Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Лабораторний аналіз насіння.

Читайте также:
  1. SWOT-аналіз як основа маркетингових досліджень
  2. VІІ етап - аналіз достатності формування доходів.
  3. Аналіз взаємозв’язку показників обсягу товарообороту, витрат і прибутків
  4. Аналіз витрат за загальною сумою та рівнем
  5. Аналіз витрат за статтями та елементами
  6. Аналіз динаміки та структури майна підприємства
  7. Аналіз динаміки фінансових результатів за складом та структурою
  8. Аналіз доходів підприємства за загальним їх обсягом, видами, функціями, товарними групами
  9. Аналіз ефективності фінансових інвестицій
  10. Аналіз загального обсягу роздрібного товарообороту

Насіннєвий контроль здійснюється в районних і обласних насіннєвих інспекціях по методиках, описаних в Державному стандарті. Його проводять на протязі року декілька разів: після очищення і сортування насіння, а також під час зберігання та при підготовці до сівби.

Для оцінки посівних якостей господарства направляють в районну насіннєву інспекцію для лабораторного аналізу середні зразки насіння, відібрані з початкового зразку – сукупності проб, узятих від партії, або контрольної одиниці насіння. Партія насіння – визначена по масі кількість однорідного насіння однієї культури, сорту, категорії, репродукції, зібрана з однієї апробованої ділянки. Контрольна одиниця – це гранична по масі кількість насіння окремої партії, з якої відбирають середній зразок для визначення якості насіння.

Виїмка (точкова проба) – це невелика кількість насіння, взята від партії, або контрольної одиниці за один раз при складанні початкового зразку.

Початковий зразок (об’єднана проба) – це сукупність усіх виїмок (точкових проб), відібраних від партій насіння або контрольної одиниці для складання середнього аналізу.

Середній зразок (проба) – частина насіння початкового зразку, виділена для лабораторного аналізу.

Відбір проб насіння проводять по ГОСТу 12036-85. Відібрати середні зразки мають право лише уповноваженні на це особи (агрономи господарств, дослідних закладів, представники насіннєвих інспекцій). Всі ці особи проходять спеціальний інструктаж в насіннєвих інспекціях.

Від партій насіння еліти підготовленого на продаж елітно-насінницьким господарством, проби насіння відбирають тільки спеціалісти державних насіннєвих інспекцій. Для правильного відбору і оформлення зразків у господарства повинні бути створені кімнати агрономів (найпростіші лабораторії), де б знаходились щупи, стіл, терези, совочки, лінійки, скляний посуд, мішечки та інше.

По кожній культурі для відбору однієї об’єднаної проби встановлений максимально допустимий розмір маси насіння – контрольна одиниця (Табл.). Якщо партія більше контрольної одиниці, її умовно ділять на частини, не перевищуючи по масі контрольну одиницю, і від кожної такої частини беруть пробу окремо. В цьому випадку до акту відбору проб прикладають схему розбивки партії насіння на контрольні одиниці з відповідною їх нумерацією.

При зберіганні насіння насипом для складання об’єднаної проби беруть в 5 місцях по 3 точкові проби з різної глибини (10-20 см. від поверхні, у середині насипу і біля полу)

Від однієї партії насіння, яка не перевищує контрольної одиниці і зберігається в декількох закромах одного складу, допускається відбір однієї проби. В цьому випадку точкові проби беруть у кожному закромі також в 5 місцях і об’єднують в одну.

 

Таблиця 9

Розміри контрольних і середніх проб різних культур.

 

  Культура Маса партії (контрольної одиниці) від якої відбирають одну пробу,ц Маса середньої проби, г
Пшениця, жито, ячмінь, овес, полба, рис квасоля, боби, трітікале, соняшник, люпин однорічний, рицина, соя, усі види гороху, кукурудза, арахіс.    
Гречка, кавун, віка, конопля, льон, мак, просо, буряки кормові і столові, сочевиця, еспарцет, лобія    

 

Відбір однієї проби від декількох дрібних партій або однієї, яка знаходиться в різних сховищах, не допускається.

Відібрані проби насіння продивляються для встановлення однорідності партії. Якщо між точковими пробами немає різких відхилень, їх ретельно змішують, складають об’єднану пробу.

З одержаної об’єднаної проби методом хрестовидного ділення виділяють середні проби. Одну – для визначення чистоти, енергії проростання, схожості, життєздатності, маси 1000 насінин. Другу – для визначення зараженості амбарними шкідниками. Третю для визначення зараженості насіння хворобами у вологій камері та на поживних середовищах.

Першу середню пробу кладуть у мішечок, другу – в скляний посуд, третю(в розмірі 200г) – в паперовий пакет або мішечок з тканини. В мішечок з насінням кладуть етикетку. Посуд заповнюють доверху, щільно закривають пробкою, заливають сургучем, воском або парафіном, зовні наклеюють етикетку. Місткість посуду для зернових злакових і бобових культур (окрім проса, квасолі, бобів) – 0.5 дм3, для насіння проса – 0.25 дм3, для насіння бобів, квасолі – 1дм3

Етикетки для мішечків та пляшок, в яких насіння відправляють в контрольно-насіннєву лабораторію, мають таку форму:

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Насінництво як наука і галузь виробництва. | Етапи розвитку насінництва України. | Організація насінництва в Україні | Сортозаміна і сортооновлення. Вплив репродукції на якість насіння | Причини зниження якості насіння. | Метод індивідуально-сімейного добору | Екологічні основи вирощування високоврожайного насіння. | Внутрішньогосподарський контроль. | Шкідники насіння в період зберігання. | Хвороби насіння зернових культур. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав