Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Інші види рубок, пов'язаних із веденням лісового господарства

До інших видів рубок, пов'язаних із веденням лісового госпо­дарства, належать такі:

1) вибіркові санітарні рубки;

2) суцільні санітарні рубки;

3) лісовідновні рубки в деревостоях, що втрачають захисні, водоохоронні та інші природні властивості,

4) рубки, пов'язані з реко­нструкцією малоцінних молодняків і похідних деревостоїв, прокла­дання квартальних просік і створення протипожежних розривів, догляд за підростом, догляд за підліском, догляд за узліссям тощо.

Санітарні рубки спрямовуються на оздоровлення лісів, запобі­гання захворюванню та пошкодженню насаджень і здійснюються в порядку, встановленому Санітарними правилами в лісах України.

Лісовідновні рубки в деревостоях, що втрачають захисні, водо­охоронні та інші корисні властивості, проводяться з метою понов­лення цих властивостей, створення умов для вирощування стійких, високопродуктивних деревостоїв. Вони призначаються:

- у середньовікових і пристигаючих насадженнях із повнотою до 0,4, якщо іншими лісівничими заходами не можна досягти поновлення захисних, водоохоронних та інших корисних
властивостей;

- у стиглих і перестійних насадженнях при зниженні повноти до 0,5.

 

Під час визначення повноти таких насаджень у цих випадках не враховуються дерева, що підлягають санітарній рубці. У разі про­ведення лісовідновних рубок залежно від конкретних умов застосо­вують такі способи розробки лісосік і технології, які забезпечують створення найбільш сприятливих умов для відновлення лісу та ви­ключають можливість негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Рішення про призначення насадження для лісовідновної рубки та застосування відповідних способів і технологій розробки лісосік приймається на підставі спеціального обстеження цього насаджен­ня комісією, до складу якої входять спеціалісти лісогосподарського підприємства (постійний лісокористувач), лісовпорядної та лісопатологічної служб, органів Міністерства охорони навколишнього природного середовища.

Рубки, пов'язані з реконструкцією малоцінних молодняків і по­хідних деревостоїв (далі - реконструктивні рубки), проводяться з метою забезпечення належного використання лісорослинних умов, підвищення продуктивності, стійкості та довговічності, посилення захисних властивостей насаджень.

Рубки, пов'язані з прокладанням квартальних просік, полягають у звільненні від лісової рослинності смуг, ширина яких визначаєть­ся при лісовпорядкуванні.

Рубки, пов'язані зі створенням протипожежних розривів, поля­гають у вирубуванні смуг лісової рослинності відповідно до вимог Правил пожежної безпеки в лісах України.

Рубки проводяться восени або ранньою весною, а для запобігання появи порослі - в літній період.

У лісах заповідників, заповідних і рекреаційних зон національ­них природних і регіональних ландшафтних парків, пам'яток при­роди, заповідних урочищ у виняткових випадках можуть проводи­тись санітарні рубки, рубки, пов'язані з реконструкцією малоцінних деревостоїв та влаштуванням протипожежних розривів, лише на під­ставі наукового обґрунтування і за узгодженням з органами Мінприроди.




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 37 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | <== 9 ==> | 10 | 11 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав