Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тематичний спектр та особливості книговидання США ХІХ ст.

Читайте также:
  1. Lt;question>16. Радиожиілік спектрін үлестіруді жүзеге асыру
  2. Анализ спектров ЭПР антрацитов (при ослаблении СВЧ-мощности 1 дБ)
  3. В качестве иммерсионной жидкости при анализе твердых веществ в спектрофотометрии используют
  4. В ядерной спектрометрии
  5. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  6. Витоки та особливості філософської думки доби Київської Русі.
  7. Відеомагнітофон та особливості роботи
  8. Воздействие внешним электромагнитным сигналом определенного спектра колебаний
  9. Выписка из Отчета о финансовых результатах ООО «Спектр» за январь – декабрь 2014 года
  10. Галузі спеціалізації та особливості їхнього розміщення.

Перша друкарня на території США була заснована при Гарвардському коледжі в містечку Кембридж, поблизу Бостона, в 1639. Перші амер. типографи Стівен і Метью Дей випустили друковані видання: " Клятва вільної людини ", " Альманах на 1639 " і "Книга псалмів " (1640). До кін. 17 в. друкарські верстати працювали в Кембриджі, Джеймстауні, Філадельфії, Нью -Йорку. Спочатку все друкарське обладнання і папір ввозилися з Англії; в 1690 була відкрита перша амер. паперова фабрика, в 1772 - перша словолитня. Книжкові крамниці в північноам. колоніях з'явилися слідом за першими друкарнями, і спочатку власник друкарні одночасно був книгопродавцем.

Розвиток друкарства стимулювалося поширенням грамотності серед населення англ. колоній в Америці. Цьому сприяв прийнятий в шт. Массачусетс Акт 1647 р., що наказував відкривати парафіяльні школи в усіх поселеннях даної англ. колонії з нас. більше 50 сімей. Якщо в перший період друкарська справа служила для поширення богослужбових і богословських книг, то в 18 ст. з'являються світські твори, що захищають ідеї нац. незалежності, віротерпимості, прав людини і т. п. Перед самою Війною за незалежність 1775 - 83 і під час неї друкується література про політичне життя в т. ч. " Декларація незалежності" (1776), памфлет Т. Пейна " Здоровий глузд " (1776) і його ж твір " Права людини" (1791 - 92), що стало маніфестом бурж. демократії. Видну роль у розвитку амер. книжкової справи зіграв видатний вчений, письменник- просвітитель, товариств. діяч і видавець Б. Франклін (1706 - 90).

У кін. 18 - 19 ст. друковане вироб-во поширювалося з сх. узбережжя країни на нові території за кордоном між землями переселенців з Європи і володіннями індіанських племен. У книжковій справі почала розвиватися диференціація і спеціалізація.

До кін. 19 в. сформувалися осн. риси видавничої справи США: комерційний характер, прагнення до концентрації та монополізації, тісний зв'язок з пром. і фінансовим капіталом. Створені крупні видавничі фірми, багато з яких брало існують по наст. час: " Ліппінкотт " (Dj. В. Lippincott and Company, 1836), "Макміллан " (Macmillan, Inc., 1870), " Харпер енд бразерс паблішерc " (Harper and Brothers, 1817), " Еплтон " (Appleton and Co, 1838), " Ч. Скрібнер " (Charles Scribner, 1846), та ін З'являються і перші спеціалізовані вид- ва, гл. обр. довідкової та книговедческой літ-ри " Р. Баукер " (RR Bowker Co), " У. Вілсон " (The HW Wilson Co) та ін У 1823 вийшло всього 120 книг, а до 1890 - уже 4886 книг. На першому місці стояла белетристика: 23 % від загального числа видань у 1869, 35 % - у 1900, що відобразило бурхливе зростання амер. літ-ри в останній третині 19 в Позитивну роль у розвитку літ- ри і издат. справи США зіграв " Міжнародний закон про авторське право " (" International Copyright Law "), 1891, після прийняття догрого число видань амер. авторів стало неухильно зростати. З кожним роком збільшувався випуск навчальних, природничо-наукових, техніч., медичних книг. Виходить перше велике довідкове видання - " Нова американська енциклопедія" (т. 1 - 16, 1858 - 63), в числі авторів до-рій були К. Маркс і Ф. Енгельс. У 70 - 90-і рр.. кілька разів видавався "Капітал" К. Маркса, вийшли перші крупні праці, популяризувати марксизм (Ф. Зорге і Д. Де Леона). У 1919 - 20 були видані роботи В. І. Леніна "Чергові завдання Радянської влади", "Держава і революція", "Великий почин", "Дитяча хвороба" лівизни "в комунізмі".

 

3. Видавнича діяльність «Брокгауз і Ефрон»

Видавництво Брокгауз і Ефрон було засновано в 1889 році петербурзьким видавцем і друкарем Іллею Абрамовичем Ефроном і німецьким видавництвом "Ф. Брокгауз" (Лейпциг) з ініціативи С. А. Венгерова з метою випуску "Енциклопедичного словника", який з'явився головним виданням фірми в дореволюційний період. Розташовувалося в Санкт-Петербурзі. Основним виданням вважається Енциклопедичний словник, випущений в 82 - х основних і 4 - х додаткових томах.

Знаменитий брокгаузький словник в російському варіанті виходив у 1890-1907 роках і складався з 86 напівтомах тиражем в 75 тисяч екземплярів.

Серед безлічі спеціальних словників та енциклопедій «Словник» Брокгауза і Ефрона не тільки не загубився, але, навпаки, виділявся. Виділявся тому, що він видавався унікальним колективом талантів, можна сказати, кольором російської інтелігенції кінця XIX століття. Біологи А. Н. Бекетов і А. О. Ковалевський, філолог С. А. Венгеров, географ А. І. Воейков, хімік Д. І. Менделєєв, філософи В. А. Соловйов і Е. Л. Радлов, історик Н. І. Карєєв, лісівник В. Т. Собічевскій, агроном А. В. Рад, композитор і музикознавець А. І. Сомов, економіст І. І. Янжул очолювали відповідні редакції. А вже серед авторів (їх число складало більше 700 чоловік) і поготів було багато іменитих персон, від релігійного філософа Сергія Булгакова до майбутнього вождя кадетів Павла Мілюкова.

Російська тема стала головною. Особливо велике місце в "Словнику" мали зайняти статті з історії Росії, її науці, освіті, промисловості, культурі. Вражає глибока розробка сюжетів, присвячених географії Росії, причому авторів цих статей цікавила не тільки фізична географія, а й склад населення за віросповіданням, станам, антропологічні характеристики жителів різних частин країни і т. д

Першим керівником видання був І. Є. Андріївський, після його смерті в 1901 році «Енциклопедичний словник» очолили К. К. Арсеньєв і Ф. Ф. Петрушевський. Спочатку словник замислювався як німецька калька, але потім було прийнято концепцію свого, російського словника, більш читаного, якщо можна так висловитися. «Словник» цей цікаво читати не для довідки, а просто так, як захоплюючу книгу. Як приклад можна навести статті Володимира Соловйова про Гегеля, Канте, Платоне, Кампанеллі та інших мислителях світу.

Як відзначають фахівці, живе багатоголосся «Словника», нестандартність його структур, сюрпризи його словника, грунтовність, надійність і універсальність містяться в ньому довідкових видань, несподівані переклички з сучасністю - все це приносить радість тим, хто спілкується зі «Словником» Брокгауза і Ефрона.

Видання «Словника» планувалося на 6 років, однак воно затягнулося на 14 - на 1904 вийшов 41 том. Кожен том переплітався в дві окремі книжки, так що передплатники отримали 86 напівтомах, кожен з яких містив близько 500 сторінок.

У 1911 році було зроблено більш доступне і компактне, другий, переглянуте видання енциклопедії під назвою «Новий енциклопедичний словник». З намічених спочатку 48 томів до 1916 року вдалося випустити 29. Були видані також Малий енциклопедичний словник «Енциклопедія практичної медицини» та інші довідкові видання. Вельми популярними виявилися серійні видання «Брокгауза і Ефрона»: «Бібліотека великих письменників» - розкішно ілюстровані зібрання творів Пушкіна, Шекспіра, Байрона, Шіллера, Мольєра; та «Історія Європи по епохах і країнам в середні віки та новий час».

Ще видавництво Брокгауза і Ефрона випускало «Дешеву бібліотеку самоосвіти», «Дешеву бібліотеку природознавства», «Бібліотеку промислових знань» і т. д.

Після революції видавництво Брокгауза і Ефрона припинило свою діяльність. Нова влада порахувала тільки бариші, отримані від видання книг, але повністю проігнорувала корисність і потрібність книг, які випускаються у Брокгауза і Ефрона. Однак пам'ять про Брокгауза і Ефрона, матеріалізована в їх виданнях, залишилася з читачами назавжди. Більш того, в останні роки з'явилося безліч репринтних видань.

Видавництво випустило також "Малий енциклопедичний словник" (т. 1- 3, 1899 - 1902), " Новий енциклопедичний словник" (т. 1- 29), " Єврейську енциклопедію " (т. 1- 16, 1908-1916), " енциклопедію практичної медицини "(т. 1- 5, 1907-1915).

Успішними були і видання творів О. С. Пушкіна, Байрона, Мольєра і інших письменників, розкішно видані, з безліччю ілюстрацій.

Видавництво випускало та серії: " Історія Європи по епохах і країнам " (під редакцією Н. І. Карева), "Бібліотека промислових знань" (під редакцією Д. І. Менделєєва) і ін

Випущені монографії «Людина і Земля» Е. Реклю, «Історія ізраїльського народу» Е. Ренана, «Історія інквізиції в Іспанії» С. Г. Лозинського, «Історія Візантійської імперії» Ф. І. Успенського та інші.

Всього до 1917 року видано 236 найменувань книг, переважно гуманітарної спрямованості

На початку 1910 -х років видавництво було перетворено в Акціонерне товариство «Видавнича справа», після жовтня 1917 року тимчасово закрито, відроджено в 1918 році, з 1919 діяло під маркою «Б. - Є.», випустивши ряд видань: «Петербург Достоєвського» Н. П. Анциферова; «Пушкін в театральних кріслах» Л. П. Гроссмана; «Класичний Схід» Б. А. Тураєва та інші; серію біографій «Образи людства»; вірші С. Я. Маршака «Пригоди столу і стільця». Видавництво Брокгауза і Ефрона припинило свою роботу в 1930 р.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 61 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Видавнича діяльність Бенджаміна Франкліна. | Тенденції світової видавничої справи ХХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Росії ХІХ ст. | Видавнича діяльність Маврикія Вольфа. | Тенденції світового книгорозповсюдження. | Видавнича діяльність Адольфа Маркса. | Тематичний спектр та особливості книговидання Франції ХХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХІХ ст. | Видавнича справа Білорусі ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Німеччини ХХ ст. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав