Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Видавнича діяльність Маврикія Вольфа.

Читайте также:
  1. Видавнича діяльність Адольфа Маркса.
  2. Видавнича діяльність Бенджаміна Франкліна.
  3. Видавнича діяльність університетів Великобританії.
  4. Видавнича діяльність університетів США.
  5. Видавнича діяльність університетів Франції.
  6. Видавнича справа Білорусі ХІХ ст.
  7. Видавнича справа Білорусі ХХ ст.
  8. Видавнича справа Великобританії ХІХ ст.
  9. Видавнича справа Китаю: стан та тенденції

Маврикій Осипович Вольф - російсько-польська видавець, книгар, друкар. Любов до книги (від юності до останніх миттєвостей життя) багато визначила у долі Вольфа. Сам видавець ставився до обраної ним стезі з якоюсь фатальною зумовленістю.

«У кожному більш значному місті, - згадував він, - я відкривав книгарня на короткий час і, задовольнивши розумовою потребам місцевої публіки, переїжджав в інше місто. Заможність жителів, звичай в кожній сім'ї мати бібліотеку, складену не тільки з книг для легкого читання, але і книг рідкісних в бібліографічному відношенні, сприяли торгівлі”.

Починав службу він в якості завідувача французьким відділенням книжкової торгівлі Якова Олександровича Ісакова, але незабаром зробився керуючим фірмою. Роки служби у Ісакова дозволили Вольфу досконально вивчити російську практику, увійти повноправним членом у світ петербурзьких книжників, познайомитися зі своєю майбутньої клієнтурою. Зробити це було тим більше просто, що книжкова торгівля в ті роки зосереджувалася виключно в столичних містах, переважно в Петербурзі, в самому центрі міста. У ті роки ще тільки формувався вигляд книготорговельного підприємства в його сучасному понятті.

Свою друкарню Вольф відкрив в 1856 році, на початку 1870-х років приєднав до неї друкарню В.І.Головіна. Згодом він заволодів правом комісійної постачання до Росії поліграфічного. Він замовляв шрифти в Росії, Франції, Англії, США. Спочатку в його друкарні працювало всього два верстати; в 1865 році - три друкарські машини і шість верстатів. У 1870 році з'явилися дві парові машини, число робочих досягло ста осіб. У 1879 році Вольф перевів друкарню в нове приміщення.У ній працювало 16 друкарських машин і 7 парових верстатів. p> Почавши свою видавничу діяльність з випуску «Загальнодоступної механіки» Писаревського, Вольф видав серію дитячих книг, книг по природничих наук, історичні монографії, «Тлумачний словник» Даля (1880), видатні видання подарункового типу: «Божественна комедія» Данте (1874) з ілюстраціями Г. Доре, збірка віршів «Рідні відгомони» (1880), об'ємне, розкішно ілюстроване видання «Живописна Росія» (1881) і багато інших (Біблія, «Фауст», «Картинні галереї Європи», «Атлас всесвітньої історії»).

Вольф був універсальним видавцем, але переважну увагу приділяв книжкової продукції постійного попиту, вірніше, двом її категоріями: як видавець - дитячій літературі, як книгар - іноземної книзі. Універсальний характер свого книговидання Вольф пояснював вузькістю вітчизняного книжкового ринку, тим, що в країні ще не було правильної книжкової торгівлі в європейському сенсі слова, а також мінливістю читацьких інтересів, що властиво будь-якому народу в період суспільного і господарського підйому.

У становленні фірми Вольфа книговидання для дітей стало ініціюючим чинником. Першим в російській практиці він став використовувати випуск книг для дітей серіями, формуючи їх у відповідності з віковими групами читачів, їх інтересами, жанрами літератури і тому подібним. Завдяки йому в фонд дитячої класики увійшли «Пригоди Гуллівера», «Робінзон Крузо»,«Принц і жебрак»,«Хатина дядька Тома»та багато інших, донині популярних книг. Прагнучи розширити асортимент і зробити кращі твори зарубіжної дитячої літератури доступними російському читачеві, він перекуповував авторські права і співпрацював з деякими німецькими та французькими видавництвами.

У цілому за час своєї видавничої діяльності Вольф випустив близько п'яти тисяч книг. Цифра ця вражає. Але справа не стільки в самому кількості видань, скільки в тому, що Вольф, по суті справи, впровадив у побут нову для Росії книжкову продукцію, наприклад, науково-популярну літературу. Фактично ним було створено цілі розділи літератури, на зразок дитячої, введений в практику кольоровий друк тощо. До нього все це існувало в зародковому вигляді. Він багато чого зробив, щоб книга стала доступною для середнього класу росіян читачів, підняв її культуру до загальноєвропейського рівня і здійснив масу інших інновацій.

Вільно володіючи основними європейськими мовами, Вольф уважно стежив за бібліографічної літературою. Він і сам не був чужий занять бібліографією. Складений ним особисто каталог французьких книг по всіх галузях знання, які користуються попитом, виписували навіть за кордоном. М.О.Вольф видавав як каталоги (за період з 1856 по 1917 р. засноване ним в 1882 «Товариство М.О.Вольф» випустило близько 200 каталогів), так і рекламні листівки і проспекти. Каталоги М.О. Вольфа належать до числа тих каталогів, які складалися і використовувалися тільки в книготорговельних цілях і в цьому плані відповідають пропонованим до них вимогам.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Тенденції світової видавничої справи ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Росії ХХ ст. | Видавнича діяльність Бенджаміна Франкліна. | Тенденції світової видавничої справи ХХ ст. | Видавнича діяльність Адольфа Маркса. | Тематичний спектр та особливості книговидання Франції ХХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХІХ ст. | Видавнича справа Білорусі ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХХ ст. | Видавнича справа Білорусі ХХ ст. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав