Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Процедура визначення результатів сертифікації продукції, що імпортується.

Читайте также:
  1. I. Визначення
  2. I. Визначення поняття орнамент.
  3. III. ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ ТА ПРИДБАННЯ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  4. III. Процедура защиты выпускной квалификационной работы в Государственной аттестационной комиссии
  5. Аналіз динаміки фінансових результатів за складом та структурою
  6. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  7. Аналіз та узагальнення результатів дослідження
  8. Аркуш результатів вступних випробувань № _______
  9. Аркуш результатів вступних випробувань № _______
  10. Визначення

 

Визнання результатів сертифікації продукції, що імпортується, переважно стосується:

- визнання сертифіката (знаку) відповідності продукції (сертифіката на систему якості);

- визнання результатів випробування продукції випробувальної лабораторії.

Процедура визнання результатів сертифікації продукції передбачає такі основні етапи:

1. Під час складання угоди:

- розгляд заявки та аналіз документації для складання угоди;

- складання угоди про визнання результатів сертифікації продукції;

- оформлення та реєстрація сертифікатів (знаків) відповідності або свідоцтв про визнання, внесення їх до реєстру системи УкрСЕПРО і видача заявнику;

- технічний нагляд за імпортованою продукцією згідно з угодою про визнання результатів сертифікації продукції на термін дії угоди.

2. Під час прийняття рішення:

- розгляд заявки та аналіз документації, що подаються на визнання результатів сертифікації продукції;

- прийняття рішення про можливість видачі сертифіката (знаку) відповідності або свідоцтва про визнання;

- оформлення та реєстрація сертифікатів (знаків) відповідності або свідоцтв, внесення їх до реєстру системи УкрСЕПРО і видача їх заявнику;

- технічний нагляд за імпортованою продукцією згідно з рішенням про визнання результатів сертифікації продукції.

Заявник продукції держави-імпортера має надати органу з сертифікації конкретного виду продукції системи УкрСЕПРО таку документацію:

- заявку про визнання;

- сертифікат (знак) відповідності;

- стандарт (технічні умови) на продукцію і процедури сертифікації;

- атестат акредитації випробувальної лабораторії (за наявності);

- протокол випробувань;

- сертифікат систем якості, атестат виробництва (за наявності) виробника;

- товаро-супровідну документацію.

У разі відсутності відповідного органу з сертифікації конкретного виду продукції системи УкрСЕПРО документи подаються до Держстандарту України, який призначає організацію для виконання функцій органу з сертифікації цієї продукції та визнання результатів сертифікації.

Стосунки між учасниками робіт з визнання результатів сертифікації продукції здійснюються через їх постійних представників.

Орган з сертифікації конкретного виду продукції розглядає подану документацію і проводить її аналіз. Для оцінки документації створюється комісія на чолі з керівником органу з сертифікації. До роботи комісії можна залучити аудиторів різних напрямків діяльності з сертифікації продукції, спеціалістів державної санітарно-епідеміологічної служби (за необхідності), представника спілки споживачів та інших зацікавлених організацій.

Комісія, що розглядає документацію, має право запитати додаткову інформацію від представника другої сторони, що надала документацію.

На основі аналізу документів складається проект угоди про визнання результатів сертифікації між відповідальними особами двох сторін або приймається рішення з процедури визнання результатів сертифікації.

Угоди складаються з організаціями на різних рівнях за участю органу з сертифікації в Системі УкрСЕПРО.

На продукцію, яка пройшла сертифікацію на основі угоди, орган з сертифікації конкретного виду продукції видає сертифікат (знак) відповідності в системі УкрСЕПРО.

Упродовж дії угоди можливі випадки повного визнання сертифікатів (знаків) відповідності на продукцію іноземних партнерів. У цьому випадку видається свідоцтво про визнання за формою (рис. 1) згідно з ДСТУ 3498.

Повне визнання сертифікатів, що не охоплені угодою, атестатів акредитації органів з сертифікації, випробувальних лабораторій (центрів) можливе в разі дотримання таких вимог:

- ідентичності основоположних критеріїв, на яких заснована діяльність систем сертифікації конкретного виду продукції Системи УкрСЕПРО і держави-імпортера, а також застосування процедур, що забезпечують однотипні процедури сертифікації, випробувального обладнання, аналогічних процедур нагляду за сертифікованою продукцією, системами якості (атестації) виробництва;

- застосуванні прийнятих в Україні та державі імпортері міжнародних або гармонізованих стандартів (технічних умов) на продукцію, методів випробувань і процедури (сертифікації. Орган з сертифікації конкретного виду продукції за повного визнання закордонних сертифікатів (знаків) відповідності готує свідоцтво про визнання (рис. 1).

Часткове визнання результатів сертифікації та інших функціональних елементів систем сертифікації держави-імпортера, не охоплених угодою, можливе в разі досягнення згоди між сторонами, коли маються незначні розбіжності під час оцінки документації щодо показників (характеристик) продукції, яка підлягає обов'язковій сертифікації. У цьому випадку орган з сертифікації конкретного виду продукції рекомендує проведення додаткових процедур з сертифікації зразків продукції за цими показниками (характеристиками) у випробувальних лабораторіях Системи УкрСЕПРО.

Орган з сертифікації конкретного виду продукції після проведення додаткових процедур з сертифікації оформляє сертифікат відповідності згідно з ДСТУ 3413, в якому підставою для видачі сертифіката є процедури з сертифікації, проведені в системі УкрСЕПРО, та визнання закордонного сертифіката відповідності. У випадку значних розбіжностей під час оцінки документації щодо показників (характеристик) продукції, яка підлягає обов'язковій сертифікації, орган з сертифікації продукції рекомендує повне проведення сертифікації зразків продукції у випробувальних лабораторіях системи УкрСЕПРО або інших лабораторіях згідно з правилами Системи УкрСЕПРО та стосовно конкретного виду продукції.

Орган з сертифікації конкретного виду продукції після проведення сертифікації в Системі УкрСЕПРО видає сертифікат відповідності згідно з ДСТУ 3413.

Зразки для сертифікації надаються стороною-імпортером. Під час надання зразків або виробів використовується система ідентифікації, зазначена в документації або виражена маркуванням.

Орган з сертифікації конкретного виду продукції протягом місячного строку направляє до Держстандарту України результати робіт з визнання (сертифікат відповідності, свідоцтво тощо) згідно з вимогами ДСТУ 3415 для розгляду та реєстрації.

Держстандарт України реєструє свідоцтва з визнання закордонних сертифікатів (знаків) відповідності, сертифікати відповідності, видані в Системі УкрСЕПРО.

Визнання сертифікатів (знаків) відповідності, атестатів акредитації випробувальних лабораторій (протоколів випробувань) та інших функціональних елементів систем сертифікації держав-імпортерів вважається дійсним з моменту внесення їх до реєстру Системи УкрСЕПРО на час дії угоди про визнання або строку, встановленого органом з сертифікації конкретного виду продукції.

Технічний нагляд за імпортованою продукцією здійснюється шляхом виконання взаємних зобов'язань, які обумовлені угодою.

Технічний нагляд за імпортованою продукцією, що не охоплена угодою про визнання результатів сертифікації, здійснюється відповідно до правил Системи УкрСЕПРО та конкретного виду продукції згідно зі схемою (моделлю) сертифікації.

Роботи з визнання результатів сертифікації продукції, що імпортується, проводяться за рахунок заявника.

 

1.2. Контрольні питання.

Контрольні питання задає викладач.

 

 

Рис. 1. Форма бланка свідоцтва про визнання, за ДСТУ 3498-96.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Політика у сфері якості | Загальна інформація | Лабораторний стенд і прилади | Методика виконання роботи | Обробка результатів дослідження |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав