісового господарства, залежно від цільового призначення, породного скла­ду насаджень, а також лісорослинних зон визначаються норматив­ними актами, що затверджуються Державним агентством лісових ресурсів України.

Ведення лісового господарства передбачає комплекс заходів:

1. Рубки головного користування – проводяться з метою заготівлі деревини у стиглих та перестійних насадженнях, в основу яких покладено дотримання принципів безперервного, невиснажливого і раціонального використання лісових ресурсів, збереження умов відтворення високопродуктивних стійких деревостанів, їх екологічних та інших корисних властивостей.

2. Рубки формування і оздоровлення лісів (лісогосподарські рубки)

З метою поліпшення якісного складу лісів, їх оздоровлення, посилення захисних властивостей, лісогосподарськими підприємствами (постійними лісокористувачами) проводяться лісогосподарські заходи: рубки догляду за лісом, санітарні рубки, лісовідновні рубки в деревостанах, що втрачають захисні, водоохоронні та інші корисні властивості, рубки, пов’язані з реконструкцією малоцінних молодняків і похідних деревостанів, рубки переформування, ландшафтні рубки тощо.

До складу Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства входе 8 лісогосподарських підприємств і 43 лісництва, а також Державне підприємство "Полтавське державне лісогосподарське підприємство "Полтаваоблагроліс» та 9 агролісництв.

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | <== 8 ==> | 9 | 10 | 11 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав