Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Видавнича діяльність Бенджаміна Франкліна.

Читайте также:
  1. Видавнича діяльність Адольфа Маркса.
  2. Видавнича діяльність Маврикія Вольфа.
  3. Видавнича діяльність університетів Великобританії.
  4. Видавнича діяльність університетів США.
  5. Видавнича діяльність університетів Франції.
  6. Видавнича справа Білорусі ХІХ ст.
  7. Видавнича справа Білорусі ХХ ст.
  8. Видавнича справа Великобританії ХІХ ст.
  9. Видавнича справа Китаю: стан та тенденції

У 1727 році Бенджамин Франклін засновує власну бібліотеку у Філадельфії. Там з 1729 року по 1748 рік він видає "Пенсильванську газету". Там же з 1732 року по 1758 видається його щорічник "Альманах бідного Річарда". У 1731 році Бенджамин Франклін заснував першу Публічну бібліотеку в Америці. У 1751 році заклав початок Філадельфійської Академії, яка надалі, стала основою Пенсильванського Університету. У 1787 році Франклін стає одним з авторів американської Конституції.

В газеті "Новоанглійські куранти", Бенджамін Франклін представив на суд читачів вісім своїх повчальних есе. Усі вони видавалися під пародійною маскою "вдова Сайленс Дугуд".Всього Бенджамін Франкліна написав 16 таких листів. Вони відрізнялися їдкою іронією, безжальною сатирою на суспільство і його устої і викликали небувалий захват у читачів. "Серія есе під назвою "папери вдови Дугуд" стала важливим етапом формування національної традиції в американській есеїстиці", - пишуть в підручнику "Історія світової журналістики".

Після переїзду до Філадельфії звичайні посиденьки з друзям Франклін перетворив у збори клубу, який він назвав "Junto".

На одному з таких зборів і народилася ідея створення "Пенсильванської газети". Разом з Х'ю Мередітом в 1728 році Бенджамін Франклін відкриває свою друкарню. У цьому ж 1728 року друкар Сем’юел Кеймер приступає до видання щотижневої газети "The Universal Instructor in All Arts And Scienes: and Penselvanya Gazette". Франклін і Мередіт викупили розбиту в пух і прах (самим Франкліном під його черговою маскою) газету. Незабаром Франклін викупив долю у Мередіта і став єдиним власником газети. Він скоротив назву і тепер видання іменувалося "Pensylvania Gazette", 2 жовтня 1729 року вийшов її перший номер. Бенджамін Франклін скасував редакційну політику Кеймера і прибрав із сторінок тепер уже свого видання роздруківки з енциклопедій.

У третьому номері "The Pensylvanya Gazette" Франклін звернувся до читачів з поясненням свого розуміння ролі редактора і видавця: "Видавати хорошу газету зовсім не так легко, як багато хто собі уявляє. Автор, що виступає на сторінках газети(з точки зору людей освічених), має бути неабияк досвідченим в мовах, мати дар письмового слова і описувати речі ясно, зрозуміло і в декількох словах, він має бути досвідченим в географії, в історії, посвячений в інтереси коронованих осіб і держав, в секрети двору, знати звичаї і традиції усіх народів. Люди, що мають подібний даруваннями, надзвичайно рідкісні в цій віддаленій частині світу".

Редакторська діяльність Франкліна була розумною і далекоглядною. На рубежі 17 і 18 віків Бенджамін Франклін, захоплений ідеєю, був готовий випускати у світло двомовну газету англійською і німецькою мовами. На посаду редактора Франклін запросив Л’юіса і Тімоті і почав видавати "Philadelphische Zeitung" - першу газету іноземною мовою в колоніях. Газета проіснувала недовго, оскільки випередила свій час.

Згодом, у Бенджаміна Франкліна народилася нова ідея - створити "Альманах Бідного Річарда". Франклін намагався зробити цей альманах просвітницьким, намагався внести в нього цікавість і корисність.Перше видання "Альманаха Бідного Річарда" вийшло в 1733 році, хоча і було проанонсоване Франкліном ще в 1732 році.

Успішне видання альманаха тривало аж до 1757 року. Бенджамін Франклін створив для Річарда вигадану біографію. Це була зовсім небагата людина, філомант мимоволі з багатим життєвим досвідом.

У 1741 році Ендрю Бредфорд приступив до випуску нового типу періодичного видання - журналу. Його дітище називалося "Амерікан мегезін". Рівно через три дні, уловивши віяння нового, до видання свого журналу під назвою "Дженерал мегезін" приступив і Бенджамін Франклін.

Франклін хотів утілити у своєму журналі ідею цілого складу новин, всіляких відомостей з памфлетів, газет, політичних документів. На жаль, і видання Бредфорда і видання Франкліна не отримало довгого життя, "Американ мегезін" закрився після випуску трьох номерів, "Дженерал мегезін" після шести.

Своїми публікаціями в "Пенсильванській газеті" Бенджамін Франклін не рідко впливав на хід політичних подій в країні. Приміром, в 1754 році він уперше помістив у своїй газеті карикатуру із зображенням змії, яка складається з восьми розітнутих і не пов'язаних між собою частин. Вони символізували вісім американських колоній, кожна частина було помічена ініціалами колоній. Підпис під карикатурою був наступного змісту: "Американці! Свобода або смерть! Об'єднаємося або помремо!".

Про Бенджаміна Франкліна не рідко в сучасному суспільств говорять, як про генія піару. Із сторінок своєї газети "The Pensylvania Gazzete" Франклін звертав увагу читачів до проблем, що хвилюють його. Після відгуку аудиторії, що почала шукати рішення цих проблем, сам Франклін починав реалізовувати свої ідеї. Також Бенджаміна Франкліна можна по-праву називати справжнім "майстром афоризмів". У своїх, здавалося б, нехитрих висловах він проявляв, що називається вищий пілотаж.

У 42 роки, наживши непоганий капітал, Бенджамін Франклін прощається з політичною діяльністю і йде у відставку. Журналістська діяльність Франкліна в цей період реалізується в проекті "Poor Richard's Almanac". Він відмінно видавався і продавався, розповідав читачам про цінність здоров'я, фізичної підготовки, правильне харчування і успіх.

Життєвий досвід Бенджаміна Франкліна можна оцінити в "Уроках «Школи життя» Бенджаміна Франкліна". Дев'ять уроків і завершальна фраза сьогодні розцінюються мало не як десять заповідей успіху.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 85 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Тенденції світової видавничої справи ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Росії ХІХ ст. | Видавнича діяльність Маврикія Вольфа. | Тенденції світового книгорозповсюдження. | Видавнича діяльність Адольфа Маркса. | Тематичний спектр та особливості книговидання Франції ХХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХІХ ст. | Видавнича справа Білорусі ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХХ ст. | Видавнича справа Білорусі ХХ ст. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав