Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тенденції світової видавничої справи ХХ ст.

Читайте также:
  1. Good, справились. Теперь кликаете правой кнопкой мыши на папке Моя модель...
  2. Видавнича справа Китаю: стан та тенденції
  3. Виды исправительных учреждений для отбывания лишения свободы.
  4. Глава 3. Основы правового регулирования исполнения наказаний и применения мер исправительного воздействия.
  5. Гуманістичні тенденції розвитку сучасної філософії
  6. Даже после того, как оскорбил потенциальных клиентов, я неплохо справился со свой задачей
  7. Джанки. Исповедь неисправимого наркомана 1 страница
  8. Джанки. Исповедь неисправимого наркомана 10 страница
  9. Джанки. Исповедь неисправимого наркомана 11 страница
  10. Джанки. Исповедь неисправимого наркомана 2 страница

Початок XX століття характеризувався нерівномірністю економічного, соціального, культурного стану народів і держав. Наприкінці XX століття слабко розвинені країни по суті зникли з карти планети. Це спричиняло не просто поширення грамотності, а досягнення всіма націями, кожним громадянином окремо досить високого рівня освіченості. Згодом створюється загальнодоступной друку, книговидання. Особливо це вражає щодо країн, що не відмовилися від ієрогліфічних систем письма (Китай, Японія, країни Далекого Сходу).

У результаті другої світової війни була утворена світова соціалістична система. Однак реальність показала, що в області друку, книговидання, приватна власність в основі виробництва більш ефективна, ніж власність соціалістична.

Прогрес науки, техніки, промисловості, культури, побуту всіх народів привів до створення ефективних засобів спілкування та зв'язку. Відкрилися можливості для розвитку книги як найдавнішого і звичного всім інструменту комунікації. Однак загальний прогрес сприяв швидкому розквіту інших засобів інформації. Сучасні мас-медіа користуються перевагою нових споживачів. Тим самим вони стоять поза конкуренцією.

Видавничі фірми розвинених країн витрачають чималі гроші на впровадження нових досягнень науки і техніки в видавничу справу, що забезпечує підвищений динамізм, більш високу конкурентоспроможність і командне положення в галузі. Рівень капіталовкладень у поліграфію США за останні 10-15 років виріс більш ніж в два рази. Майже в три рази збільшилося виробництво поліграфічного обладнання в США, Великобританії, Німеччини.

У процесі модернізації виробництва великі можливості дає комп'ютер. Впровадження комп'ютерної техніки веде до створення єдиних автоматизованих систем управління книгодрукування. Сфера «комп'ютерного обслуговування» видавничої справи бере на себе функції зберігання в електронній пам'яті програм поліграфічного виготовлення книги замість матриць і стереотипів і передачі цих програм на замовлення видавців.

Особливий успіх, починаючи з середини XX століття, припав на книги в м'яких обкладинках - пейпербекі. На їх частку доводиться більше 30 відсотків обороту на ринку промислово розвинених країн. Довгий час вони вважалися найбільш перспективним видом видань. Успіх пояснюють тим, що масовий споживач вважає за краще купувати пейпербекі тому, що вони в середньому в півтора рази дешевше книг в палітурках, а також тому, що їх видають серіями або випусками звичного стандарту.

Світовий книжковий ринок XX - початку XXI ст. в усіх відношеннях єдиний, незважаючи на строкатість асортименту і різноманітність складу споживачів. Основний споживач - це масовий читач. Його споивацький попит керуться громадською думкою і рекламою. Для розвитку книжкового ринку найважливішу роль відіграє система ціноутворення. Протягом усього XIX століття і початку ХХ століття на світовому видавничому ринку панувала анархія. В даний час існує загальна система ціноутворення у всіх розвинених країнах, хоча законодавчо вона підтверджена тільки в Іспанії та Франції. За цією системою ціни на книги є твердими, встановлюються видавцями і навіть державою і виробляються в залежності від витрат книговидання.

Найбільш сучасною формою торгівлі книгами безпосередньо у видавництвах є книжкові клуби. Це добровільне об'єднання передплатників, які довіряють демократично обраному правлінню клубу вибір книг за їх заявками та інтересам. Перший книжковий клуб виник у Німеччині в 1928 р. - «Гільдія Гутенберга». В даний час найбільш розвинена мережа книжкових клубів у США.

Розвиток поліграфічних і нових інформаційних технологій в останні тридцять років XX століття зумовили появу «інформаційного вибуху», пов'язаного з різким збільшенням випуску книжкових та електронних видань.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 123 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Тенденції світової видавничої справи ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Росії ХХ ст. | Видавнича діяльність Маврикія Вольфа. | Тенденції світового книгорозповсюдження. | Видавнича діяльність Адольфа Маркса. | Тематичний спектр та особливості книговидання Франції ХХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХІХ ст. | Видавнича справа Білорусі ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХХ ст. | Видавнича справа Білорусі ХХ ст. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав