Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Соціальна роль та соціальний статус особистості.

Читайте также:
  1. I-IV Государственные Думы в России. Избирательные законы. Полномочия, правовой статус депутатов
  2. Административно-правовой статус беженцев и вынужденных переселенце
  3. Административно-правовой статус государственного гражданского служащего.
  4. Административно-правовой статус государственных служащих.
  5. Административно-правовой статус государственных служащих.
  6. Административно-правовой статус граждан (общая характеристика прав и обязанностей в административном праве).
  7. Административно-правовой статус граждан Российской Федерации
  8. Административно-правовой статус гражданина Российской Федерации.
  9. Административно-правовой статус иностранных граждан и лиц без гражданства.
  10. Административно-правовой статус иностранцев и лиц без гражданства

Соціальна роль – це вироблена суспільством програма дій людини у певних обставинах. Поняття запровадив американський соціальний психолог Джордж Мід (1863-1931). Діапазон і кількість ролей, які виконує людина, визначається різноманітністю соціальних груп, до яких вона належить, видами діяльності, які виконує, системою відносин, в які включена, її потребами та інтересами. Одна і та сама людина є носієм багатьох ролей залежно від ситуації, в якій перебуває. Наприклад, чоловік вдома – голова сім’ї і батько дітей, в міському транспорті – пасажир, на виробництві – робітник, в театрі – глядач, у лікарні-пацієнт, у магазині – покупець.

Згодом американський психолог Р. Лінтон запропонував увести поняття «статус».

Соціальний статус – це певна позиція, яку займає індивід у суспільстві або соціальній групі, що пов’язана з іншими позиціями через систему прав та обов’язків. Поняття «соціальний статус» характеризує місце особистості в системі суспільних взаємодій, визначає діяльність особистості в різних сферах життя і оцінку діяльності особистості з боку суспільства. Соціальний статус відбивається як на внутрішній позиції (в установках, ціннісних орієнтирах), так і на зовнішньому вигляді(одязі, поведінці, жаргоні) й інших ознаках соціальної приналежності.

Прийнято розрізняти два рівні статусної позиції людини:

1. Соціально – груповий статус – це місце індивіда в суспільстві, яке він посідає як представник соціальної групи (раси, нації, статі, класу, релігії, професії). Цей статус залежить від місця соціальної групи в соціальній класифікації суспільства.

2. Особистий статус – це місце індивіда в малій групі (родині, шкільному класі, студентській групі, співтоваристві однолітків). Особистий статус визначається індивідуальними якостями особистості і залежить від того, як її оцінюють і сприймають члени малої групи.

Соціальний статус визначає конкретне місце, яке займає індивід у певній соціальній системі. У залежності від соціального статусу індивіда знаходять його функції. Функції соціального статусу – це те, що люди очікують від індивіда, тобто передбачається, що індивід має визначений набір якостей, може здійснювати певний набір дій, які необхідні для виконання його функцій індивіда. Інакше кажучи, - це соціальна роль, модель поведінки, орієнтована на певний статус, відповідно до очікування людей. ЇЇ можна назвати шаблоновий тип поведінки, який спрямований на виконання прав та обов’язків, передбачених конкретним соціальним статусом.




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | <== 5 ==> | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав