Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Іспанія

Читайте также:
  1. Іспанія

У 2006 р. Рада Міністрів Іспанії схвалила нову редакцію «Закону про читання, книги і бібліотеки». Іспанські видавці з особливим задоволенням сприйняли той факт, що в новому законі підтверджені і посилені положення, що встановлюють режим єдиних твердих цін на книги. Керівництво Федерації спілок видавців вважає своєю безсумнівною перемогою (хай і проміжної) положення закону про лібералізацію цін на шкільні підручники, яка в порівнянні з колишньою нормою, що встановлювала необмежені розміри знижок з твердої ціни, вважається значним кроком вперед. Тепер роздрібні книготорговці зможуть самі встановлювати ціни на шкільні підручники, а не робити непомірні знижки (які доходили до 25%) з ціни, встановленої видавництвом. (Позитивний момент в нашому розумінні тут полягає в наступному. Раніше, коли до шкільних підручників застосовувався режим твердих цін, але допускалися необмежені знижки.

Зі схваленням сприйняли іспанські видавці і виділення законом 431 млн. євро на «зміцнення інфраструктури публічних бібліотек та поповнення їх фондів». Але цього не вистачить, щоб створити в країні бібліотечну мережу, порівнянну з тією, яка функціонує в інших країнах Європейського союзу.

У цілому ж іспанські видавці вважають досить позитивним той факт, що уряд, приймаючи новий Закон про книгу, поставив за мету зробити читання базовим інструментом формування в країні суспільства знання та інформації, що повинен буде вивести Іспанію на рівень інших розвинених європейських країн.

У Іспанії є три загальнонаціональні професійні об'єднання підприємців книжкової справи – Іспанська конфедерація спілок та асоціацій книгопродавців (CEGAL), Федерація союзів видавців Іспанії (FGEE) і Федерація національних асоціацій розповсюджувачів видань.

Федерація союзів видавців Іспанії (FGEE) була заснована в 1978 р. Вона об'єднує територіальні спілки та асоціації видавців Мадрида, Каталонії, Країни Басків, Андалусії, Галісії, Валенсії і Кастилії і Леона. Входять до неї і дві спеціалізовані асоціації – Національна асоціація видавців навчальної літератури (ANELE) та Асоціація видавців літератури на каталонською мовою (AELLEC). Загальна кількість видавництв, що входять до Федерації через спілки та асоціації, становить 836.

Статистичні дані про книжковому виробництві в Іспанії щороку готують кілька служб. Головні з них – Федерація союзів видавців Іспанії (FGEE) і Міністерство культури (його Управління пропаганда книги, читання та іспанської літератури. Президентом федерації Педро де Андрéс. Головним документом, де вони публікуються є «Панорама іспанського книговидання». Крім цього протягом року Федерація випускає ще кілька видань, що мають одну назву, але різне наповнення.

У 2008 р. у Севільї пройшов 6-й Конгрес видавців Іспанії. Конгрес був організований Федерацією спілок видавців Іспанії (FGEE) за участі та підтримки Міністерства культури, влади автономії, Асоціації видавців Андалусії та фірми Coordinación de servicios editoriales. У роботі Конгресу взяло участь понад 200 осіб -

іспанських і закордонних видавців та експертів в галузі книжкової справи як з Іспанії, так і з-за кордону. Всі питання, що обговорювалися під час роботи Конгресу, умовно можна розбити як би на три блоки – ситуація з книжковою дистрибуцією в країні і стан роздрібних книготорговельних підприємств; питання охорони інтелектуальної власності та визнання креативної ролі видавництв у справі доведення твору від автора до читача; цінність і ціна книги і питання безкоштовність книги, особливо юридичної та навчальної.

Багато уваги в роботі Конгресу було приділено нагальною для теперішнього часу в Іспанії проблеми – безкоштовному розповсюдженню шкільних підручників, яке було закріплено в нещодавно прийнятим новим законом про книгу, читанні та бібліотеках. Конгрес іспанських видавців не проти самої концепції безкоштовність шкільних підручників у принципі, але вважає, що вона повинна реалізовуватись не на шкоду видавництвам та роздрібної книжкової торгівлі.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Білет 18 | Видавнича діяльність університетів Франції. | Білет 19 | Тематичний спектр та особливості книговидання Білорусі ХХІ ст. | Видавнича діяльність університетів Великобританії. | Характеристика провідних російських видавництв. | Видавнича справа США ХХ ст. | Книжковий Клуб Bertelsmann. | Книгорозповсюдження у Росії. | Франція |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав