Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Особливості технології виробництва гібридного насіння кукурудзи.

Читайте также:
  1. Internet – технології у туристичному маркетингу.
  2. IV.Склад витрат виробництва
  3. Resources (які використовуються підприємствами як запроваджені фактори виробництва) as inputs to produce goods and services (називаються) factors of production.
  4. Визначення чистоти і відходів насіння пшениці (ГОСТ 12057-86).
  5. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  6. Вирішення завдань удосконалення методів виробництва на сучасному етапі розвитку
  7. Витоки та особливості філософської думки доби Київської Русі.
  8. Витрати виробництва в короткостроковому періоді
  9. Витрати виробництва за довгостроковий період
  10. Витрати виробництва у довгостроковому періоді

Визначальним фактором для отримання високих урожаїв гібридного насіння кукурудзи з високими урожайними, посівними і сортовими якостями насіння є додержання комплексу агротехнічних і насінницьких прийомів, що забезпечують формування високого урожаю. Комплекс агротехнічних повинен створити умови, сприятливі росту і розвитку рослин, їхньому запиленню, підтримання належного рівня типовості і стерильності. Тільки в таких умовах можливий найбільший прояв сортових ознак рослин і ефективне видалення сортових домішок.

Під насінницькі посіви кукурудзи поле виділяється з осені. Ділянка повинна розташовуватись на родючих, чистих від бур’янів, землях. Кращими попередниками є озима пшениця і зернобобові. Не бажане розміщення ділянки гібридизації такому попереднику, як кукурудзі через можливість сортового засмічення падалицею, а також через накопичення на полі хвороб і шкідників. У посушливих умовах півдня України насінницькі посіви найкраще розміщувати на зрошуваних або вологозабезпечених низинних землях. Гербіциди слід застосовувати обережніше, ніж на рядових посівах, застосовуючи їх у мінімально припустимій технологічній нормі, що пояснюється підвищеною чутливістю до них самозапилених ліній. При передозуванні гербіцидів крім пригноблюючої дії на рослини ліній можуть збільшувати ступінь стерильності пилку у чоловічих форм і призводити до недобору урожаю насіння через череззерницю.

Кукурудза є перехреснозапильною культурою і вимагає обов’язкового дотримання норм просторової ізоляції для насінницьких посівів які наведені у таблиці 21.

Таблиця 21

НОРМИ ПРОСТОРОВОЇ ІЗОЛЯЦІЇ ДЛЯ НАСІННИЦЬКИХ

ПОСІВІВ ГІБРИДНОЇ КУКУРУДЗИ

Найменування посіву   Норма ізоляції, не менше, м
Самозапилені лінії: - супереліта і еліта - перша та наступні репродукції  
Батьківські форми першого, другого і третього поколінь (прості, трилінійні, сестринські і бекросні гібриди)  
Ділянки гібридизації простих, простих модифікованих, трилінійних, трилінійних модифікованих, подвійних міжлінійних, складних, сортолінійних гібридів товарного використання  

До уваги приймаються всі інші посіви кукурудзи на зерно, на силос, на зелений корм, а також на насіння (крім випадків, коли на суміжних полях отримують насіння однієї форми, одного покоління або репродукції, якщо висіяне насіння має однакові сортові якості). Природні перешкоди у вигляді лісополос, балок, будівель та ін. не можуть бути причиною зменшення просторових норм.

На придбане насіння батьківських форм обов’язково необхідно отримати сортові документи, а саме насіння до посіву повинно бути перевірене на схожість у контрольно-насіннєвій лабораторії і протруєне.

Плануючи і проводячи технологічні заходи по посіву насінницьких посівів гібридної кукурудзи, їх догляду, а також збиранні і післязбиральній доробці урожаю слід виходити з того, що батьківські форми часто є набагато більш чутливими до різних порушень у агротехніці.

Строки посіву є одним з визначальних факторів у формуванні густоти посіву і повинні визначатися не тільки середньорічною календарною датою, а, передусім, станом ґрунту. Повноцінні сходи отримують при посіві батьківських форм у прогрітий до 10 – 12 градусів ґрунт на глибині загортання насіння. Звичайна глибина загортання насіння – 5 –7 см, а в умовах посушливої весни, щоб насіння лягало у вологий шар ґрунту, може бути збільшена. Якщо батьківська форма має знижену енергію проростання посів слід проводити у більш прогрітий ґрунт.

Для випадків, якщо цвітіння батьківських форм не збігається у часі, через що існує загроза череззерниці, розроблено декілька прийомів подолання цього негативного фактору. Основним способом є посів батьківських форм у різні строки, але він пов’язаний з найбільшими технологічними витратами. Другим способом є загущення раноквітуючої батьківської (краще чоловічої) форми на 10 – 15 тис. рослин на 1 га; це затримує її цвітіння на 2 –3 дні. Третім способом є припосівне внесення фосфорних добрив у рядки пізноквітуючої батьківської форми, що здвигає строк її цвітіння на 1 –2 дні. Найбільшого ефекту досягають при застосуванні другого і третього способів одночасно. Деякі оригінатори рекомендують збільшувати глибину загортання насіння раноквітуючої форми, але цей спосіб є найменш ефективним з наведених.

При посіві ділянок гібридизації, а також при розмноженні стерильних аналогів самозапилених ліній великого значення набуває правильний підбір схеми посіву. При виборі чергування рядків материнської і батьківської форм приймають до уваги пилкоутворювальну здатність запилювача,, висоту його рослин, спів падання пиління з викиданням приймочок у материнської форми, умови зволоження протягом вегетації, кількість висіваючи апаратів у наявних сівалок, ширину захвату збиральної техніки. У виробництві застосовують наступні схеми посіву: 4:2, 6:2, 6:3, 8:4, 10:2, 12:4, 12:6 та ін. Найкращого запилення незалежно від якостей чоловічої форми досягають при посіві шестирядною сівалкою СПЧ-6 за схемою 4:2 (ЧММММЧ). Сама поширена схема посіву 6:2 проводиться сівалкою СУПН-8 (ЧММММММЧ) або двома спареними СПЧ-6 (ЧМММММ + МЧЧМММ) з чергуванням їх заїзду на полі і збільшує понад 8% площу, зайняту материнською формою порівняно з попередньою схемою. Подальше відносне збільшення площі під материнською формою (схема 10:2), а також збільшення рядків материнської форми, що віддаляє їх від запилювача (8:4, 10:2, 12:4, 12:6) звичайно призводить до череззерниці через погіршання пилкового режиму на посіві і можуть використовуватись з застереженнями лише в окремих випадках за відмінної пилкоутворювальної здатності чоловічої форми при посіві в умовах достатнього зволоження (на зрошенні). При закладанні ділянок гібридизації по схемі змішування материнські фертильні рядки бажано розташовувати поряд з запилювачем.

Щоб виключити будь-яку можливість змішування батьківських форм при посіві засипка насіння у банки висіваючих апаратів сівалки повинна проводитися тільки в присутності агронома – насіннєвода. Якщо форми за ознаками рослин і качанів недостатньо відрізняються між собою, до запилювача додають деяку кількість насіння маячної культури: сої, квасолі, гречки, конопель та ін. Звичайно батьківські форми добре відрізняються, тому застосування маячної культури є обов’язковим лише на ділянках розмноження стерильних аналогів самозапилених ліній, які відрізняються від аналога – закріплювача лише під час цвітіння стерильною волоттю.

Для отримання насіння з високими належними якостями особливого значення надається сортовим прополкам. Щоб видалити всі нетипові рослини, а також фертильні домішки на стерильних аналогах, сортові прополки проводять декілька разів і таким чином, щоб вони прийшлися на різні фази розвитку рослин. Починають роботу у фазі 8 – 10 листків, коли на батьківських формах – самозапилених лініях виділяються своєю міццю гібридні домішки. За кожною наступною сортовою прополкою видаляють рослини – домішки, які з тих чи інших причин не були виявлені. До сортових домішок відносять всі рослини, що відрізняються висотою, забарвленням і гофрованістю листків, проявом антоціанового забарвлення на рослині, кущистістю, строками цвітіння і інших ознаках, які не властиві основному морфотипу. Кількість сортових прополок визначається відсотком домішок, але на ділянках гібридизації їх повинно бути щонайменше дві, а на ділянках розмноження самозапилених ліній – три. Особливо терміново видаляють під час цвітіння фертильні домішки на материнських стерильних формах, щоб вони не встигли дати багато пилку. Сортові прополки завершують на чоловічий формі до початку її цвітіння, на материнській – в кінці цвітіння.

Для правильного визначення основного типу рослин агроном –насіннєвод повинен знати сортові ознаки батьківських форм. Якщо опису гібрида та його батьківських форм немає, його потрібно взяти в установі – оригінатор під час придбання насіння.

На ділянках, де вирощують гібридне насіння кукурудзи на фертильній основі, особливо ретельно і своєчасно проводять обривання волотей на рослинах і пасинках материнської форми Волоті обривають щоденно, по мірі їх появи, коли вони з’явилися з верхнього листа так, що рукою можна захватити всі бокові гілочки. Щоб не знизити урожай насіння, волоті обривають без верхнього листка рослини. Переривати роботу по видаленню волотей не можна ні на один день до кінця цвітіння, інакше на ділянці відбудеться на тільки запилення материнської форми чоловічою, але й розмноження самої материнської форми.

Для скорочення строків проведення сортових прополок і видалення волотей, для кращого визначення типу рослин дуже важливо, щоб посів був проведений у стислі строки на удобреному полі з вирівняною родючістю. Тільки виконуючи всі вимоги щодо агротехнічних заходів на ділянках гібридизації і ділянках розмноження, проводячи в достатній кількості і своєчасно сортові прополки можна отримати насіння кукурудзи з хорошими урожайними якостями і високою сортовою типовістю.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 29 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Шкідники насіння в період зберігання. | Хвороби насіння зернових культур. | Заходи захисту насіння від хвороб, шкідників. | Насінництво зернових культур. | Пшениця тверда озима | Харківська 27. | Тритикале озиме | Квасоля | Загальні відомості про чоловічу стерильність | Все вирощене насіння батьківських форм повністю обробляється в системі першої ланки і відпускається потім насінницьким господарствам для посіву на ділянках гібридизації. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав