Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Бенчмаринг як нова функція маркетингових досліджень

Читайте также:
  1. SWOT-аналіз як основа маркетингових досліджень
  2. Аналіз доходів підприємства за загальним їх обсягом, видами, функціями, товарними групами
  3. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  4. В чому проявляється етична функція мистецтва? Яку роль відіграє мистецтво в Вашому житті?
  5. Виховна функція навчання
  6. Двофакторна виробнича функція
  7. Застосування геофізичних та гідрогеологічних досліджень при геологічній зйомці
  8. Методи наукових досліджень у методиці навчання
  9. Методика кількісної оцінки подібності рядків на основі функція релевантності

Завоювати ринок, перевершити конкурентів, створити кращий продукт і отримати більший прибуток хочуть усі. Звичайно, можна вирішувати подібні завдання самостійно, але є й інший спосіб - скористатися досвідом успішних компаній. Для цього й існує бенчмаркінг - технологія вивчення і впровадження кращих методів ведення ділових операцій, що допомагає відносно швидко і з меншими витратами вдосконалювати бізнес-процеси, значно полегшує формулювання завдань комерційних чеських-господарської діяльності підприємства, пошук слабких місць, а також дозволяє ефективно використовувати у своїй діяльності досвід і практичні результати партнерів і конкурентів. Бенчмаркінг показує керівництву фірми, де саме виникли проблеми на підприємстві, визначає найбільш високу характеристику конкурентноздатності і, таким чином, стає мистецтвом виявлення переваг інших підприємств і вивченням, удосконаленням і застосуванням їх методів роботи.

Маркетингове дослідження може проводитися як на основі бенчмаркінгу, так і за допомогою маркетингової розвідки (промислового шпигунства). На перший погляд здається, що це одне і теж.

Насправді різниця між двома цими методами принципова. Бенчмаркінг - метод вивчення чужого досвіду, який не є таємницею за сімома печатками.

Родоначальниками бенчмаркінгу вважають японців, які навчилися ідеально копіювати чужі досягнення. Вони ретельно досліджували європейські і американські товари і послуги, щоб виявити їх сильні і слабкі сторони, а потім випускали щось подібне за нижчою ціною. При цьому японці успішно переносили технології «ноу-хау» з однієї сфери бізнесу в іншу. Звідси і назва бенчмаркінгу за змістом співвідноситься з японським словом «dantotsu», що означає «зусилля, занепокоєння, бажання (лідера) стати ще кращим (лідером)»

Мета бенчмаркінгу - підвищення ефективності власної діяльності і завоювання конкурентних переваг. Предметом бенчмаркінгу є технологія, виробничі процеси, методи організації виробництва і збуту продукції.

У Японії, США та інших країнах програма бенчмаркінгу розвивається за державної підтримки. Там діють своєрідні «індустріальні бюро знайомств» (вислів Котлера), які створені спеціально для пошуку партнерів з бенчмаркінгу, вважаючи, що завдяки саме такому обміну досвідом виграє і економіка країни в цілому.

Бенчмаркінг проводиться за певною технологією: компанія повинна здійснити ряд послідовних кроків, які приведуть її до бажаного результату. Кількість кроків буває різним, оскільки процес можна розбити на більш дрібні етапи, але базові принципи бенчмаркінгу скрізь однакові.

Як правило, бенчмаркінг починають «з себе», з вивчення внутрішнього середовища компанії. Перший крок - це виявлення ключових факторів успіху (КФУ). Потрібно зрозуміти, що в товарі або послуги вашої компанії є найважливішим для споживача. Наприклад, якщо продаєте пральні машини, то КФУ - це якість, низька ціна, рівень гарантійного обслуговування. Після цього належить визначити бізнес-процес, який найбільшою мірою впливає на КФУ. Припустимо, якість і ціни у вас на одному рівні з конкурентами. Значить, треба взятися за поліпшення гарантійного обслуговування.

Наступний крок - пошук компанії-еталона, в якій даний процес (гарантійне обслуговування) поставлений найкращим чином. Потім настає відповідальний етап збору інформації. Не важливо, яким шляхом ви її здобудете, головне - з'ясувати в деталях, як організований процес гарантійного обслуговування в цій компанії, і зіставити його зі своїми показниками.

Наступний етап - аналіз інформації. Наприклад, виявилося, що час ремонту одного виробу в компанії-еталоні менше, ніж у вас. За рахунок чого утворилося таку перевагу? Можливо, там персонал має більш високу кваліфікацію, а сервіс-центри працюють не тільки в будні, але і у вихідні. Тепер потрібно осмислити всю отриману інформацію і зробити висновки, як можна ліквідувати розрив між вашою компанією та фірмою-еталоном. Наприклад, набрати більш кваліфікованих співробітників, зробити графік роботи сервіс-центрів більш гнучким, налагодити своєчасну доставку комплектуючих і т.д.

Залишилося впровадити найкорисніші рішення у своїй компанії. Зрозуміло, мова не йде про сліпе копіювання чужих досягнень. Але якщо суттєвих висновків з проведеного аналізу не робиться, новації не впроваджуються, то всі зусилля з вивчення еталонів безглузді.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Критерії та ознаки сегментування ринку | Сегментування ринку по групах споживачів та групах продуктів | Стратегія розробки нових товарів | Роль ціни в теорії та практиці конкуренції | Реклама та PR | Канали розподілу | Організаційні структури управління маркетинговою діяльністю | Вибір стратегії фірми | Основні функції маркетингової логістики. | Стимулювання збуту: завдання, засоби. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав