Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вступного фахового випробування

Читайте также:
  1. Глава 1. ВИПРОБУВАННЯ ДЛЯ МАРІЇ. ІСУС У ХРАМІ
  2. Глава 6. ВИПРОБУВАННЯ ЦАРИЦІ У ХРАМІ І СМЕРТЬ ЇЇ БАТЬКІВ
  3. комплексного вступного випробування
  4. Проведення випробування

ПРОГРАМА

для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр”

за спеціальністю 8.09010201 “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва”

на основі освітньо-кваліфікаційного рівня “спеціаліст”

 

Фахове випробування буде проводитися у формі співбесіди, яка містить запитання з дисциплін:

· „Розведення сільськогосподарських тварин”

· ”Годівля тварин “

· “Скотарство”

· “Конярство”

· “Свинарство

· ”Птахівництво

· “Вівчарство”

· “Кролівництво”

· “Селекція сільськогосподарських тварин”

· “Біологія продуктивності сільськогосподарських тварин”

 

„Розведення сільськогосподарських тварин”

Тема 1: Походження і еволюція сільськогосподарських тварин.

Класифікація видів сільськогосподарських тварин. Походження і еволюція основних видів свійських тварин. Поняття про диких, приручених, свійських і сільськогосподарських тварин. Зміни біологічних особливостей тварин у процесі їх одомашнення.

Тема 2: Вчення про породу.

Порода як результат еволюції свійських тварин і основний засіб тваринницького виробництва. Основні фактори породоутворення. Біологічні особливості породи. Акліматизація порід. Структура породи. Класифікація порід свійських тварин. Проблема збереження генофонду зникаючих аборигенних і локальних порід.

Тема 3: Індивідуальний розвиток сільськогосподарських тварин.

Основні закономірності росту і розвитку свійських тварин. Методи оцінки і вивчення індивідуального розвитку тварин. Селекційні показники онтогенезу. Періоди і фази індивідуального розвитку тварин. Фактори, які впливають на онтогенез. Типи недорозвитку свійських тварин. Статева і господарська зрілість сільськогосподарських тварин, тривалість їх життя і використання.

Тема 4: Конституція, екстер’єр і інтер’єр сільськогосподарських тварин.

Вчення про конституцію тварин. Принципи класифікації типів конституції. Кондиції тварин. Методи оцінки екстер’єру тварин. Зв’язок екстер’єру з конституцією, інтер’єром, продуктивністю, відтворною здатністю і станом здоров’я тварин. Методи вивчення інтер’єру тварин. Використання інтер’єрних показників в селекції тварин.

Тема 5: Продуктивність сільськогосподарських тварин.

Поняття про тваринницьку продукцію і продуктивність тварин. Вплив факторів на мінливість ознак продуктивності та їх успадкування. Основні види продуктивності сільськогосподарських тварин. Особливості оцінки різної продуктивності.

Тема 6: Оцінка племінних якостей тварин.

Поняття про генотип, фенотип і племінну цінність. Фактори, які впливають на точність оцінки племінної цінності тварин. Селекційні індекси. Методи оцінки плідників за якістю нащадків. Поняття про генетичний потенціал, методи оцінки генетичного потенціалу за основними селекційними ознаками.

Тема 7: Добір сільськогосподарських тварин.

Теоретичні основи, суть і загальні положення добору. Методи і форми добору. Генетичні параметри добору і їх використання у селекційній роботі. Принципи оцінки тварин за походженням. Добір тварин за сибсами і напівсибсами. Принципи бонітування тварин і аналіз їх результатів. Ідентифікація тварин і загальні принципи ведення обліку у тваринництві.

Тема 8: Племінний підбір.

Теоретичні основи, суть і значення підбору. Взаємозв’язок добору і підбору. Основні принципи підбору. Класифікація методів підбору. Біологічна суть інбридингу і аутбридингу. Інбридинг і його значення у тваринництві. Класифікація інбридингу. Інбредна депресія і гетерозис, причини і фактори, що їх зумовлюють. Методи отримання і оцінки гетерозису. Форми підбору.

Тема 9: Методи розведення сільськогосподарських тварин.

Поняття про методи розведення тварин та їх класифікація. Розведення за лініями і родинами. Класифікація ліній у тваринництві. Кроси ліній. Значення чистопородного розведення, його мета і завдання, генетичні особливості. Суть і завдання схрещування. Фактори, що впливають на ефективність схрещування. Види схрещувань, які використовуються у тваринництві. Міжвидова гібридизація. Мета, генетична суть і завдання, що вирішуються гібридизацією.

Тема 10: Організація племінної роботи у тваринництві.

Організація племінної роботи в різних галузях сільськогосподарського виробництва. Законодавство і статут з племінної роботи. Поняття про селекційну програму і план племінної роботи. Напрями і перспективи розвитку теорії і практики розведення сільськогосподарських тварин.

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Довідник з технології та менеджменту у тваринництві / Д.І. Барановський, В.І. Герасимов, В.О. Головко та ін. – Харків: Еспада, 2002. – 572 с.

2. Інтер’єр сільськогосподарських тварин / Й.З. Сірацький, Б.М. Гопка, Є.І. Федорович та ін. / За редакцією Й.З. Сірацького. – К.: Науковий Світ. 2000. – 75 с.

3. Племінна робота (довідник) / За редакцією М.В. Зубця, М.З. Басовського. – К.: Асоціація “Україна”, 1995. – 440 с.

4. Правове регулювання тваринництва, селекційної роботи та племінної справи: Збірник нормативно-правових актів станом на 1 січня 2005 року / За загальною редакцією академіка УААН, професора Р.Й. Кравціва. – Львів: ПАІС, 2005. – 904 с.

5. Розведення сільськогосподарських тварин / М.З. Басовський, В.П. Буркат, Д.Т. Вінничук, В.П. Коваленко та ін. – Біла Церква, 2001 – 400 с.

6. Розведення сільськогосподарських тварин з основами спеціальної зоотехнії / Т.В. Засуха, М.В. Зубець, Й.З. Сірацький, О.Г. Тимченко та ін. – К.: Аграрна наука, 1999. – 512 с.

7. Соломаха В.К., Тараненко О.Т., Лукіянчук М.Г. Довідник зооінженера. – К.::Урожай, 1989. – 316 с.

 

“Годівля тварин “

Тема 1. Хімічний склад кормів. Перетравність поживних речовин. Загальна поживність кормів.

Хімічний склад кормів і тіла тварин. Баланс азоту та вуглецю. Коефіцієнти перетравності та шляхи їх підвищення. Балансові досліди. Комплексна оцінка поживності кормів. Сучасні способи оцінки поживності.

Тема 2. Значення поживних речовин кормів у годівлі тварин.

Сирий і перетравний протеїн. Корми багаті на білок. Корми, багаті протеїном. Роль жирів і вуглеводів у живленні тварин. Види вуглеводів і їх роль (енергетичні та структурні), вітамінів, жирні кислоти. Значення клітковини в годівлі різних видів тварин і птиці.

Тема 3. Корми.

Види кормів. Зелений конвейєр для різних зон України, використання кормосумішок в зеленому конвейєрі. Закладка і використання культурних пасовищ. Види грубих кормів і їх значення в годівлі різних видів с.-г. тварин. Заготівля високоякісного сіна, його поживність. Способи підготовки соломи до згодовування. Силосовані корми і їх поживна цінність. Сінажні корми і їх поживність. Коренебульбоплоди, баштанні культури. Концентровані корми, корми тваринного походження, їх поживна цінність і способи підготовки. Кормові відходи виробництва.

Тема 4. Годівля сухостійних та дійних корів.

Організація запуску корів. Вплив згодовування кормів на молочну продуктивність корів. Годівля корів у перші дні після отелення. Організація роздоювання корів. Нормована годівля у літній і зимовий періоди. Особливості годівлі високопродуктивних корів.

Тема 5. Годівля бугаїв-плідників

Особливості годівлі бугаїв-плідників при високому навантаженні. Вітамінні і білкові корми. Обмеження при згодовуванні окремих кормів.

Тема 6. Годівля молодняку ВРХ.

Схеми годівлі телят в т.ч. ремонтного молодняку (бугайці і телички). Вплив годівлі при спрямованому вирощуванні молодняку. Особливості годівлі нетелей в селекційних корівниках. Особливості годівлі племінного молодняку.

Тема 7. Відгодівля молодняку великої рогатої худоби.

Годівля надремонтних бугайців молочних порід тварин для одержання яловичини високої якості. Особливості годівлі молодняку на відходах виробництва та при сучасних інтенсивних технологіях виробництва яловичини.

Тема 8. Годівля дорослих свиней.

Особливості годівлі свиней. Годівля кнурів та свиноматок у різні періоди їх фізіологічного стану (холості, поросні, підсисні). Вплив годівлі свиноматок на їх відтворну здатність. Типи годівлі. Особливості годівлі ремонтних свинок. Організація інтенсивної відгодівлі надремонтного молодняку свиней. Відгодівля вибракуваних маток до жирних кондицій. Види відгодівлі свиней.

Тема 9. Годівля овець.

Особливості годівлі овець різного напрямку продуктивності. Роль сірки і протеїну у живленні овець. Голодні перейми. Годівля дорослих овець у різні фізіологічні періоди (підготовка до парування, парувальний період, кітність). Годівля підсисних вівцематок.

Тема 10. Годівля коней.

Використання коней робочих і спортивних. Особливості нормованої годівлі жеребців і кобиломаток, особливості годівлі лошат. Енергетичні корми в раціонах коней. Годівля робочих коней в залежності від величини роботи.

Тема 11. Годівля птиці.

Види домашньої птиці і особливості її годівлі. Деталізовані норми годівлі птиці. Годівля птиці на державних птахофабриках (в т.ч. при клітковому утриманні) та у приватних господарствах. Особливості годівлі водоплавної птиці. Годівля бройлерів та вирощування молодняку птиці.

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Столярчук П.З., Боярський Л.Г. Заготівля кормів і нормована годівля сільськогосподарських тварин. Львів: “Колос”, 1989. – С. 188.

2. Ноздрін М.Г. Деталізовані норми годівлі тварин. - Київ, Урожай, 1993. – 340 с.

3. Ібатулін І.І., Мельничук Д.О., Богданов Г.О., Столярчук П.З. та ін. Годівля сільськогосподарських тварин. – Вінниця: Нова книга, 2007. – 616 с.

4. Ібатулін І.І., Панасенко Ю.О., Кононенко В.К., та ін. Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин. – К.: Вища освіта, 2003. – 432 с.

5. Зінченко О.І. Кормовиробництво. – Київ: Вища школа, 1994. – 440 с.

6. Калашников А.К., Клейменов Н.П., Баканов В.М. Нормы и рационы кормления сельскохозяйственных животных. М.: Агропромиздат, 1985. - с. 352.

 

“Скотарство”

Тема 1. Розвиток та значення скотарства в народному господарстві.

Скотарство як галузь національної економіки і сільського виробництва. Значення скотарства для народного господарства.

Тема 2 Класифікація порід великої рогатої худоби різних напрямків продуктивності.

Виведення, біологічна і економічна оцінка молочних, комбінованих і м'ясних порід.

Тема 3. Ведення виробничого і племінного обліку в скотарстві.

Присвоєння кличок, нумерація, мічення та ідентифікація великої рогатої худоби.

Тема 4. Особливості вирощування ремонтного молодняку.

Особливості вирощування ремонтних телиць. Годівля, утримання і підготовка до отелення нетелей.

Тема 5. Відтворення стада.

Оцінка відтворної здатності великої рогатої худоби. Статева і господарська зрілість великої рогатої худоби, планування осіменінь і отелень, вік першого парування телиць, вплив сухостійного періоду на молочну продуктивність.

Тема 6. Оцінка технологічних властивостей корів.

Оцінка морфологічних властивостей вим’я і дійок. Способи, частота і техніка доїння корів. Оцінка вим’я, властивостей молоковіддачі і придатності корів до машинного доїння.

Тема 7. Бонітування великої рогатої худоби різних напрямків продуктивності.

Бонітування корів, бугаїв та молодняку молочних, комбінованих і м'ясних порід за комплексом ознак. Організація проведення бонітування, визначення породності тварин, оцінка за індивідуальними якостями, визначення комплексного класу.

Тема 8. Технологія виробництва молока і яловичини.

Типи господарств і ферм з виробництва молока і яловичини. Системи і способи утримання тварин. Розміщення та планування молочної худоби. Суть промислової технології виробництва молока і яловичини. Технологія спеціалізованого м’ясного скотарства.

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Басовський М.З., Рудик І.А., Буркат В.П. Вирощування, оцінка і використання плідників. –К.: Урожай, 1992. –216 с.

2. Вирощування і відгодівля великої рогатої худоби (О.А.Масенко, В.М.Кандиба та ін.- К.: Урожай, 1987. – 160 с.

3. Вирощування ремонтного молодняку сільськогосподарських тварин (І.І.Ібатулін, А.І.Сривов та ін. за ред. Б.М.Гопки. – К.:Урожай, 1993. –248 с.

4. Інструкція з бонітування великої рогатої худоби м’ясних порід інструкція з ведення племінного обліку в молочному і м’ясному скотарстві. – К.:ВПЦ” Київський університет”, 2003. –62 с.

5. Інструкція з бонітування великої рогатої худоби молочних і молочно-м’ясних порід; інструкція з ведення племінного обліку в молочному і м’ясному скотарстві. – К.:”ППНВ”, 2004. – 76 с.

6. Костенко В.І. з співавт. Скотарство і технологія виробництва молока та яловичини. – К.:Урожай, 1995. –470 с.

7. Костенко В.І. Практикум із скотарства і технології виробництва молока та яловичини. – К.: Урожай, 1996. – 256 с.

8. Рубан Ю.Д. Скотарство і технологія виробництва молока та яловичини. – Х.: Еспада, 2002. –576 с.

 

„Конярство”

Тема 1. Походження і одомашнення коней.

Предки і сучасні дикі родичі коней. Характеристика еквідів за зоологічною системою, ареалом, генотипом, зовнішніми ознаками,перебігом статевої охоти, жеребності, жереблення. Етапи і центри одомашнення коней.

Тема 2. Конституція, екстер’єр та інтер’єр коней.

Типи конституції коней та ознаки, за якими вони визначаються. Принципи і методи оцінювання екстер’єру коней різного призначення. Вади, які знижують племінну, робочу і товарну цінність коня. Масті, відмітини і прикмети коня. Проміри, індекси і жива маса коней. Інтер’єр коней різних порід та його ознаки.

Тема 3. Породи коней.

Умови, які сприяли створенню коней спеціалізованих типів – верхових, легкозапряжних та ваговозів.

Принципи класифікації порід і породне районування.

Тема 4. Відтворення коней.

Біологічні особливості кобил. Строки і способи парування кобил. Підготовка і проведення парувальної компанії. Жереблення і правила присвоєння кличок лошатам.

Тема 5. Вирощування молодняку. Закономірності росту і розвитку молодняку. Вирощування лошат до відлучення. Відлучення лошат та їх вирощування до річного віку. Підготовка і проведення заїздки молодняку та його заводського тренування.

Тема 6. Використання коней.

Фактори, які визначають роботоздатність коней. Робочі якості коней. Годівля, особливості напування та утримання робочих коней.

Тема 7. Племінна робота в конярстві.

Випробування коней як елемент селекційної роботи. Організація племінної роботи. Методи розведення коней. Принципи бонітування племінних коней. Принципи виведення нових порід коней.

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Анашина Н.В., Гусев Ю.П., Кавешников В.С. и др. Справочник по коневодству. – М.: Колос, І983. – 158с.

2. Гопка Б.М. Конярство. -К.: Урожай, 1984. -184 с.

3. Гопка Б.М., Павленко П.М., Калантар О.А., Клок В.М, Конярство.-К.: Урожай, 1991. – 271 с.

4. Гопка Б.М., Хоменко М.П., Павленко П.М. Конярство: Підручник. – К.: Вища освіта, 2004. – 320 с.

5. Пономаренко Н.Н., Чёрный Н.В. Коневодство. – Харьков: Эспада, 2001. – 352 с.

6. Свечин К.Б., Бобылёв И.Ф., Гопка Б.М. Коневодство. – М.: Колос, 1992. –271 с.

7. Федотов П.А. Коневодство. М.: Колос, І989. – 263 с.

8. Гопка Б.М., Калантар 0.А., Павленко П.М. Коні в сільському господарстві. – К.: Урожай, 1989.– 150 с.

9. Заячковский І.Н. Вірні помічники, справжні друзі. – К.: Урожай, 1988 – С.14-22.

 

“Свинарство”

Тема1: Народногосподарське значення, стан і перспективи розвитку свинарства. Історія розвитку галузі в Україні та за кордоном (поголів’я свиней, породний склад, питома вага свинини у м’ясному балансі). Біологічна та харчова цінність свинини, її значення в забезпеченні науково-обгрунтованої потреби людини основними поживними речовинами. Сировина, як сировина підприємств харчової промисловості. Біологічні особливості свиней.

Тема 2: Породи свиней.

Фактори породоутворення. Етапи формування сучасних заводських порід країн світу. Породоутворення. Характеристика окремих порід з врахуванням таких питань: соціально-економічні передумови, методика створення, розвиток тварин і відтворна здатність, відтворна і м’ясна продуктивність, господарсько-біологічні особливості, генеалогічна структура. Породи свиней універсального типу продуктивності. Породи свиней м’ясного і беконного типу. Імпортні м’ясні породи

Тема 3: Методи розведення свиней.

Основні методи, системи парування. Чистопородне розведення. Промислове схрещування. Ефект схрещування і гетерозису. Гібридизація – система розведення свиней.

Тема 4: Організація племінної роботи.

Селекційно-племінна робота на племінному заводі. Оцінювання та походження, власною продуктивністю та якістю нащадків. Масовий та індивідуальний відбір. Розведення за лініями. Кроси ліній.

Племінна робота на племінному і промисловому репродукторах. Індивідуальний і груповий підбір.

Тема 5: Відтворення стада.

Формування і структура стада. Підготовка кнурів плідників до парування. Техніка використання кнурів для парування і штучного осіменіння. Підготовка маток до парування. Статевий цикл. Виявлення свиноматок в охоті. Строки парування (осіменіння). Годівля і утримання поросних маток. Підготовка маток до опоросу. Годівля підсисних маток.

Тема 6: Вирощування молодняку.

Біологічні особливості поросят-сисунів. Критичні періоди вирощування поросят-сисунів, догляд і утримання. Формування гнізд. Режим годівлі поросят. Відлучення поросят та обґрунтування його строків. Годівля поросят після відлучення – нормування, раціони і техніка.

Тема 7:Відгодівля свиней.

Основні види відгодівлі. Фактори, які обумовлюють ефективність відгодівлі. Корми, що поліпшують якість свинини. М’ясна і беконна відгодівля. Відгодівля свиней до жирних кондицій. Категорії вгодованості свиней.

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Герасимов В.І., Рибалко В.П., Цицюрський Л.М. та ін. Свинарство і технологія виробництва свинини. – Х.: Еспада, 2003. – 448 с.

2. Герасимов В.І., Цицюрський Л.М., Домашенко І.М., Походня Г.С. За ред. В.І.Герасимова. Практикум із свинарства і технології виробництва свинини. – К.: Урожай, 1995. – 176 с.

3. Довідник з виробництва свинини. / Герасимов В.І., Коваленко В.Ф., Нагаєвич В.М., Походня Г.С. та ін.; за ред. В.П. Рибалка, В.І. Герасимова, М.В. Чорного – Х.: Еспада, 2001. 336 с.

4. Ладан П.Е., Козловский В.Г., Степанов В.И. Свиноводство. – М.: Колос, 1978. – 304 с.

5. Практикум із свинарства і технології виробництва свинини / В.І. Герасимов, Ю.В. Засуха, В.М. Нагаєвич, Л.М. Цицюрський, Т.М. Данилова, В.М. Волощук, В.І. Сокрут. – Х.: Еспада, 2003. – 224 с.

6. Розведення свиней: Навчальний посібник / В.М. Нагаєвич, В.І.Герасимов, М.Д. Березовський, В.П. Рибалко. – Х.: Еспада, 2005. – 296 с.

7. Степанов В.И., Михайлов Н.В. Свиноводство и технология производства свинины. – М.: Агропромиздат, 1991. – 336 с.

8. Степанов В.И., Михайлов Н.В. Практикум по свиноводству. – М.: Агропромиздат, 1986. – 256 с.

“Птахівництво”

Тема 1: Продуктивність птиці.

Біологічні особливості птиці та їх господарське використання. Яєчна продуктивність птиці. Біологічна і харчова цінність яєць. Несучість та її компоненти. Фактори, які впливають на несучість курей та якість яєць. Показники м’ясної продуктивності птиці (жива маса, скоро спілість, форми будови тіла, якість м’яса).

Тема 2: Породи і кроси птиці.

Походження і одомашнення птиці різних видів. Класифікація порід, кросів і ліній птиці. Характеристика основних порід і кросів яєчних, м’ясо-яєчних і м’ясних порід курей, качок.

Тема 3: Інкубація яєць.

Значення природної і штучної інкубації. Вимоги до якості інкубаційних яєць. Збирання, пакування, транспортування і зберігання яєць. Режим інкубації яєць різних видів птиці.

Тема 4: Виробництво харчових яєць.

Утримання курей на глибокій підстилці та у кліткових батареях. Годівля курей: тип, норми раціони. Збирання, облік і добір яєць для інкубації. Вирощування молодняка. Облік продуктивності. Строк використання курей.

Тема 5: Виробництво м’яса курчат бройлерів.

Харчова цінність та економічна ефективність виробництвам яса бройлерів. Комплектування батьківського стада. Вирощування ремонтного молодняку. Методи вирощування молодняку. Строки вирощування бройлерів та жива маса при забої. Контроль росту і розвитку ремонтного молодняку.

Тема 6: Виробництво м’яса качок.

Біологічні особливості качок. Комплектування, утримання і годівля качок батьківського стада. Облік і добір яєць для інкубації. Вирощування каченят на м’ясо. Вік і жива маса каченят різних порід і кросів при забої.

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Агеев В.Н., Алексеев Ф.Ф., Асриян М.А и др. Промышленное птицеводство. – М.: Агропромиздат, 1985. – 479 с.

2. Бусенко О.Т., Столюк В.Д. і ін. Технологія виробництва продукції тваринництва. – К.: Аграрна освіта, 2001.– 432с.

3. Братишко Н.І, Горобець А.І., Гордієнко В.М. і ін. Рекомендації з нормування годівлі сільськогосподарської птиці.- Бірки., 2005.- 105 с.

4. Засуха Т.В., Зубець М.В., Сірацький Й.З. і ін. Розведення сільськогосподарських тварин з основами спеціальної зоотехнії.- К.: Аграрна наука, 1999.- 512 с.

5. Сахацький М.І., Івко І.І., Іонов І.А. і ін. Довідник птахівника / Технологічні нормативи виробництва продукції птахівництва базові та перспективні технології. –Харків., 2001.- 160 с.

6. Рябоконь Ю.О., Степаненко І.А. і ін. Збірник нормативно-правових

актів племінної справи у птахівництві. В.: Бірки, 2005.- 104 с.

7. Фисинин В.И., Тардатьян Г.А. Промышленное птицеводство.- М.: Агропромиздат, 1991.-544 с.

 

“Вівчарство”

Тема 1: Походження, біологічні особливості, конституція і екстер’єр овець.

Предки свійських овець, час їх одомашнення. Біологічні особливості овець. Господарсько-корисні ознаки. Конституція і нкстер’єр домашніх овець.

Тема 2: Продукція вівчарства.

Поняття про вовну. Поділ вовни за складом шерстинок, руно і його елементи. Методи оцінки вовни. Класифікація вовни. Поняття про овчини і смужки. Фактори, які впливають на якість овчин і смужків. М’ясна і молочна продуктивність вівчарства.

Тема 3:Породи овець.

Зоологічна і виробнича класифікація порід овець. Виробничі напрямки тонкорунного і напівтонкорунного вівчарства. Характеристика окремих порід овець.

Тема 4: Методи розведення овець. Племінна справа у вівчарстві.

Чистопородне розведення – основний метод розведення порід. Схрещування його біологічні особливості та різновидності. Особливості добору та підбору у вівчарстві. Бонітування овець.

Тема 5: Годівля і утримання овець.

Особливості годівлі овець. Значення рівня годівлі при розведенні овець в зимовий та літній періоди.

 

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 54 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Problems and Solutions | Part 1 My future speciality | Computing jobs | CHARLES GRAHAM | The effects of information technologies on people |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.021 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав