Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Відповідальність

Читайте также:
  1. Буття—> можливість—> свобода—>вибір—>відповідальність
  2. Відповідальність
  3. Дисциплінарна відповідальність за посягання на майно і особу підприємця.
  4. За яке порушення податкового законодавства встановлюється підвищена відповідальність платника податку?
  5. Що таке відповідальність і які її види виділяє філософія права?

В той час як може здаватися, що на поверхні викладених тут пропозицій лежить простий поетичний жест, правда полягає в тому, що вони є правильними і неминучими. Ми всі перебуваємо в русі «Духу часу» (англ. The Zeitgeist Movement), незалежно від того подобається це нам чи ні.

Кожного дня нашого життя, ми приймаємо рішення в соціальному та екологічному контексті, які впливають на добробут та сприйняття інших. Не важливо якою в особливості є Ваша політична, релігійна або в загальному ідеологічна прихильність; якщо Ви живете на цій планеті, то Ви впливаєте на неї і на культури, які на ній зросли. Це також означає, що Ви є відповідальними. Ви відповідаєте за те, що приводите в дію, а отже відповідаєте за стан середовища Вашого перебування і Ви також несете відповідальність за баланс або дисбаланс самого людського виду в тій чи іншій мірі.

Кожен прояв емпатії або байдужості відбивається на тих, хто ці ефекти сприймає, і завдяки базовим, еволюційним законам людської адаптації ми пристосовуємо до них наші очікування та схильності, оскільки ми відчуваємо середовище навколо нас. Природно раннє дитинство є найбільш чутливим періодом для нашого виду, оскільки ми намагаємося з’ясувати чи цей новий світ, в який ми прийшли є безпечним і таким, який нас підтримує чи світ є небезпечним і байдужим. Такий тип програмування, хоч його становлення у ранньому дитинстві є найбільш домінантним, все ще триває в продовж всього життя, і ефект, який воно має на вищому рівні культурного сприйняття є також досить глибоким.

В той час, як наші можливості є насправді дуже великими, особливо коли мова йде про сучасну здатність людського суспільства створювати технологічні інструменти, які можуть раптово змінювати соціальну конструкцію, дуже легко забути, що в фундаментальній основі такого існування лежить певний тип підпорядкування та прийняття факторів над якими у нас ніколи не буде контролю. Після тисячоліть омани щодо природи нашого існування, під час яких ми вигадували складні, але зрештою хибні системи вірувань, намагаючись впоратися з цією оманою ми постійно відкрили те, що ми зазвичай називаємо законами природи, що надало нам не лише засоби щоб створювати та винаходити, але також розуміння того, що ми насправді не в змозі контролювати в багатьох глибоких аспектах.

Як виявляється, ми можемо контролювати лише те, як ми встановлюємо зв’язки з цією існуючою системою правил, а самі ці правила законів природи не показують ніяких ознак змін. Наше підпорядкування до цих реалій лежить в основі технічної пропозиції, яку робить рух «Zeitgeist». Це просто процес адаптації для того, щоб краще оптимізувати існування людини та створити умови, які покращать наше життя і дозволять майбутнім поколінням населяти цю планету без суворого дефіциту та втрати стійкості. Насправді, людський вид сьогодні не лише поділяє цей світ із самим собою та середовищем свого перебування. Він також поділяє його з широкою родиною різних видів і широченною родиною інших форм життя, для яких є природним створювати нові покоління в майбутньому.

 

877 Джерело: goodreads.com

(http://www.goodreads.com/quotes/tag/change?page=2)

 

Також мала місце затьмарююча тенденція ідеалізованого відчуття самозвеличення. Традиційні релігії і поняття на зразок тих, що людина «створена за подобою Бога», а також інші ідеї мають схильність відокремлювати людину від природного світу, нібито ми не можемо бути «зменшені» до рівня простого артефакту створеного природою. Великий астроном Карл Саган можливо найкраще визначив цю проблему в своєму тексті «Бліда блакитна цятка»:

«Земля є дуже малою сценою на широкій космічній арені. Подумайте про нескінченні жорстокості, які здійснюються мешканцями одного куточка цієї цятки над мешканцями іншого куточка, що ледве відрізняються від них. Як часто між ними виникають непорозуміння, з яким завзяттям вони вбивають один одного, яка гаряча їхня ненависть. Подумайте про ріки крові, які проливаються всіма тими генералами та імператорами, щоб у променях слави і тріумфу вони змогли стати короткочасними володарями частини цієї цятки.

Наше положення, наше уявне самозвеличення, ілюзія того, що ми маємо якесь привілейоване місце у всесвіті — все це пасує перед цією точкою блідого світла. Наша планета це лише самотня піщинка у величезній навколишній космічній темряві. У цій нашій пітьмі, у цій грандіозній порожнечі немає ані натяку на те, що звідкілясь до нас прийде допомога, щоб урятувати нас від нас же самих (878)»

Звісно, ніхто не заперечує, що наша можливість мислити, створювати, вирішувати проблеми та змінювати наш світ ставить нас у досить унікальний ранг по відношенню до інших видів, з якими ми поділяємо це середовище. Людський організм є настільки неймовірним в своїй багатофункціональності та адаптивності, що сучасна наука ще навіть і не почала усвідомлювати як цей найскладніший комплекс органів та хімії може так вправно робити те, що він робить. По суті, наша творча здатність є настільки потужною, що ми змогли розширити наші розумові та фізичні форми, щоб отримати фізичні та розрахункові можливості, які в іншому випадку були б неможливими. Це і є справжньою природою нашої технологічної винахідливості.

Комп’ютер, машина, телефон, стіл, ручка або будь-які інші інструменти, які ми можемо використовувати є не просто відокремленими абстракціями, в яких ми беремо участь. Вони є продовженням нас самих у дуже прямому і реальному значенні. Вони удосконалюють певні типи наших функцій, які ми хочемо довершити. З плином часу, стає цілком логічним, що вирішення проблем можуть ставати ефективнішими ніж будь-коли, настільки ефективними, що соціальні моделі, якими ми сьогодні користуємося в одному поколінні можуть стати застарілими в іншому поколінні. Бажаний перехід від конкурентної, ринкової моделі економіки до економіки основаної на законах природи та ресурсах є саме таким кроком.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Дефіцит проти достатку | Висновок | Розумові гени | Розлад системи цінностей | Характеристика патології | Параліч самозбереження | Конкуренція, експлуатація та класова війна | Успіх та статус | Ідеологічна поляризація та звинувачення | Індивідуальність та свобода |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав