Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ОПИС ПРОГРАМИ

Читайте также:
  1. Бюджет маркетингової програми, оцінка її ефективності та порядок контролю
  2. Етапи розробки програми підвищення конкурентоспроможності. Реалізація програми підвищення конкурентоспроможності та моніторинг її ходу.
  3. Інтерфейс програми. Інструменти виділення. Створення геометричних примітивів. Творча робота “Композиція із геометричних фігур”.
  4. ПЕРЕЛІК ПИТАНЬ, ЩО ОХОПЛЮЮТЬ ЗМІСТ РОБОЧОЇ ПРОГРАМИ ДИСЦИПЛІНИ
  5. Програми
  6. Програми
  7. Програми підвищення продуктивності та якості як складові програм підвищення конкурентоспроможності підприємства.
  8. Програми підтримки книговидання в Канаді.
  9. Програми, які реалізують розгалуження. Оператор switch

ВСТУП

Visual Basic for Applications — дещо спрощена реалізація мови програмування Visual Basic, була розроблена компанією Microsoft та вбудована в лінійку продуктів Microsoft Office (включаючи версії для Mac OS), а також в багато інших програмних пакетів, такі як AutoCAD, WordPerfect і ESRI ArcGIS. VBA покриває і розширює функціональність спеціалізованих макросів, що раніше використалися, таких як WordBasic.

VBA є інтерпретованою мовою. Як свідчить його назва, VBA близький до Visual Basic, але може виконуватися лише в рамках додатку, в який він вбудований. Крім того, він може використовуватися для управління одним додатком з іншого, за допомогою OLE Automation (наприклад, таким чином можна створити документ Word даних з Excel).

VBA включає в себе різноманітні функції, такі як проектування, редагування, компіляцію і налагодження додатка.

Основні елементи мови VBA та деякі її можливості для роботи з табличним редактором Excel та його об’єктами розглядаються у данних методичних вказівках.

 

1 УМОВА ЗАДАЧІ НА КУРСОВУ РОБОТУ

До підприємства електромереж належать декілька районів електромереж (РЕМ). В свою чергу, кожен РЕМ утримує ряд крупних споживачів електроенергії. Підприємство електромереж має інформацію про норму споживання кожного споживача. Кожен РЕМ передає підприємству електромереж інформацію про фактичне споживання своїх споживачів. Підприємству електромереж необхідно провести аналіз отриманої інформації та сформувати відомість про споживачів, які перевищили свою норму споживання електроенергії, або про споживачів, які не перевищили норми.

Підприємство електромереж утримує базу даних з інформацією про всі РЕМ та всіх споживачів кожного РЕМ. Кожному споживачу кожного РЕМ в базі даних присвоєно унікальний ідентифікаційний номер (ІД). Споживачі в базі даних можуть бути розташовані в довільному порядку. В цій базі даних про кожного споживача кожного РЕМ утримуються наступні дані:

- ідентифікаційний номер (ІД) споживача;

- назва споживача;

- норма споживання активної потужності споживача;

- норма споживання реактивної потужності споживача;

Кожний РЕМ утримує інформацію про фактичне споживання своїх споживачів в текстовому файлі, в якому утримується назва РЕМ а також наступна інформація про кожного споживача РЕМ:

- ІД споживача;

- фактичне споживання активної потужності споживача;

- фактичне споживання реактивної потужності споживача.

Відомість про споживачів, яку формує програма, повинна утримувати інформацію, вказану в табл.1, а також наступну інформацію:

- ІД споживача;

- назва споживача;

- норма споживання;

- фактичне споживання.

Необхідно створити програму, яка повинна:

1. Прочитати базу даних підприємства електромереж та текстові файли із фактичним споживанням.

2. Провести необхідні обчислення для формування інформації, яка вимагається згідно із заданим варіантом.

3. Вивести у заданому форматі сформовану інформацію (відомість про споживачів).

 

2 ОПИС ФОРМАТУ ТАБЛИЦЬ ТА ТЕКСТОВИХ ФАЙЛІВ З ДАНИМИ

У данній курсовій роботі міститься шість текстових файлів. Перші 5 із них це текстові файли в яких надаються данні про фактичне споживання потужності споживачами РЕМів. Ушостому файлі знаходяться данні про усіх споживачів данної мережі

Файли з даними РЕМів називаються «rem1.txt», «rem2.txt»,…,«rem3.txt» відповідно. У першому рядку файлу міститься назва РЕМу. Нижче знаходиться шапка яка містить:

1) ІД;

2) фактичну активну потужність, кВт.;

3) фактичну реактивну потужність, кВар.

А далі записані данні про 4 споживачі що відносяться до данного РЕМу

Дані кожного споживача повинні міститись на одному рядку файлу й відокремлюватись пробілами. Докладніше це показано на рисунку Б.2.

Останній файл має назву «basa.txt», в ньому вказані споживачі всіх РЕМів, їхні назви, норма споживання потужностей а також ІД кожного споживача. Шапка знаходиться у першому рядку файлу, вона містить такі стовпчики:

1) ІД споживача;

2) назва споживача;

3) норма споживання активної потужності, кВт.;

4) норма споживання реактивної потужності, кВар.

Нижче шапки розташовуються рядки споживачів з їхніми даними (ІД, назва, норма потужності). Всі дані одного споживача повинні знаходитись на одному рядку файлу, відокремлюватись пробілом, а назва споживача повинна міститись у лапках, як показано на рисунку Б.1.

Всі споживачі у базі занесені у довільному порядку.

 

ОПИС ПРОГРАМИ

Розроблена програма призначена для порівняння фактичної повної потужності з нормованим значенням. Ті споживачі що перевищили норму споживання виводяться на робочий лист. Також виводиться їх назва, ID, норма та фактичне споживання повної потужності. А також до якого РЕМу належить споживач.

Додатково записується максимальне відносне перевищення норми споживання та ІД споживача з мінімальним відносним перевищенням норми споживання.

Оскільки програма опрацьовує велику кількість даних то у програму введено досить багато змінних, які потрібні для правильної роботи програми.

Щоб правильно задати усі змінні використовують такі формати даних я як:

Long –цілі числа

Double-дробові числа

String-текст

Змінні і масиви записуються за допомогою оператора Dim [2]

Для того щоб відкрити файл з базою даних для подальшої роботи з ним використовується команда

 

Open "D:\OT OM\basa.txt" For Input As #1

 

Шлях до файлу записується в лапках. З файлу нам потрібно тільки зчитати дані. Тому обираємо режим доступу Input- тільки для читання, якщо файлу не існує, то виникає помилка.

Для занесення даних з файлу у масиви використовується цикл For [1]. Для зчитування даних з файлу бази кількість виконання циклу відповідає 20, а для інших файлів 5. В даній програмі використовується 9 масивів. Для того щоб показники споживачів з бази даних та від РЕМів правильно співвідносились між собою, при зчитуванні відомостей з файлів за допомогою двох циклів та оператора If [3] порівнюються їхні ID. При співпадінні даним з цього рядка призначається відповідна комірка в масиві.

Далі розраховуємо повну споживану та нормовану потужності.

 

For i = 1 To 20

snom(i) = Sqr(pnom(i) ^ 2 + qnom(i) ^ 2)

sf(i) = Sqr(pf(i) ^ 2 + qf(i) ^ 2)

Next i

 

За допомогою оператора виводу Worksheets створюємо шапку відомості у яку будуть виводитись дані про споживачів що перевищили норму споживання потужності.

Потім згідно з завданням програми в циклі за допомогою оператора If порівнюємо значення масивів snom та sf за умовою sf > snom. Показники споживачів, що задовольняють даній умові виводяться на робочий лист.

Далі виконується розрахунок відносного перевищення споживання за формулою:

 

perev = (sf(i) - snom(i)) / snom(i) * 100

 

Знаходження максимального значення перевищення споживання потужності проводилось за допомогою оператора If, а для визначення ІД споживача з мінімальним відносним перевищенням норми споживання, додатково вводиться зміна яка буде містити порядковий номер споживача у відповідному масиві. Приклад наведено на рисунку А.1

 

 

4 ІНСТРУКЦІЯ КОРИСТУВАЧА

Для правильного функціонування програми потрібно щоб база з даними містила таку інформацію записану в саме такому порядку по стовпчикам:

- ІД споживача;

- норма споживання активної потужності;

- норма споживання реактивної потужності.

- назва споживача;

Данні мають бути записані через пробіл, назви споживачів беруться у лапки. Файл має знаходитись в D:\OT OM та мати назву basa.txt

Якщо не будуть враховані дані умови то розрахунки програми будуть невірні. Приклад відображення інформації в базі даних наведено на рисунку Б.1.

Файли РЕМів мають розміщуватись у тій самій папці що й база, та має містити таку інформацію:

- назва РЕМу;

- ІД споживача;

- фактичне споживання активної потужності;

- фактичне споживання реактивної потужності.

У кожному файлі має знаходитись 4 споживача.

Приклад відображення інформації у файлах наведено на рисунках Б.2-Б.7.

Якщо всі данні будуть введені правильно то програма виведе результат на робочий лист Excel.

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Оптимизация работы системы| ВИСНОВКИ

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.016 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав