Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Характеристика книжкових виставок Білорусі.

Читайте также:
  1. I Однословная характеристика I ПОДЗЫВАТЬ.
  2. I. Краткая характеристика физико-химических и токсических свойств метилового спирта.
  3. PAGE73. КРИМИНАЛИСТИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА КРАЖ
  4. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  5. А. Общая характеристика
  6. Афинский Акрополь. Общая характеристика ордерной системы
  7. Б) Характеристика методів візуалізації статевої системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  8. Банківські правочини пов’язані з формуванням грошових ресурсів: загальна характеристика
  9. Благотворительные и другие общественные фонды: характеристика, основные области деятельности, перспективы развития в России.
  10. БОЙОВА І ТЕХНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА

Перша виставка відбулась у 1994 році, взяли участь 315 фірм з 8 країн СНГ і Балтії. Зростання учасників заходу почало відбуватись після 10-ї ювілейної ярмарки, у 2003 році – 428, у 2006 – понад 600, а зарубіжні представництва збільшились до 16 країн.

У 2007 році з7 по 11 лютого в Мінську пройшла книжкова виставка-ярмарок “Книги Білорусі - 2007.

Традиційно інформаційно-презентаційні заходи проводилися в павільйоні Національного виставкового центру “Белекспо”. У числі організаторів було Міністерство інформації Республіки Білорусь. Всього на виставці розмістилося більше 600 учасників з 16 країн. Окремими невеликими стендами були представлені книговидавці Швеції, Китаю, Молдови, Литви, США, Польщі, Франції, Куби, Індії, Великобританії і інших країн. У виставковому залі весь простір від початку до кінця опинився заповнено різноманітними паперовими виданнями. Новітні книги, що отримали перемоги в найрізноманітніших престижних конкурсах, вільно представлялися для ознайомлення. Тематичні розділи буквально нашаровувалися один на одного, дивуючи пишністю ідей. Книги тут можна було знайти на будь-який смак - художні, наукові, учбові, розважальні, дитячі, політологічні, мистецтвознавчі.

На III Київській Міжнародній книжковій виставці-ярмарку, що відбулася також у 2007 році білоруський стенд презентував книги десяти видавництв (всього в Білорусі успішно працює 662 видавництва різних форм власності, минулого року було видано 12 тисяч найменувань книг тиражем 50 млн).

На III Київську виставку були привезені книги-переможці 4-ої Міжнародної виставки у Москві «Мистецтво книги». Тематика книжкових експонатів – найрізноманітніша. (Історична, дитяча, науково-популярна література).

Великий сегмент видавничої справи Беларусі - підручники (40% загальної кількості видаваних у країні книжок). У числі новинок – поезія і проза Людмили Рубльовської, поезія Віктора Шніпа, детективи Віктора Правдіна і Миколи Чергинця. Це найпопулярніші в Білорусі автори. Особливе місце в експозиції займає книга «Мама, маці, мамочка», визнана у сусідів «Кращою книгою 2007 року». Це збірка віршів різних авторів, присвячених матері. За словами Олени Павлової, III Київська міжнародна книжкова виставка-ярмарок організована на дуже високому рівні. Білоруська делегація брала участь у колишніх київських книжкових форумах і вважає, що з року в рік виставка стає значно кращою.

На XVI міжнародна книжкова виставка-ярмарок "Книги Білорусі-2009", що проходив у Мінську брали участь і українські видавці.

Національний стенд України прикрасили понад 200 нових книжок, випущених українськими видавництвами. Загалом експозиція зібрала понад 600 експонентів із 25 країн. Українська делегація підготувала для показу якісну книжкову продукцію за кількома розділами. Серед них: "Видання для дітей та юнацтва", "Твори класиків української літератури та лауреатів Національної премії імені Тараса Шевченка", "Твори класиків зарубіжної літератури (в перекладі українською мовою)", "Науково-популярні видання", "Довідкові та інформаційні видання (енциклопедії, довідники, словники)", "Видання іноземними мовами та мовами національних меншин".

Білорусь також приймала участь у Київській Міжнародній виставці 19 серпня 2009 року. На ній країна представляла Презентацію Національної експозиції Республіки Білорусь «Печатные издания Республики Беларусь».

Книжковий ярмарок «BookExpo America»

BookExpo – найбільший річний книжковий ярмарок в Сполучених Штатах. BEA майже завжди тримається в головному місті понад чотири дні в пізньому травні і/або ранньому червні. Приблизно всі істотні книжкові видавці в сполучених штатах, і багато з-за кордону, мають кабіни і експонує в BEA, і використовують ярмарок як можливість виставити на вітрину наступаючі заголовки, продають поточні книги, спілкуються з колегами від інших видавництв, і продають і купують допоміжні права і міжнародні права. Автори, бібліотекарі, і покупці для книжкових роздрібних продавців також відвідують подію.

BEA проводився у Вашингтоні, DC в 2006, в Нью-Йоркському місті в 2007, і в Лос-Анджелесі в 2008. У 2009 це проводилося в Нью-Йоркському місті. У 2010 це також буде в Нью-Йоркському місті. За минулі роки, BEA часто проходив в Чікаго.

BEA, як і раніше знаходиться в Нью-Йорку, видавничої столиці світу, і буде проходити там до 2012 року.

BEA звертає особливу увагу на різні сегменти видавничої галузі, виділивши їх на виставкових стендах павільйонів.

Виставка має статус акції загальнонаціонального й міжнародного значення, справедливо вважається найбільшою в Північній Америці профе-сійною книжковою імпрезою. ВЕА стоїть в одному ряді з аналогічними потужними книжковими виставками, як то у Франкфурті, Лондоні й Парижі. Однак, якщо зауважити, що об’єднана Європа назагал продукує менше книжок, ніж окремі Сполучені Штати, то цілком зрозуміло, що ВЕА є най-потужнішою подібною імпрезою у світі, тим більше, що вона також має статус міжнародної.

Хоч виставка має статус професійної акції не для широкої публіки, однак практично всі бажаючі мають можливість, заплативши невеликий реєстаційний внесок, бути присутніми на різноманітних імпрезах, як от авторські вечори, обіди і сніданки, потрапити у зону автографів або в інші цікаві для гостей місця.

Напрями й тенденції

Присутність на книжковому ринку ВЕА-2005 певного ряду видань чітко свідчить про тенденції, пріоритети й орієнтації читачів і видавців. Перше, що варто підкреслити, — виразна тенденція до мультимедійних видань, де поєднується текст з дуже акцентованим — майже на кожній сторінці — відеорядом ілюстрацій і символів, які передають внутрішній і змістовий сенс тексту; додатком може бути аудіодиск. Класичним зразком тут можна назвати цьогорічне, ще не знане на наших теренах спеціальне авторське видання «Коду да Вінчі» Дена Брауна, яке випустило видавництво «Даблдей» з ініціативи автора, а також нову книжку знаменитого італійського вченого-семіотика й прозаїка Умберто Еко. Сам Еко заявив виданню «Паблішерс Віклі», що вже в романі «Маятник Фуко» почав звертатися до мультимедійності, зрозумівши, що текст тяжіє до знаковості. Гріх було б найсерйознішому семіотикові не скористатися такою нагодою.

Наступна тенденція, яку б хотілось окреслити, — активна присутність жіночої, але не конче феміністичної літератури. Хоч вона й презентована на ринку у сотнях видань, однак, за нашими спостереженнями, вийшла за межі своєї герметичності й частково втратила позиції провідної тенденції. Тематика белетристики, представленої письменницями-жінками, вже не є виключно «жіноча», авторок більш цікавлять, так би мовити, нежіночі теми, але з жіночого погляду. Тут варто назвати цікавий роман Вікторії Вінтон (Victoria Vinton) «Закон джунглів», створений під впливом Редьярда Кіп-лінґа. Більш традиційний жіночий роман з провінційного американського життя презентує Аніта Даймант (Anita Diamant) в «Останніх днях Догтауна».

Надзвичайно продуктивним є напрям мемуаристики в сучасній американській літературі, що також продемонструвала ВЕА-2005. Серед книжок цього жанру виразно прозвучали спогади добре знаного пулітцерів-ського лауреата Дж. Р. Мерінгера (J. R. Moehringer) «Тихий бар», видана знаменитим «Гіперіоном» — щемлива історія молодості, життя і становлення молодії людини в Америці.

Вельми популярний жанр «секретних історій» — невідомих сторінок з життя славетних людей, де художній вимисел сусідить з реальними фактами, представляла книга Джона Дарнтона (John Darnton) «Таємниці Дарвіна».

З нехудожньої літератури поважне місце займають усілякі белетризо-вані книжки-порадники, як розбагатіти, як створити власний бізнес, досягти успіху, розвинути добру фігуру чи стати сексуальним довгожителем. Тут абсолютним чемпіоном як на ВЕА-2005, так і на Бродвеї стала книжка Джорджа Росса (George Ross) «Трамп. Стратегії для нерухомості». Книга підсумовує 25-річний досвід найближчого бізнесового радника знаменитого мільярдера Дональда Трампа (Donald Trump), у якого трудився автор, і стала підручником з побудови інвестиційної компанії в галузі нерухомості. В паві-льйоні можна було бачити довжелезну чергу людей, що заповзялися одержати автограф Росса.

Потрібно наголосити на моральній і матеріальній підтримці видавців, книгорозповсюджувачів і всього суспільства, яка відчувається навколо т.зв. «етнічної» літератури, що представляє багатокультурний шар американської спільноти. Це письменники з виразними етнічними історіями, що намагаються зберегти свою ідентичність.

Ну, і, звичайно, вічний детективний «екшен» з добрими і поганими хлопцями продемонстрували молодий автор латиноамериканського походження Марк Гіменес (Mark Gimenez) в найсвіжішому романі «Колір закону», виданому «Даблдей», та популярний письменник Лі Чайлд (Lee Child) у інтелектуальному трилері «Постріл». Безсумнівно, «вічною» цінністю залишаються і фантастичні трилери в стилі популярного на виставці бестселерного автора Шона Вільямся (Sean Williams) з його «Відродженою людиною», перевиданою «Прометеєм».

У кінці травня –напочатку червня 2008 року відбулася виставка «Book Expo America», яка проходила в Лос-Анжелесі.

Специфіка виставки

Виставка в основному націлена на продаж книг. За розміром вона у декілька разів менше франкфуртської. Майже щороку виставка переїздить з міста в місто.

Була цікава семінарська програма і програма сніданків із знаменитими авторами. Наприклад, сніданок з легендою баскетболу Меджіком Джонсоном (він написав книгу про те, як зважати на специфіку національних меншин в бізнесі), медіа-магнатом Тедом Тернером і Аліком Болдуіном, який недавно написав книгу про труднощі розлучення.

Зі стендів нічого не продають, усе роздають безкоштовно. Причому не якісь залежані книжки, а найновіші і хітові. Економічна привабливість виста-вки для рядових читачів очевидна: вартість квитка на 1 день – $75, а книг можна понести і на $1000.

З 28 по 31 травня в Нью-Йорку пройшла найбільша на американському континенті Міжнародна Книжкова Виставка 2009 року «Book Expo America». Цього року на ній було представлено більше 2000 стендів, проведено 100 конференцій і семінарів. Як повідомляє з посиланням на «Компьюленту» інформаційна служба «Library.ru», головною її темою став розквіт електронного книговидання, що переживала Америка. Тут слід зробити уточнення: е-книги виявилися предметом захоплень в основному англомов-ної частини читачів, тоді як 45 мільйонів іспаномовного населення США консервативніші в цьому питанні, віддаючи перевагу «паперовій» літературі. Так, якщо іспанські переклади «Гаррі Поттера» або «Кода да Вінчі» в друкарському варіанті продаються сотнями тисяч, то продажі електронних версій ледве перевищили за минулий рік відмітку десять тисяч екземплярів.

Нинішній салон пройшов вельми скромно. Більше сотні американських видавництв закрилися протягом останніх п'яти років, і в даний час їх залиши-лося 1 401. Основна маса видавців відкриває інтернет-магазини в обхід тра-диційних методів дистриб’юції — продавати електронні книги куди зруч-ніше.

По таких виставках можна отримати уявлення, яке місце буде займати та або інша країна в світі в осяжному і віддаленішому майбутньому. Це пояснюється тим, що зараз фахівці все більше говорять про те, що економіки розвинених країн переходять в нову фазу і стає «економікою знань». Проте для того, щоб знання могли перетворитися на нову могутню продуктивну силу, потрібні значний час і перетворення у функціонуванні всього суспільства.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Характеристика провідних видавництв Білорусі. | Міжнародні книжкові ярмарки в Україні. | Виставка МЕДВІН | Книжковий ринок Російської Федерації: регіональні особливості. | Книготорговельна мережа Borders Group (Бордерс) – http://www.bordersgroupinc.com | Іспанія |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав