Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Рослинний орнамент

Читайте также:
  1. I. Визначення поняття орнамент.
  2. III. Рапортний орнамент
  3. Анімалістичні орнаментальні мотиви.
  4. АРАБСКИЙ ОРНАМЕНТ
  5. АССИРО-ВАВИЛОНСКИЙ ОРНАМЕНТ
  6. Виды и значение казахского орнамента.
  7. Виды орнамента
  8. Виды орнаментальных композиций
  9. ВИДЫ ОРНАМЕНТОВ
  10. Виды построения орнаментов

Рослинний орнамент складається із стилізованого листя, квітів, плодів, гілок і т. п. Найбільш часто зустрічається у всіх народів мотив «древо життя» - це рослинний орнамент. Його зображають і як квітучий кущ, і більш декоративно-узагальнено. В старогрецьких рослинних орнаментах часто використовували зображення аканта, лотоса, папірусу, пальми і ін. А у східних народів популярним рослинним мотивом був орнамент ісламу - спірально березка, що звивається. Композиції такого орнаменту вельми різноманітні.

 

 

3. Зооморфний орнамент

 

 

Зооморфний орнамент зображає стилізовані фігури або частини фігур реальних і фантастичних тварин. Іноді подібний орнамент називають звіриним стилем. Декоративні зображення птахів і риб також відносяться до цього виду орнаменту.

 

 

 

4. Антропоморфний орнамент

Антропоморфний орнамент як мотиви використовує чоловічі і жіночі стилізовані фігури або частини лиця і тіла людини. Сюди ж можна віднести різних фантастичних істот типу діва-птах, людина-кінь та ін.

Нерідко в узорах зустрічаються поєднання самих різних мотивів: геометричних і рослинних, антропоморфних і зооморфних. Такий орнамент можна назвати комбінованим.

 

5. Стрічковий орнамент

 

Стрічковий орнамент - це орнамент, в якому раппорт багаторазово повторюється, розвиваючись в одному напрямку. Причому мотиви в стрічковому орнаменті можуть розташовуватися по прямій лінії, такий орнамент називається смуговим. У деяких випадках раппорт повторюється по кривому контуру, називаючись при цьому облямівкою. В архітектурі, декоративно-прикладному мистецтві та оформленні костюма стрічковий орнамент (фриз, бордюр, облямівка) найчастіше має горизонтальне положення. В основу його композиції закладені різні види симетрії.

Стрічковий – візерунок, декоративні елементи якого створюють ритмічний ряд з відкритим двобічним рухом, що вписується в стрічку. Широко використовується у різних видах декоративно-прикладного мистецтва – одяг, килим, посуд, меблі (фриз, бордюр, облямівка), і має сім різних видів симетрії.

 

6.Замкнутий орнамент

 

Замкнений орнамент - це орнамент, в якому орнаментальні мотиви розташовуються в колі, квадраті, прямокутнику, трикутнику та ін.. Побудова орнаменту, засноване на центрально - осьової симетрії, коли раппорт обертається навколо центральної осі, називається центровим. Мотиви в такому орнаменті розміщуються від центру по променям, заповнюючи всю поверхню, обмежену колом, і при обертанні осі повністю поєднуються. Найбільш характерний приклад такого орнаменту - розетка, або розетта, що отримала найбільшу популярність в готичному мистецтві.

Замкнутий – візерунок, декоративні елементи якого згруповано так, що утворюється замкнутий рух – у колі, квадраті, прямокутнику, трикутнику та інших формах

 

 

7. Сітчастий орнамент

Сітчастий орнамент - це орнамент, в якому повторюваний раппорт заповнює всю декоративну поверхню, розвиваючись у двох напрямках: по горизонталі і вертикалі. Осередок такий раппортний сітки може мати різноманітну форму: квадрата, прямокутника, правильного трикутника, ромба, паралелограма і т.д. Цей вид орнаменту часто використовують в архітектурі при орнаментації стін, підлог, стель; в костюмі, в тканинах.

Сітчастий – візерунок, елементи якого розташовуються впродовж багатьох вісей перенесення, створюють рух у всіх напрямках. Цей орнамент використовують для оформлення приміщень та декоративно-оформлювальних матеріалів: лінолеум, шпалери, килимові покриття тощо (квадратна, прямокутна, ромбічна, трикутна, паралелограмна).

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 67 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

СТИЛИЗАЦИЯ В ДЕКОРАТИВНОЙ КОМПОЗИЦИИ. | ДЕКОР В КОСТЮМЕ | РОЛЬ МАТЕРИАЛА В СОЗДАНИИ ФОРМЫ КОСТЮМА. | Неисчерпаемым источником идей для художника современной одежды служит исторический, национальный и народный костюм. | I. Визначення поняття орнамент. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав