Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Тематичний спектр та особливості книговидання Білорусі ХХІ ст.

Читайте также:
  1. Lt;question>16. Радиожиілік спектрін үлестіруді жүзеге асыру
  2. Анализ спектров ЭПР антрацитов (при ослаблении СВЧ-мощности 1 дБ)
  3. В качестве иммерсионной жидкости при анализе твердых веществ в спектрофотометрии используют
  4. В ядерной спектрометрии
  5. Видавнича справа Білорусі ХІХ ст.
  6. Видавнича справа Білорусі ХХ ст.
  7. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  8. Витоки та особливості філософської думки доби Київської Русі.
  9. Відеомагнітофон та особливості роботи
  10. Воздействие внешним электромагнитным сигналом определенного спектра колебаний

Сьогоднішній білоруський видавничо-поліграфічний комплекс – це розгалужена система підприємств, що включає в себе більш ніж 400 видавництв та видавничих організацій та майже 300 суб’єктів господарювання, що займаються видавничою діяльністю. Видавнича галузь поділена на сектори державного та приватного книговидавництва, серед яких, зокрема, виділяють сектори художньої, навчальної, довідкової, дитячої та наукової книги.

Найрозвиненіші сектори за цільовим призначенням:

Сектор навчальної літератури: користується найвищим попитом, чітко налагоджений випуск підручників для середніх загальноосвітніх шкіл, навчально-методичної літератури для педагогічних працівників, книг для студентів вищих учбових закладів. За замовленням Міністерства освіти державними видавництвами «Народна асвета», «Вишейшая школа», «Мастацкая лiтаратура» продовжений випуск підручників для загальноосвітніх і спеціальних шкіл до 2008/2009 навчального року. Відповідно до затверджених графіків своєчасно і якісно випущено 119 підручників і учбових посібників.

Сектор художньої літератури: один з лідерів на сьогодні за тематичним розмаїттям та кількістю виданих назв на рік. Видаються як художні твори білоруських письменників, так і російськомовні та переклади з інших мов.

Сектор довідкової літератури: майже всі державні видавництва випускають довідники, а також приватні видавництва «Амалфея» та «Дикта» випускають довідники для представників різних професій, зведення законів і зразки посадових і робочих інструкцій, у тому числі у вигляді CD.

Сектор дитячої літератури: розвинений найменше з усіх. З провідних видавництв – «Видавництво Ольги Перегуди», «Белфакс група», «Харвест».

Стан різних за цільовим призначенням секторів білоруського книговидання можемо побачити за результатами минулорічного Національного (квітень 2008 р.) і Міжнародного (серпень 2008 р.) конкурсів «Мистецтво книги».

• Кращим літературно-художнім виданням названа книга «Мікола Селяшчук. Гучанне музикі нябесаў» серії «Мастакі Беларусі»

• Кращим дитячим виданням – книга А. Гречанникова «Казка пра Івана-ганчара і пачвару-цара» («Мастацкая лiтаратура»).

• У номінаціях «Кращий підручник» і «Краще учбове видання» перемогли «Буквар» А. Клишки і «Буквар» Н.А. Сторожовий («Народна асвета»).

• Кращим науковим виданням стали книги В.Белявіной, Л.Ракової «Мужчинські касцюм на Беларусі» і «Жаночи касцюм на Беларусі» серії «Культурния пожитки Беларусі» («Білорусь»). Альбом цього ж видавництва «Сакральний живопис Білорусі XV–XVIII століть» переміг в номінації «Краще духовно-просвітницьке видання».

• Кращою енциклопедією названі «Праваслаўния храми Беларусі» і «Каталіцкія храми Беларусі» А.М. Кулагина («БелЕн»).

• У номінації «Краща книга, видана за замовленням» переміг фотоальбом «Могильовська область» («Міжнародний центр інтеграційної інформації. Суспільний прес-центр Будинку преси»).

• У номінації «За вклад в збереження духовної спадщини» перемогло РІУ «Література і Мистецтво» за видання «Сялянськая енциклапедия ў творах М. Тарасюка».

Загальна статистика галузі станом на 2008 рік:

Станом на 1 січня 2009 року ліцензії на здійснення видавничої діяльності мають 716 суб'єктів господарювання, у тому числі 191 ліцензію видано організаціям державної форми власності, 408 – організаціям недержавної форми власності, в т.ч. з долею держави в статутному фонді, 78 – індивідуальним підприємцям, 20 – громадським організаціям і 17 – релігійним організаціям. Всього в республіці, за попередніми даними, видано 13 210 найменувань книжкової продукції загальним накладом 55,4 млн. екз. У порівнянні з попереднім роком кількість назв збільшилася на 5 %, наклад – на 11,25%. Аналіз випуску в республіці книг і брошур за останніх 5 років свідчить про тенденцію, що продовжується, до розширення асортименту книжкової продукції, що випускається, при коливанні в різні роки розмірів загального накладу.

На одного жителя Республіки припадає по 6-7 нових книг щороку. За даним показником Білорусь наблизилася до європейського рівня. Середній наклад однієї книги склав 4,2 тис. екз. Білоруською мовою випущено 879 найменувань книг і брошур накладом 3,05 млн. екз. Білоруськомовна література займає 6,7 % від загальної кількості випущеної в республіці видавничої продукції і 5,5 % від її загального накладу. Книги білоруською мовою випускають в основному державні видавництва «Мастацкая літаратура», «Народна асвета», «Видавничий дім «Беларуская навука», а також НМУ «Національний інститут освіти», ОДО «Аверсев», ВД «Білий вітер», ВПП «Кнігазбор». Державними видавництвами системи Мінінформа в 2008 році випущено 480 назв накладом 4,7 млн. екз. Література держивадавництв в загальному об'ємі випущеної в республіці видавничої продукції займає 3,6 % від кількості назв і 8,5 % від накладу.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Видавнича справа Німеччини ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання США ХХ ст. | Видавнича справа Німеччини ХХ ст. | Видавнича справа Великобританії ХІХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Польщі ХХ ст. | Тематичний спектр та особливості книговидання Італії ХХ ст. | Видавнича справа Китаю: стан та тенденції | Видавнича діяльність університетів США. | Білет 18 | Видавнича діяльність університетів Франції. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав