Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Біографія

Читайте также:
  1. АНДРІЙ БІЛЕЦЬКИЙ: КОРОТКА БІОГРАФІЯ
  2. Біографія
  3. Біографія націй

Походження

Батько письменника Бернар Франсуа Бальсса (згодом змінив прізвище на Бальзак), виходець із багатої селянської сім'ї, - служив по відомству військового постачання. Скориставшись подібністю прізвищ, Бальзак на рубежі 1830-х рр. став зводити своє походження до дворянського роду Бальзак д'антрег і самовільно додав до свого прізвища дворянську часточку „де". Мати Бальзака була молодша за чоловіка на 30 років і зраджувала йому; молодший брат письменника Анрі, „мазунчик" матері, був сином власника сусіднього замку. Багато дослідників думають, що увага Бальзак-романіста до проблем шлюбу й адюльтеру пояснюється не в останню чергу атмосферою, що панувала в його сім'ї.

Біографія

В 1807-13 Бальзак - учень колежу в місті Вандом. Успіхами в навчанні Бальзак не відзначався. Директор Вандомського колежу зауважив, що єдиною видатною рисою Бальзака було те, що в ньому не було нічого видатного. Директор помилявся: хлопчик, який не вражав успіхами у навчанні, відзначався неймовірною спрагою знань. Це прагнення знати якомога більше і з найрізноманітніших галузей, зовсім не пов'язаних з мистецтвом і літературою, було притаманне Бальзаку протягом усього його життя. Він був знавцем у галузі біології, медицини, економіки, історії, математики, інколи цікавився окультними науками. Враження цього періоду (інтенсивне читання, відчуття самотності серед далеких за духом однокласників) відбилися у філософському романі „Луї Ламбер" (1832-35). В 1816-19 він вчиться в Школі права й служить клерком, але потім відмовляється від продовження юридичної кар'єри. У Щ20 році Бальзак пише трагедію у віршах «Кромвель» (1820). Ані жанр (трагедія), ані форма (вірші), ані тема (історія іншої країни) не були бальзаківськими. Юнак зазнав цілковитого фіаско, але не здався, і, не маючи підтримки батьків (на даремні заняття вони грошей не розтринькували), він поїхав у Париж, щоб стати не лише знаменитим, а й багатим письменником. У 20-х рр. XIX ст. Франція захоплювалася романами В. Скотта. Під його вплив потрапив і початківець Бальзак. Його твори цього десятиліття якщо не наслідування, то пряме запозичення тем і сцен у знаменитого англійця та його попередників — творців романів жахів. Щоправда, пізніше все це, видане під різними псевдонімами, Бальзак ніколи більше не перевидасть. Хоча в це десятиліття він писав по п'ять чотиритомних романів на рік і в день по одній главі (феноменальна працездатність Бальзака, що стала приказкою, не зраджувала йому практично протягом усього життя), багатство було все ще далеко; тоді він вирішив стати ще й видавцем. Але й це починання не принесло сподіваних прибутків. Тоді він купив ще й друкарню і розорився остаточно. Якщо б не допомога батька, то бути б йому у борговій в'язниці. З того часу борги супроводжували його упродовж усього життя. 1820-29 - роки пошуків себе в літературі. Бальзак випускає під різними псевдонімами гостросюжетні романи, складає моральноописові „кодекси" світської поведінки.

Період анонімної творчості закінчується в 1829, коли виходить роман „Шуани, або Бретань в 1799 році". У той же час Бальзак працює над новелами із сучасного французького життя, які починаючи з 1830 видаються випусками під загальною назвою „Сцени приватного життя". Ці збірники, а також філософський роман „Шагренева шкіра" (1831) приносять Бальзаку гучну славу. Особливо популярний письменник серед жінок, вдячних йому за проникнення в їхню психологію (у цьому Бальзаку допомогла його перша кохана, заміжня жінка старша від нього на 22 роки, Лора де Берні). Бальзак отримує від читачок захоплені листи; однією з таких кореспонденток, що написала йому в 1832 лист з підписом „Іноземка", була польська графиня, російська піддана Евеліна Ганська, яка через 18 років стала його дружиною. Незважаючи на величезний успіх, яким користувалися романи Бальзака 1830-40-х рр., життя його не було спокійним. Необхідність розплатитися з боргами вимагала інтенсивної роботи; раз у раз Бальзак затівав комерційні авантюри. Помер Бальзак через півроку після того, як збулася його головна мрія, і він нарешті одружився з овдовілою Евеліною Ганською.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Убийства и нападения на священников в России в 1990-2010 гг. Справка| Людська комедія". Естетика

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав