Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СПОЖИВНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ КЛЕЇВ І КОМПОЗИЦІЙ НА ЇХ ОСНОВІ

Читайте также:
  1. I Однословная характеристика I ПОДЗЫВАТЬ.
  2. I. Краткая характеристика физико-химических и токсических свойств метилового спирта.
  3. PAGE73. КРИМИНАЛИСТИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА КРАЖ
  4. Wi-Fi мережі. Загальна інформація
  5. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  6. А. Общая характеристика
  7. АНАЛІЗ НОРМАТИВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЄ БЕЗПЕЧНІСТЬ ЄПОКСИДНИХ КЛЕЇВ
  8. Афинский Акрополь. Общая характеристика ордерной системы
  9. Б) Характеристика методів візуалізації статевої системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  10. Банківські правочини пов’язані з формуванням грошових ресурсів: загальна характеристика

М.О. Григоренко, асистент

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла-Туган Барановського, м. Донецьк

 

Властивість товару - це його об'єктивна особливість, тобто те, що відрізняє один товар від іншого. Кожному товару притаманно велика кількість властивостей, які можуть відображатися при його експлуатації або споживанні. Залежно від особливостей потреб, що задовольняють за рахунок товарів та їх властивостей і якості. Властивості поділяють на: прості та складні.

Функціональні властивості визначають призначення клеїв. До них відносяться клеюча здатність, в'язкість, універсальність, хімічна і термічна стійкість.

Клеюча здатність забезпечує міцність клейового з'єднання. Вона в основному визначається співвідношенням сил когезії та адгезії. Адгезійна міцність клейового з'єднання залежить також від хімічної природи склеюваних матеріалів, особливостей деформації компонентів клейового шару, стану поверхні. Найбільший вплив на міцність з'єднання мають гідроксильні, епоксидні, карбоксильні, ізоціанативні та інші полярні групи в молекулах клейової основи. Чим вище концентрація активних груп, тим міцніше клейове з'єднання. Показники міцності клейового з'єднання залежать від його конфігурації і розмірів, тому оцінюються за результатами випробувань стандартних зразків.

В'язкість характеризує плинність клею і в деяких випадках (клеї тваринного походження) прямо пропорційна клеючій здатності. Крім того, від в'язкості залежить збереження клею.

Універсальність - здатність клею з'єднувати матеріали різного походження. Як правило, ця властивість визначається природою основи клею. Так, до універсальних клеїв відносять в першу чергу клеї на основі синтетичних смол.

Хімічна стійкість клею визначається ставленням клейової речовини до дії води, кислот, лугів, органічних розчинників. Виражається втратою міцності клейового з'єднання до і після впливу хімічних реагентів. Хімічна стійкість клейового з'єднання може бути підвищена шляхом герметизації (наприклад, фарбуванням) або введенням спеціальних добавок до складу клею.

Термічна стійкість клейового з'єднання - це його стійкість до високих і низьких температур при короткочасному і тривалому їх впливі. Вона залежить від природи клею і умов експлуатації склеєного виробу.

До ергономічним властивостям відносять зручність підготовки клеїв до використання, зручність їх перевезення, зберігання та використання, а також характер запаху. Деякі клеї вимагають великих витрат часу для їх підготовки до використання.

Зручність використання клею визначається часом і трудомісткістю підготовки поверхонь матеріалів до склеювання, а також часом на затвердіння і висихання клейового шва. Час відкритої витримки означає, що після нанесення клею на поверхні їх не слід з'єднувати, поки не випарується вода або не випарується розчинник.

Безпека клеючих матеріалів - це комплекс властивостей. Перш за все, вона визначається нешкідливістю їх компонентів для людини. Клеї на основі природних полімерів і більшості термопластичних смол нешкідливі. Епоксидні клеї холодного отверждения можуть викликати захворювання шкіри (дерматит, екзему), епоксидні клеї гарячого затвердіння діють на нервову систему і печінку (епіхлоргідрину, толуол) або дратують слизову оболонку очей і дихальних шляхів (фталевий і малеїновий ангідриди). У меншій мірі токсичні фенолсодержащие, поліуретанові, поліамідні клеї. Токсичними для людини є практично всі органічні легколетучие розчинники, а також деякі синтетичні термореактивні смоли, які використовуються в якості основи.

Надійність клеючих матеріалів є здатність зберігати свої функціональні властивості в заданих параметрах протягом певного часу. Цей час називається терміном зберігання (терміном придатності) клею. Характеризує надійність клею також його життєздатність, яка вимірюється часом, протягом якого клей, отриманий змішуванням окремих складових, придатний для використання безпосередньо перед застосуванням через можливі зміни клеючої здібності і в'язкості. Ці зміни можуть відбуватися внаслідок затвердіння або, наприклад, студнеобразования. Особливо важливий цей показник для багатокомпонентних (епоксидних) клеїв. Життєздатність багатокомпонентних синтетичних клеїв зазвичай дорівнює 1,5 -2 год, а в залежності від виду клею може бути від декількох хвилин до декількох годин.

Довговічність клейового з'єднання характеризується стабільністю властивостей клею в часі і визначається по зміні його міцності протягом певного проміжку часу. Як правило, при випробуваннях клейове з'єднання піддають «прискореного старіння», а це призводить до зміни властивостей адгезиву.

До екологічними показниками якості клеючих матеріалів відноситься вміст шкідливих компонентів, що виділяються з них в навколишнє середовище в процесі застосування. Такими компонентами є легколеткі органічні розчинники, летючі мономери, пластифікатори та ін.

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 105 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ТЕПЛОАККУМУЛИРУЮЩИЕ МАТЕРИАЛЫ НА ОСНОВЕ ФАЗОВЫХ ПРЕВРАЩЕНИЙ | ПРОБЛЕМИ ВИРОБНИЦТВА І СПОЖИВАННЯ ЗАСОБІВ ДЛЯ ЧИЩЕННЯ В УКРАЇНІ | Т.А. Заяц | РЕГУЛЮВАННЯ ЕКОЛОГІЧНОЇ СИТУАЦІЇ В УКРАЇНІ ШЛЯХОМ ПЕРЕРОБКИ ПОЛІМЕРНИХ ВІДХОДІВ | АНАЛІЗ РИНКУ ФОТОКАМЕР В УКРАЇНІ | В УКРАЇНІ | СУЧАСНИЙ СТАН УКРАЇНСЬКОГО РИНКУ ЛАКОФАРБОВИХ МАТЕРІАЛІВ | КЛАСИФІКАЦІЯ СУЧАСНОГО АСОРТИМЕНТУ ПОБУТОВОЇ ХОЛОДИЛЬНОЇ ТЕХНІКИ ЗА ОКРЕМИМИ ВЛАСТИВОСТЯМИ | НА СТАДИЯХ ОБРАЩЕНИЯ И ЭКСПЛУАТАЦИИ | АНАЛІЗ НОРМАТИВНИХ ДОКУМЕНТІВ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ЯКІСТЬ М’ЯКИХ МЕБЛІВ УКРАЇНІ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав