Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тема 7. Методи діагностики стану внутрішньоутробного плода. Плацентарна дисфункція. Дистрес плода. Ретардація, гіпотрофія плода.

Читайте также:
  1. I. Обстеження стану мовленнєвого розвитку дитини.
  2. I. Организационно - методический раздел
  3. I.Организационно-методический раздел
  4. III. Учебно-методическое обеспечение дисциплины
  5. IX. Учебно-методическое обеспечение курса.
  6. Mix-методики маркетинговых исследований
  7. V. Методичні вказівки до написання курсових робіт
  8. V2: Анатомия венозной системы. Кровообращение плода и особенности кровеносного русла плода.
  9. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  10. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття

1. Жінка, яка вагітна вдруге, 27 років поступила з діагнозом: вагітність II, 35 тижнів. При ультразвуковому дослідженні діагностована затримка внутрішньоутробного розвитку плоду I ступеня. Палить з 16-річного віку, викурює по 2 пачки сигарет за добу; палить навіть вночі. Положення плоду подовжнє, передлежит голівка. Серцебиття плоду ритмічне, 140 уд/хв. Окружність живота 88 см, висота стояння дна матки 32 см.

Встановите попередній діагноз. Визначте тактику ведення вагітної.

 

2. У жіночу консультацію звернулася вагітна 32 років з скаргами на відсутність ворушінь плоду впродовж 48 годин. Термін гестації 28 тижнів. Три дні тому хворіла на грип. Температура тіла підіймалась до 39С0. При обстеженні встановлена антенатальная загибель плоду.

Що відбувається з рівнем естріолу в сечі, якщо плід гине?

 

3. У жінки, яка вагітна вдруге, в терміні гестації 32 тижні при ультразвуковому дослідженні діагностована гідроцефалія плоду. Теперішня вагітність четверта, в анамнезі два мимовільні аборти і антенатальная загибель плоду в терміні 28 тижнів.

Вкажіть який додатковий метод дослідження потрібен для уточнення діагнозу.

 

4. На кардіотокограмі у вагітної 32 років виявлений монотонний базальний ритм. Базальна частота 135 уд/хв. Термін вагітності 34 тижні. Жінка є активним палієм (до 1 пачки сигарет в день).

Встановите попередній діагноз за даними кардіотокограми.

 

5. У вагітної в терміні гестації 32 тижні спостерігається невідповідність між фетометричними розмірами плоду і терміном вагітності. Єдиний чинник риску у жінки – паління (1 пачка в течії 12 годин). Вагітна відзначає, що ворушіння плоду стали більш активними, інколи болісними.

Встановите попередній діагноз за даними кардіотокограми.

Рівень якого гормону слід визначити для уточнення стану фетоплацентарного комплексу?

 

6. Роділля 27 років поступила в клініку з доношеною вагітність і переймами, що почалися 5 годин тому. Около живота 109 см, висота стояння дна матки 38 см. Передлежить голівка, рухома над входом в малий таз, великих розмірів. Біпарієтальний розмір 13,5 см. Серцебиття плоду ясне, ритмічне, 126 уд/хв. Внутрішнє акушерське дослідження: шийка матки згладжена, відкриття 5 см. Стрілоподібний шов в правому косому розмірі, ширина шва більше 1 см, мале тім’ячко зліва. При дослідженні ділянки тім’ячка визначається флюктуація. Встановите попередній діагноз. Вкажіть додатковий метод дослідження який підтвердить попередній діагноз.

7. У вагітної в терміні гестації 32 тижні спостерігається невідповідність між фетометричними розмірами плоду і терміном вагітності. Вагітна дотримується вегетаріанської дієти. За останні 10 днів відчуває підвищення частоти рухів плоду.

Встановите попередній діагноз. Які додаткові методи дослідження необхідно здійснити для уточнення попереднього діагнозу?

 

8. На кардіотахограмі у вагітної 32 років виявлений монотонний базальний ритм. Базальна частота 105 уд/хв. Термін вагітності 34 тижні. Жінка страждає на ревматизм з дитинства. Результати визначення маркерів антифосфоліпідного синдрому позитивні.

Встановите діагноз попередній за даними кардіотахограми.

 

9. На кардіотокограмі базальна частота серцебиття плоду коливається між 100-190 уд/хв, стійка монотонність ритму, тривалі пізні децелерації з амплітудою до 50 уд/хв.

Встановьте попередній діагноз за даними кардіотокограми. Визначте тактику ведення вагітної.

 

 

10. На прийомі в жіночій консультації вагітна та лікар обговорили результат дослідження біофізичного профілю плоду – 5-6 балів. Аускультативно – серцебиття плоду 128-146 уд/хв, тест рухів плоду в нормі.

Встановите попередній діагноз. Визначте тактику ведення вагітної.

 

11. Результат дослідження біофізичного профілю плоду у первістки 26-ти років, яка страждає на гіпертонічну хворобу 2-ої А ступеня, 6 балів. Враховуючи патологічний БПП, проведена доплерометрія швидкості кровотоку в артерії пуповини – сповільнений кровотік.

Встановите попередній діагноз. Визначте тактику ведення вагітної.

 

12. У жінки, що вагітна вдруге, 32-х років в терміні гестації 32 тижні частота серцевих скорочень 156-162 уд/хв, БПП – 7 балів, кровотік в артерії пуповини нульової.

Встановите попередній діагноз. Визначте тактику ведення вагітної.

 

13. У відділення патології вагітних госпіталізована вагітна 25-ти років з скаргами на зміну характеру руховій активності плоду. Термін вагітності – 34 тижні. Проведено дослідження біофізичного профілю плоду – 4 бали; внутрішнє акушерське дослідження – шийка матки «не зріла» (за Бішопу – 2 бали). Встановите попередній діагноз. Визначте тактику ведення вагітної.

 

14. У жінки, що вагітна втрете, під час першого періоду пологів зафіксованого ЧСС 98-100 уд/хв, пізній децелерації. Результат доплерометрії кровотоку в артерії пуповини – нормальний кровотік.

Встановите попередній діагноз. Визначте тактику ведення.

 

15. Первістка 24-х років перебуває на диспансерному обліку у ендокринолога с приводу цукрового діабету І-го типу. Протягом 4-х тижнів при динамічному спостереженні визначається відсутність приросту висоти стояння дна матки. Встановите попередній діагноз. Визначте тактику ведення вагітної.

 

16. Жінка, що вагітна вдруге, 27-ми років, яка страждає на хронічний пієлонефрит, в терміні вагітності 28-29 тижнів оглянута лікарем жіночої консультації. Відмічено відставання розмірів висоти дна матки на 2см від 10 перцентілі. При ультразвуковій фетометрії виявлена невідповідність декількох основних фетометричних показників терміну вагітності.

Встановите попередній діагноз. Визначте тактику ведення вагітної.

 

17. У вагітної в терміні 30 тижнів щотижневий приріст висоти дна матки склав 0,1-0,4 см. За даними УЗД показники фетометрії на 2 тижні відстають від гестаційного терміну.

Встановите попередній діагноз. Визначте тактику ведення вагітної.

 

18. У вагітної в терміні 35 тижнів щотижневий приріст висоти дна матки склав 0,3 см на тиждень. За даними УЗД показники фетометрії більш ніж на 4 тижні відстають від гестаційного терміну.

Встановите попередній діагноз. Визначте тактику ведення вагітної.

 

19. Вагітна 22-х років страждає на тромбофілію з дитинства. При дослідженні швидкості кровотоку в артерії пуповини виявлений сповільнений тип кровотоку, оцінка БПП – 7 балів.

Встановите попередній діагноз. Визначте тактику ведення вагітної.

 

20. Вагітна 23-х років госпіталізована в стаціонар у зв'язку з прееклампсією легкого ступеня. При дослідженні швидкості кровотоку в артерії пуповини виявлений сповільнений тип кровотоку, оцінка БПП – 6 балів.

Встановите попередній діагноз. Визначте тактику ведення вагітної.

 

 

Тема 8. Ізоантигенна несумісність крові матері та плода. Патологія періоду новонародженості. Асфіксія новонародженого. Токсико-септичні захворювання новонароджених. Методи інтенсивної терапії та реанімації новонародженого.

 

1. Повторновагітна О (I), Rh – негативним типом крові в терміні гестації 36-37 тижнів госпіталізована у відділення патології вагітних. Титр природних антитіл - 1:256, імунних антитіл - 1:4, гемолізини – 1:2.

При УЗД: у плоду виявлена гепатоспленомегалія, асцит, товщина плаценти 56 мм, багатоводдя.

Який діагноз найбільш ймовірний, і яка тактика ведення пацієнтки?

Правильна відповідь – ізоантигенна несумісність крові матері та плоду по Rh-фактору. Гемолітична хвороба плоду. Дострокове пологорозродження шляхом кесаревого розтину.

 

2. У повторно вагітної з Rh-ізосенсибілізацією виявлено зниження титру резус-антитіл з 1:16 до 1:8 при терміні гестації 25-26 тижнів. При УЗД виявлено подвійний контур голівки, збільшення печінки, потовщення плаценти до 50 мм. Яка подальша тактика?

Правильна відповідь – перервати вагітність

 

3. У вагітної з Rh-ізосенсибилізацією (титр 1:16) виявлено цукровий діабет I типу. Яка подальша тактика?

Правильна відповідь – перервати вагітність

 

4. Повторно вагітна з 0(I), Rh- позитивною приналежністю крові в 36-37 тижнів гестації госпіталізована у відділення патології вагітних. Титр природних антитіл 1:256, імуних антитіл 1:4, гемолизини - 1:2.

В якому терміні гестації необхідно розродити пацієнтку?

Правильна відповідь – терміново

 

5. Повторновагітна госпіталізована у відділення патології вагітних при терміні гестації 32-33 недель. Група крові А(II), Rh-негативна. В анамнезі двое пологів Rh-позитивними доношеними плодами. Титр антитіл при цій вагітності 1:32, не підвищується.

В якому терміні гестації необхідно провести полого розродження пацієнтки?

Правильна відповідь – в 37-38 тижнів

 

6. Першовагітній з Rh-негативною приналежністю крові виконано медичний аборт при терміні 10-11 тижнів.

Яка подальша тактика лікаря?

Правильна відповідь - введення антирезус g-глобуліну.

 

7. У повторно вагітної при взятті на облік в ЖК виявлена сенсибілізація за Rh-фактором. У жінки виявлений хронічний пієлонефрит, залізодефіцитна анемія легкого ступеня. В анамнезі дві гемотранфузії, 2 мимовильних аборта у ранніх термінах ге стації.

Яка найбільш вірогідна причина сенсибілізації за Rh-фактором?

Правильна відповідь – переливання крові без врахування Rh-фактору.

 

8. Першовагітна з Rh-негативною кров`ю при терміні гестації 40 тижнів находиться в ІІ періоді пологів. Коли необхідно вводити антирезус g-глобулін з метою профілактики Rh-сенсибілізації?

Правильна відповідь – на потязі перших 72 годин після пологів.

 

9. У матері з О(I), Rh-негативним типом крові та батька з А(II), Rh–позитивним типом крові народилась дитина з А(II) Rh-негативним типом крові з ознаками гемолітичної жовтяниці.

Яка найбільш вірогідна причина цього стану?

Правильна відповідь – конфлікт за системою АВО.

 

10. У доношенного новонародженого через добу після народження розвилась помірна жовтяниця. Мати першовагітна з О(I), Rh-негативним типом крові, батько з В(ІII), Rh–позитивним типом крові. Пряма проба Кумбса з кров`ю пуповини негативна, у матері немає антирезусних антитіл.

Який діагноз у новонародженого?

Правильна відповідь – гемолітична хвороба новонародженого за системою АВО.

 

11. При термінових пологах народився живий хлопчик масою 2500 г, ростом 50 см з оцінкою за шкалою Апгар 6-6 балів без вад розвитку. З анамнезу: вагітність перебігала на тлі загрози переривання вагітності.

Яка найбільш вірогідна причину стану новонародженого?

Правильна відповідь – плацентарна дисфункція

 

12. При термінових пологах народилась дитина з пухлино подібним випячуванням в поперековій ділянці хребта, з різко витонченою шкірою над ним, обмеженням рухів в суглобах нижніх кінцівок, нетриманням сечі та калу.

Який діагноз найбільш вірогідний?

Правильна відповідь – спинномозкова грижа

 

13. У новонародженого масою 2200 г, який народився при терміні гестації 32-33 з оцінкою за шкалою Апгар 6-6 балів з`явилися дихальні розлади. Перкуторних змін немає, при аускультації – вологі, різнокаліберні хрипи з обох сторін. Вроджені рефлекси наявні. Акроцианоз.

Яка найбільш вірогідна причина дихальних розладів?

Правильна відповідь – хвороба гіалінових мембран

 

14. У доношеного новонародженого, який в пологах переніс дистрес, на 6 день життя знизилася активність сосання, з`явилися блювання, ціаноз, приступи апноє, посилюється жовтяниця. При огляді: потиличні м`язи ригидні, велике Тим`ячко випинається, Симптом Кернига позитивний.

Який діагноз найбільш вірогідний?

Правильна відповідь – гнійний менінгіт

 

15. У доношеного новонародженого з 3 по 10 добу життя відмічена жовтяниця. Загальний стан задовільний. Максимальний рівень загального білірубіну в крові 102 мкмоль/л, кон`югованого - 8,2 мкмоль/л.

Який діагноз найбільш вірогідний?

Правильна відповідь – фізіологічна жовтяниця

 

16. У першонароджуючої відбулися пологи плодом массою 4100 г, ростом 56 см з оцінкою за шкалою Апгар 7-7 балів. В пологах було утруднене виведення плечового поясу плоду.

Які клінічні ознаки свідчать про перелом ключиці у новонародженого?

Правильна відповідь – крепітація в ділянці ключиці, обмеження активних рухів ручки новонародженого.

 

17. У першонароджуючої відбулися пологи плодом масою 4500 г, ростом 54 см з оцінкою за шкалою Апгар 7-8 балів. В пологах було утруднене виведення плечового поясу плоду.

На яку добу життя новонародженого можна виявити підокісний перелом ключиці?

Правильна відповідь – на 5-7 добу.

 

18. У новонародженого 3 доби житяя на шкіри множинні висипання діаметром до 0,3 см, гідроцефалія, мікрофтальмія. В аналізах крові виявлені специфічні HSV антитіла.

Яким вірусом інфікований новонароджений?

Правильна відповідь – вірусом простого герпесу

 

19. У повторнонароджуючей 33 років народилась доношена дівчинка вагою 3600 г, ростом 52 см з оцінкою за шкалою Апгар 8-8 балів. На другу добу неонатального періоду з`явилися кров`яністі виділення із статевих шляхів.

Який діагноз найбільш вірогідний?

Правильна відповідь – статевий криз (фізіологічний стан)

 

20. У повторновагітної з О(І) Rh (-) типом крові при терміні гестації 28 тижнів виявлено титр Rh-Ат 1:32, при повторному дослідженні через 4 тижні титр антитіл зріз в 4 рази.

Яка подальша тактика?

Правильна відповідь – термінове дострокове пологорозродження

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Г. Новосибирск | Тема 1. Жіночий таз. Плід як об’єкт пологів. | Тема 2. Фізіологія вагітності. Перинатальна охорона плода. Методи обстеження вагітних. Акушерська термінологія. | Тема 3. Фізіологія пологів. Знеболювання пологів. | Тема 4. Фізіологія післяпологового періоду. Фізіологія періоду новонародженості. | Тема 5. Вагітність і пологи при тазовому передлежанні. Вагітність і пологи при аномаліях кісткового таза. Проблеми макросомії в акушерстві, вагітність і пологи при крупному плоді. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.014 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав