Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Видавнича справа Китаю: стан та тенденції

Читайте также:
  1. Бунт, расправа и ножницы
  2. Видавнича діяльність Адольфа Маркса.
  3. Видавнича діяльність Бенджаміна Франкліна.
  4. Видавнича діяльність Маврикія Вольфа.
  5. Видавнича діяльність університетів Великобританії.
  6. Видавнича діяльність університетів США.
  7. Видавнича діяльність університетів Франції.
  8. Видавнича справа Білорусі ХІХ ст.
  9. Видавнича справа Білорусі ХХ ст.
  10. Видавнича справа Великобританії ХІХ ст.

У XVII столітті, коли Європа тільки починала пізнавати мистецтво книгодрукування, в Китаї робили високоякісну кольоровий друк з приголомшливими каліграфічними текстами. Це пояснює, чому саме Китай визнаний своєрідним лідером у книгодрукуванні.

Видавнича справа безперервно розвивається. У 2003 р. загальний тираж газет на рівні держави, провінції, автономного району і міста центрального підпорядкування склав 24, 36 млрд. екз., Різних журналів - 2, 99 млрд. екз., Книг - 6, 75 млрд. екз.

З 2002 р. почалося злиття видавництв, в даний час у всій країні налічується 55 видавничих корпорацій. У квітні 2003 р. створена Китайська видавнича корпорація, яка об'єднала 12 великих органів з видання і поширення друкованої продукції, включаючи відомі в країні і за кордоном видавництва «шан'юю іньшугуань», «Чжунхуа шуцзюй», «Саньлянь шудянь» і головний книжковий магазин «Сіньхуа», а також Китайську головну компанію видавничої зовнішньої торгівлі та Китайську корпорацію з імпорту та експорту книг. Цей гігант видавничої справи в Китаї інтегрує видання та розповсюдження різних друкованих видань, імпорт і експорт, торгівлю авторськими правами, видання репродукцій, інформаційні послуги, освоєння науки і техніки, розпорядженні повну ланцюжком господарських ланок і розпоряджається різними видами капіталу. За державним планом до 2005 р. в Китаї будуть створені 5 - 10 видавничих корпорацій з доходами від реалізації 1 - 10 млрд. юанів на рік кожна, засновані 10 - 20 всесвітньо відомих періодичних видань, а також 1 - 2 корпорації по виданню періодики з доходами від реалізації 300 - 500 млн. юанів на рік кожна.

Відповідно до зобов'язань Китаю при вступі до СОТ, Головне управління у справах преси та видавництв в травні 2003 р. опублікувало «Заходи з управління підприємствами з іноземними інвестиціями з розповсюдження книг, газет і періодичних видань», в яких передбачено: з 1 травня дозволити закордонним інвесторам вихід на китайський роздрібний ринок книг та преси; 1 грудня 2004 ввести в дію положення про створення підприємств оптової торгівлі книгами та пресою із зарубіжними інвестиціями. У даних заходах, крім цього, ясно передбачено, що створення іноземними інвесторами підприємств, що займаються роздрібною або оптовим продажем книг та преси, допускається з санкції Головного управління у справах преси та видавництв. В даний час більше 60 зарубіжних компаній заснували свої офіси в континентальній частині Китаю, вони готові подати або вже подали заявки про інвестування у створення підприємств з розповсюдження книг та періодичної преси.

У країні працюють 568 видавництв і 292 організації аудіо -і відеопродукції. Державні відомства планують видання основної літератури і преміюють кращі проекти, що сприяє розвитку видавничої справи. Дивовижними темпами розвивається видання періодики. У 1949 р. в країні видавалися лише 257 найменувань журналів загальним тиражем 20 млн. прим., В середньому 1 екз. на 10 осіб. Після початку реформ і відкритості в 1979 р. в країні вже видавалося 1470 найменувань періодичних видань загальним тиражем 1 млрд. 184 млн. прим., В середньому 1 екз. на людину. У 2003 р. загальне число періодичних видань перевищило 8000 найменувань, загальний тираж склав 2, 99 млрд. екз., В середньому 2, 3 екз. на людину.

Прискорення темпів інформатизації суспільства сприяло швидкому розвитку ринку електронних видань, що має сьогодні достатні масштаби. В даний час в країні налічується 110 видавничих організацій з випуску електронної видавничої продукції, в цілому в 2003 р. вийшло в світ понад 2400 найменувань електронних видань.

Китайська міжнародна видавнича корпорація - найбільша в цій сфері, її головне завдання - видання і розповсюдження літератури іноземними мовами. Вона грає специфічну роль у зовнішньому обмін та співробітництво в галузі видавничої справи. Корпорація видає чотири найменування журналів англійською, французькою, іспанською, арабською, японською і китайською мовами - «Пекінський тижневик», «Китай сьогодні», ілюстрований журнал «Китай», «Народний Китай». Корпорація відкрила вебсайти на різних мовах. Їй підпорядковані 7 видавництв, включаючи Видавництво літератури на іноземних мовах і видавництво «Новий світ». Щорічно видаються більш 20 видів друкованої продукції на іноземних мовах, що охоплюють тисячі тим, які поширюються в 190 з гаком країнах і районах світу. Це відіграє важливу роль в ще більш близькому знайомстві світу з Китаєм. У корпорацію також входить Китайська компанія міжнародної книжкової торгівлі, яка поширює продукцію в понад 80 країнах і районах світу і регулярно бере участь у великих міжнародних книжкових ярмарках.

Видавничий центр «П'ять континентів». Це неурядовий міжнародний видавничий орган, який в основному пропонує аудіо-та відеопродукцію на багатьох мовах і різні друковані видання. Він створений в 1993 р. для виробництва телепрограм обсягом кілька сотень годин і понад ста найменувань друкованої продукції на рік, все це поширюється в 150 з гаком країнах і районах світу. Головний зміст продукції - сучасне становище в Китаї, хід реформ, відкритості та модернізації, відповіді на актуальні питання міжнародного співтовариства, культура китайської нації, місцеві умови та звичаї народів Китаю.

 

2. Тематичний спектр та особливості книговидання Іспанії ХХ ст.

Іспанська Імперія також колоніальна, яка включала в себе Латинську Америку, Мексику. Особливістю книговидання в Іспанській імперії була білінгвістична ситуація. У цих умовах розвивалося книговидання.

70 тис. назв на рік - експортна спрямованість - Латиноамериканського і Північноамериканського континенту, деякі європейські країни з великими іспанськими діаспорами також купують ці книги.

Усередині Іспанії існує своя мова в Каталонії (Барселона) - каталонська. Книги випускаються тільки на іспанською мовою для експорту (навчальна, наукова, довідкова літ-ра).

У Латинській Америці - Бразилія говорить португальською мовою. Має розвинену книговидавничу індустрію. Їй іспанські книги не потрібні.

Латинська Америка

Видання художньої літератури іспанською мовою своїх письменників, краєзнавча література ~ 5 тис. назв в кожній країні (Парагвай, Колумбія, Еквадор, в Аргентині - випуск більше книг 12 - 13 тис. назв) - всі ці країни купують книги в Іспанії.

Але Бразилія випускає 50 тис. назв на рік, вона вибивається з усіх країн Латинської Америки. Бразилія експортує книги в португальські колонії (Мозамбік, Ангола) і до Португалії.

Великі видавничі групи в Іспанії:

1. Анайя (100 видавництв) - навчальна, довідкова, професійна, ділова література.

2. Асеан (Oshean) - каталонська видавнича група.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 94 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Видавнича справа Росії ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Канади ХХ ст. | Видавнича справа Росії ХХ ст. | Видавнича справа Франції ХІХ ст. | Програми підтримки книговидання в Канаді. | Видавнича справа Німеччини ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання США ХХ ст. | Видавнича справа Німеччини ХХ ст. | Видавнича справа Великобританії ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Польщі ХХ ст. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав