Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Висновки.

Читайте также:
  1. Висновки.
  2. ІІ. Сучасні наукові дані і висновки.

 

Отже, цивільні правовідносини - це врегульо­вані нормами цивільного права майнові відносини, відносини, що виникають у сфері інтелектуальної діяльності, та осо­бисті немайнові відносини, учасники яких виступають юридично рівними но­сіями суб’єктивних цивільних прав і обов'язків, реалізація яких забезпечуєть­ся можливістю застосування засобів дер­жавно-примусового впливу.

Цивільно-правові відносини є різновидом правових галузевих відносин, тому їм властиві ознаки і правових відносин у цілому, і галузевих цивільно-правових зокрема. Учасники цивільно-правових відносин мають суб’єктивні права та обов’язки.

Особливостями цивільно-правових відносин є те, що: а) це майнові (відносини власності і товарно-грошові) і особисті немайнові відносини, врегульовані нормами цивільного права; б) їхні учасники характеризуються майновою відокремленістю і юридичною рівністю; в) суб’єктивні права та обов’язки учасників цивільно-правових відносин виникають, змінюються і припиняються на підставі юридичних фактів.

Цивільно-правові відносини досить різноманітні за суб’єктним складом, змістом та підставами виникнення. Наукою і практикою розроблено певні критерії, за якими всі цивільно-правові відносини поділяються на види.

Класифікація цивільних правовідносин приводиться за їх ознаками. Так, за характером змісту розрізняють право­відносини майнові і немайнові правовідносини; за зв’язками між учасниками - абсолютні і від­носні, за залежністю задоволення інтересів уповноваженої особи від дій інших осіб розрізняють речові і зобов’язальні правовідносини, за структурою - прості і складні і т.д.

Розмежування цих видів цивільних правовідносин має не тільки теоретичне, а й важливе практичне зна­чення для розуміння суті взаємовідносин сторін в правовідношенні, для конкретного застосування цивільного законодавства в тому чи іншому випадку.

ВикористанІ ДЖЕРЕЛА:

1. Цивільний кодекс України // Голос України, №285., 2003 р.

2. Закон України “Про власність” від 7.02.1991 р. – ВВР,1991, №20 з наступними змінами і доповненнями. – ст.7.

3. Александров Н. Г., Законность и правоотношения в со­ветском обществе. стр. 108—109.

4. Егоров Н. Д. Гражданско-правовое регулирование общественных отношений: единство и дифференциация. — Л.: Изда­тельство Ленинградского университета. 1988. — с. 7-25.

5. Гражданское право / под ред. Белякова А. – М.: Юридическая литература, 1969, – с. 34.

6. Иоффе О. С., Советское гражданское право, 1967, стр. 89. 75-78.

7. Цивільне право України: Підручник: У 2-х кн. / за ред. О.В.Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком інтер,2002. с.– 78-84.

8. Цивільне право України Частина перша. Підручник для студентів юридичних спеціальностей вищих закладів освіти. Під ред. Ч.П.Азімова.-Харків: Право, 2000. – с.65.

9. Юридична енциклопедія: В 6т. / ред. кол.: Ю.С. Шемчушенко (відп. ред.) та ін. – К.: Укр. Енцикл.,1998-Т.1:А-Г.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

УМОВИ ПРОВЕДЕННЯ ЗМАГАНЬ | УЧАСНИКИ ЗМАГАНЬ | Кризи 50—80-х pp. | РОЗДІЛ 1. Поняття та особливості цивільних правовідносин. | Суб’єкти цивільно-правових відносин. | Об’єкти цивільно-правових відносин. | Зміст цивільних правовідносин. | Абсолютні, загальнорегулятивні та відносні правовідносини. | Речові та зобов’язальні відносини. | Кампанія 1914 року |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав