Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Суб`єкти правовідносин

Читайте также:
  1. Абсолютні, загальнорегулятивні та відносні правовідносини.
  2. В склад правовідносин входять такі елементи: 1) суб’єкти; 2) об’єкт; 3) суб’єктивне право; 4) юридичний обов’язок.
  3. Види валютних правовідносин
  4. Види цивільних правовідносин
  5. Відмежування господарських відносин від інших видів правовідносин
  6. Внутрішні аграрні правовідносини
  7. Елементи валютних правовідносин
  8. ЕЛЕМЕНТИ ЦИВІЛЬНИХ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН
  9. Загальна характеристика соціально-забезпечувальних правовідносин
  10. Зміст трудових правовідносин

Суб`єктами права називаються індивіди або організації, котрі на основі норм права можуть бути учасниками правовідносин, тобто носіями суб`єктивних прав і обов`язків (або правосуб`єктності). Правосуб`єктність суб’єкта складається з двох властивостей:

а) правоздатність – це здатність мати права і нести обов`язки. Правоздатність виникає з народженням особи і завершується смертю (визнанням особи померлою в судовому порядку);

б) дієздатність – це здатність власними правомірними і неправомірними діями (бездіяльністю) набувати прав і особисто нести обов`язки, в т.ч. юридичну відпо­відальність. Дієздатність виникає лише з досягненням особою певного віку (наприклад, цивільна дієздатність в Україні настає з досягненням 18-річного віку, а в разі вступу до шлюбу до досягнення цього віку – з моменту вступу до шлюбу). Фізичну особу неможливо позбавити правоздатності (а отже і правосуб`єктності), проте можна в судовому порядку обмежити чи позбавити її дієздатності.

Суб`єкти правовідносин класифікуються на кілька груп: фізичні особи (індивіди), юридичні особи, соціальні спіль­ноти, державні органи і держава в цілому.

Індивіди як учасники правовідносин також поділяються на кілька категорій: громадяни, іноземні громадяни, особи без громадянства, особи з подвійним громадянством. Правова дієздатність іноземців і осіб без громадянства є дещо вужчою, ніж у громадян (вони позбавлені деяких політичних прав і деяких обов`язків).

Юридичні особи – це організації, котрі мають відокрем­лене майно, можуть від свого імені набувати майнових і особистих немайнових прав, нести обов`язки, бути позивачем і відповідачем в суді. Право- і дієздатність юридичних осіб виникає з моменту із державної реєстрації або на підставі нормативного акту. Обсяг дієздатності юридичних осіб встановлюється в межах, визначених їх установчими документами або нормативними актами, на підставі яких вони створені. Вітчизняний дослідник природи юридичних осіб Кравчук В. М., визначивши юридичну особу як організацію, чия мета може бути реалізована шляхом безпосередньої участі у цивільних правовідносинах, пропонує виділяти дві групи її ознак: соціальні і правові. Перша група характеризує соціальну сутність юридичної особи: 1) похідна природа юридичної особи; 2) організаційно-правова форма; 3) власне найменування. Друга група ознак характеризує юридичну особу як суб’єкт права, її юридичну особистість. Тобто вони характеризують правові якості, якими наділена юридична особа, а саме: 1) майнова відокремленість; 2) самостійність в цивільному обороті. Ці ознаки виникають лише внаслідок офіційного визнання юридичної особи державою.

На думку Кравчука В. М., існує декілька критеріїв розмежування юридичних осіб. Перший – підстава створення. Приватні створюються на підставі угоди, публічні – на підставі адміністративного акту. Другий – соціальна значимість мети. Публічні юридичні особи мають на меті задоволення публічних інтересів. Їх соціальна значимість виражається тим, що вони засновуються, погоджуються державою або отримують від неї особливий статус. Приватні юридичні особи створюються і діють в інтересах визначеного кола осіб.

Приватні юридичні особи можуть поділятися на товариства і установи. Критеріями цього є членство і умови зміни мети. Членство характерне для товариств. Мета товариства визначається його членами і може бути змінена в межах, що не суперечать закону. Натомість, мета установи, хоч і визначається засновником, не може бути ним змінена, оскільки установа створюється не в його інтересах, а третіх осіб.

Соціальні спільності (народ, національна чи інша мен­шина, територіальна громада) виступають учасниками правовідносин лише у випадках, прямо передбачених нормативними актами. Наприклад, у правовідносинах, що випливають із Закону України “Про національні меншини”, одним із учасників виступають національні меншини.

Держава в цілому суб`єктом правовідносин буває досить рідко – переважно в міжнародно-правових відносинах, а за федеративного устрою також у відносинах з її суб`єктами.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 16 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

цивільні правовідносини | Види цивільних правовідносин | Цивільну правосуб’єктність звичайно визначають як соціально-правову можливість (здатність) суб’єкта бути учасником цивільних правовідносин. | Зміст цивільного правовідношення | Підстави виникнення цивільних правовідносин закріплені у ст. 11 ЦК України. | Суб’єкти цивільних правовідносин. | Об’єкти цивільних правовідносин. | Поняття, види й особливості аграрних правовідносин | Внутрішні аграрні правовідносини | Юридичні факти та їх класифікація |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав