Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Видавнича діяльність університетів Франції.

Читайте также:
  1. Видавнича діяльність Адольфа Маркса.
  2. Видавнича діяльність Бенджаміна Франкліна.
  3. Видавнича діяльність Маврикія Вольфа.
  4. Видавнича діяльність університетів Великобританії.
  5. Видавнича діяльність університетів США.
  6. Видавнича справа Білорусі ХІХ ст.
  7. Видавнича справа Білорусі ХХ ст.
  8. Видавнича справа Великобританії ХІХ ст.
  9. Видавнича справа Китаю: стан та тенденції

ЗРОСТАЮЧа потреба в книгах привела в XV столітті до введення у Франції друкарства. За часом ВИНИКНЕННЯ друкарства Франція стояла на шостому місці, але двом її містам, Парижу І Ліону, було начертано стати головними осередками друкарства.

У Паризькому університеті виникла власна система переписування книг. Університетська комісія постановила список книг, необхідних для студентів, ретельно перевіряла текст примірника, який складався з несброшурованих зошитів в 4 листа (pecia). Пізніше ці екземпляри могли видаватися для читання студентам, а могли копіюватися, причому зошити роздавали відразу декільком писарям, що суттєво збільшувало швидкість виготовлення копії. Робота корпорації університетських переписувачів строго регламентувалася, аж до вказівки кількості букв в рядку. Крім того, студенти часто копіювали книги самі для себе.

Перша французька друкарня була заснована в 1470 р. при Сорбонні (богословське відділення Паризького університету). Як і у випадку Італії, виконавцями технічної сторони першої французької друкарні були представники Німеччини, в якості зразків були використані шрифти німецьких майстрів Свенхейма і панкрации. ПРІОР Сорбонни Йоганн Хейнлін и ректор УНІВЕРСИТЕТУ Гільйом Фіше 1469 року викликали з Німеччини типографщика, на виклик відгукнулися три типографщика з Мюнстера: Ульріх Герінг, Міхамул Фрібургер и Мартін Кранц, Які прибули в Париж в 1470 році. Перша друкарня була ними влаштована в одній Із зал Сорбонни.

Однак ідейними натхненниками створення друкарні були французи, професори - гуманісти Гільйом Фіше і Жан Гейнлен; останній пізніше був ректором Сорбонни.

У 1470 р. вийшло в світ перше видання друкарні - збрники листів італійського гуманіста Гаспар де Бергам. У 1471 р. були надруковані вже чотири видання: Г. Борціцці «Про орфографії», Ж. Фіше «Риторика», ГУАР з Верони «Про дифтонги», Жан де ля П'єр «Про мистецтво діалогу».

Коли 1473 року Фіше виїхав до Риму, а Хейнлін в Базель, друкарню перенесли з Будівлі УНІВЕРСИТЕТУ в окреме приміщення и вона стала звичайним Приватним підприємством. За три роки роботи з друкарні Сорбонни Вийшло 23 книги; редакторами всіх видань були ті ж Фіше и Хейнлін, Зміст книг Був Переважно гуманістічний.

У 1476-1477 рр.. в Парижі син книготорговця Паскье Бонхомм випустив першу книгу французькою мовою «Великі французькі хроніки». Це було видання в трьох томах, а ілюстрації були виконані в техніці ксилографії. Друге місто Франції, де виникло книгодрукування, - Ліон (1473).

Таким чином, розпочавшись як підприємство при навчальному закладі, згодом книгодрукування у Франції пішло по загальноєвропейському шляху – шляху створення приватних підприємств мануфактурного типу.

У 1921 р. було створено кооперативне товариство «Університетський друк Франції» («Les Press Universitaire de France»), контрольоване конфедерацією наукових товариств Франції. Метою товариства було видання книг для поширення наукових знань і освіти. У 1930 р. до кооперативу приєдналися ще три наукових видавництва: «Фелікс Алькала», що займався виданням літератури з філософії, «Ернест Леру», який публікував книги з археології та історії країн Сходу, а також «Видання Рідер»

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 33 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Видавнича справа Франції ХІХ ст. | Програми підтримки книговидання в Канаді. | Видавнича справа Німеччини ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання США ХХ ст. | Видавнича справа Німеччини ХХ ст. | Видавнича справа Великобританії ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Польщі ХХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Італії ХХ ст. | Видавнича справа Китаю: стан та тенденції | Видавнича діяльність університетів США. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав