Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Кісткова система

Читайте также:
  1. I. Общая теория и функции систематической теории
  2. II. СИСТЕМА ОБЯЗАТЕЛЬСТВ ПОЗДНЕЙШЕГО ПРАВА
  3. IV. ФОРМЫ И МЕТОДЫ КОНТРОЛЯ, СИСТЕМА ОЦЕНОК
  4. SOS-система у E. coli
  5. V2: Лимфатическая система
  6. Автоматизированная система наблюдений и контроля окружающей среды.
  7. Акустична система
  8. АМЕРИКАНСКАЯ ГЛОБАЛЬНАЯ СИСТЕМА
  9. Антиблокировочная система тормозов (Стандартное оборудование для некоторых моделей)
  10. Антигенная система эритроцитов, иммунный конфликт

Ребра. На оглядовій рентгенограмі в прямій проекції на всій довжині видні верхні 5-6 пар ребер. В них виділяють тіло, передню та задню частини. Задня частина видна краще і має вгнутість догори. Із-за наявності хрящів в передніх частинах ребер (які мають вгнутість донизу), вони не дають чіткого зображення на знімках, ребра нібито обриваються на відстані 2-5 см від грудини. Чим молодше суб’єкт – тим більше відстань обриву. У пацієнтів, вік яких більше 25 років, в цих хрящах відкладається вапно, що на знімках виглядає як вузькі риски по краю ребер. Відкладення вапна починається з першого ребра та поступово розповсюджується на нижчі ребра. Заслуговують уваги деякі аномалії ребер, тому що вони іноді викликають болісні явища або стають поводом для помилкових висновків. Це додаткове шийне ребро, частіше зустрічається у жінок з одного або двох боків і виражається подовженням поперекового відростка УІІ-го шийного хребта і утворенням рудиментарного ребра або артикулірованного ребра. Зустрічаються також вроджені деформації ребер: 1) кісткові мости між двома сусідними ребрами; 2) вілкоподібне роздвоєння ребер зпереду; 3) отвори в кістковій частині ребер, які можуть бути прийняті за порожнини в легені; 4) булавоподібне розширення передніх відділів ребер.

Вілкоподібне роздвоєння 3-го ребра зправа

Нижні ребра частково або повністю скриті за тінню середостіння та органами піддіафрагмального простору. Порівняння розмірів і розташування передніх і задніх частин ребер дозволяє відрізнити прямий передній рентгенівський знімок органів грудної порожнини від прямого заднього. В прямій передній проекції ширина більш вузьких задніх частин ребер приближається до ширини передніх, що зумовлено їх дальшим розміщенням від плівки (проекційне збільшення). Зворотна картина буде у прямій задній проекції.

Лопатки при задньо-передній проекції дають слабкі зображення, але при передньо-задній їх тінь сильніша, тому необхідне їх зміщення.

Ключиці в прямій передній проекції при правильному положенні пацієнта однаково віддалені від середини, груднинно-ключичні зчленування проектуються симетрично по краях тіні хребетного стовпа. Тінь груднини повністю збігається з тінню хребців і середостіння. Щоб визначити, на рівні якого ребра розташоване патологічне вогнище, рахувати слід по передніх відділах ребер. Перше ребро перетинає ключицю.

Хребет. При технічно видержаному знімку в прямій проекції видні лише два нижніх шийних та чотири верхніх грудних хребця. В боковій проекції видні хребти до 12-го грудного. Між ними і серцевою тінню розташовано заднє середостіння, до якого входять трахея, головні бронхи, дуга аорти та кровоносні судини коренів легень.

Груднина. В прямій проекції тіні хребта та груднини зливаються. Але в боковій проекції вона чітко відображається. Позаду неї розташований ретростернальний простір, або переднє середостіння, до якого входять вілочкова залоза та проекція передніх та середніх часток легень.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Київ 2007 | Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція). | Рентгенологічне дослідження. | Діагностика, уточнення об¢єму ураження та контроль за проведенним лікуванням. | Проба Соколова (для визначення функції зовнішнього дихання). | Магнітно-резонансне дослідження органів дихання. | Радіонуклідне дослідження органів дихання. | Радіоспірограма | Радіоциркулограма | Легеневі поля |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав