Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

АНАЛІЗ РИНКУ ЗАСОБІВ ПОБУТОВОЇ ХІМІЇ В УКРАЇНІ

Читайте также:
  1. III. ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ ТА ПРИДБАННЯ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  2. IV. ПОРЯДОК ВИДАЧІ ТА ЗБЕРІГАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ОДЯГУ, СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ТА ІНШИХ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  3. SWOT-аналіз як основа маркетингових досліджень
  4. VI. ДОГЛЯД ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ОДЯГУ, СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ТА ІНШИХ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  5. VІІ етап - аналіз достатності формування доходів.
  6. Автономія: поняття та види. Автономія в Україні.
  7. АЕРОНАВІГАЦІЙНИХ ЗАСОБІВ
  8. Аналіз взаємозв’язку показників обсягу товарообороту, витрат і прибутків
  9. Аналіз витрат за загальною сумою та рівнем
  10. Аналіз витрат за статтями та елементами

Ю.В. Лесюк, магістр

Львівська комерційна академія, м. Львів

 

Ринок миючих засобів в Україні є досить привабливим для потенційних інвесторів. Обумовлено це тим, що потенційна місткість ринку значно перевищує пропозицію. За оцінками експертів вона становить приблизно 350 тис. т на рік, а задовольняли цю потребу виробники у 2010-2011 рр. на 60-70%. Саме це спонукало інтернаціональні компанії розміщати виробництва на території нашої країни, що негативно вплинуло на суттєве зниження присутності національного товаровиробника на ринку миючих засобів. Сучасний український ринок побутової хімії має широкий спектр продукції і більшу частку цього ринку становлять синтетичні миючі засоби (СМЗ). Формування ринку СМЗ відбувається під сукупним впливом потреби покупців, вимог ринку, розвитку технології та вимог екологічної безпеки миючих засобів.

На сьогодні асортимент синтетичних мийних засобів, які представлені на ринку України, є дуже різноманітним, але хімічний склад їх доволі однотипний. Переважну частку становлять мийні засоби на основі синтетичних аніоноактивних ПАР, а мийні засоби ПАР іншого походження, зокрема на основі натуральних ПАР, представлені в невеликому обсязі.

У зв'язку з цим розширення наявного асортименту мийних засобів, особливо на основі натуральних ПАР, є актуальним і своєчасним, крім того синтетичні ПАР шкідливі для довкілля, а питання екологічної безпеки є найпріоритетнішими в сучасному світі.

Кількість суб'єктів, що виробляли в 2011 р. синтетичні мийні засоби, –більше 20. Обсяг продукції, виробленої в 2011 р., – 62236 т, імпортовано до України СМЗ – 53643 т, експортовано з України – 4562 т (за даними Держкомстату). В цілому ринок побутової хімії в Україні охоплений 5-7 найбільшими і агресивними представниками транснаціонального бізнесу. Провідні позиції щодо обсягу виробництва синтетичних мийних засобів займає компанія Procter & Gamble (близько 23%). Велика частка продукції російського виробництва – це марки MrProper, Dreft, Fairy, Ace, Lenor та ін. З українського заводу Procter & Gamble Manufacturing Ukraine (Орджонікідзе, Дніпропетровська область) поставляються дешеві пральні порошки (Gala, Tide), а також туалетне мило (Shandy, Safeguard і Camay). Слідом за лідером йде компанія Henkel (США – ЄС). Через «Henkel – Україна» з ЄС і СНД експортується широкий спектр продукції під відомими марками Persil, Rex, Perwoll, Pur, Bref, Silan, Losk. На думку експертів, Henkel займає близько 15% ринку побутової хімії. Проте в масштабах діяльності компанії, світовий об'єм продажів якої складає $17 млрд, Україна займає не таке важливе місце, як для Procter&Gamble. Частка ринку інших компаній зарубіжних виробників, є незначною: вони поділяють між собою (залежно від регіону) 5-15% українського ринку, та на сьогодні конкурують з найбільшими гравцями епізодично. Це, наприклад, дуже відомі в СНД торговельні марки від британської Unilever (Domestos, Cif), ізраїльської SanoBrunos (понад 15 видів очисників, дезинфекторів бачків Optima), німецької Werner&mertz (пральні, вибілювачі і очисники Frosch, Emsal). Вітчизняні торговельні марки складають лише 1-4% ринку. Найбільш яскравим прикладом втрати українськими виробниками внутрішнього ринку може бути досвід підприємства «Вінницяпобутхім».

Характерними ознаками ринку СМЗ України в 2011 р. були: скорочення внутрішнього виробництва і зовнішнього торгового обігу; зниження інвестиційної привабливості галузі; зростання використання продукції дешевого сегмента;звуження асортименту; збільшення тенденції в сегменті чистильних засобів до зростання попиту продукції універсального призначення. Місткість ринку в 2011 р. оцінюється в 315-320 тис. т, що на 10-12% менше порівняно з 2010 р. За оцінками експертів, у 2011 р. попит на засоби для прання скоротився на 5-7%; чистильні засоби – на 8-10%; вибілюючі засоби –на 6-8%; апретувальні засоби – на 10-12%.

Понад 85% СМЗ для роздрібної торгівлі в січні 2011 р., як і за підсумками 2010 р., контролювала група провідних продуцентів:«Проктер енд Гембл Менюфекчуринг Україна», «СК Джонсон», «УНАЛ-АВС Кемікал Індастрі», «Інтерфіл», «Вінницяпобутхім», «Мілам». У досить великих обсягах випуск СМЗ для роздробу здійснювали компанії «ОНІКС», «Голд-Дроп», «Мейнпак», «Карапуз», «Сан Клін Інт», «Пірана», «ЮСИ», Київський експериментальний ЗПХ і ін.

На основі проведеного дослідження можна зробити такі висновки:

– характерними ознаками ринку СМЗ України в 2011 р. були: скорочення

внутрішнього виробництва і зовнішнього торгового обігу, зниження інвестиційної привабливості галузі, зростання вжитку продукції дешевого сегмента, звуження асортименту, збільшення тенденції зростання попиту продукції універсального призначення в сегменті чистильних засобів;

– асортимент синтетичних мийних засобів на українському ринку дуже поширений і представлений такими основними виробниками, як Procter&Gamble, Henkel, Unilever, Werner&mertz, «Вінницяпобутхім»;

– основну частку вітчизняного ринку складають мийні засоби на основі

синтетичних ПАР, які в нашу країну постачають з Китаю, Німеччини, Росії, Туреччини, Греції, Польщі та ін.;

– недоліком більшості СМЗ є їх важка біозасвоюваність у стічних водах

мікроорганізмами, оскільки вони є фактично отрутами для них. Тому стічні води, які містять синтетичні мийні засоби, сильно забруднюють водоймища. Найбільш шкідливими є мийні речовини (арилсульфати і алкіларисульфонати), виготовлені з ароматичної сировини.

Перспективи подальших досліджень полягають у вивченні складу та властивостей мийних засобів різного походження (катіоноактивних, аніоноактивних, неіонних, натуральних) та на основі отриманих результатів розробці методики їх оцінювання.

Література:

1. Полікарпов І.С., Лукашов В.С., Шийко І.І.. Товарознавство. Непродовольчі товари: вироби господарського та культурно-побутового призначення: Навчально-наочний посібник. – Львів: «Магнолія 2006», 2011. – 296 с.

2. ГОСТ 51696-2000 Товары бытовой химии.Общие технические требования. – Доступний з: < http://www.e-gost.org.ua/2009/08/20/gost-r-51696-2000.html>.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 247 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ВИЗНАЧЕННЯ ПІНОУТВОРЮВАЛЬНОЇ ЗДАТНОСТІ ДИТЯЧИХ ПРАЛЬНИХ ПОРОШКІВ | СУЧАСНІ ЗАХИСНІ ПОКРИТТЯ ДЛЯ БУДІВЕЛЬНИХ КОНСТРУКЦІЙ НА ОСНОВІ МІНЕРАЛЬНИХ В'ЯЖУЧИХ | ПРОБЛЕМЫ УКРАИНСКОГО РЫНКА ЛАКОКРАСОЧНЫХ МАТЕРИАЛОВ | СТАН РИНКУ ЕПОКСИДНИХ СМОЛ ДЛЯ ВИРОБНИЦТВА ЛАКОФАРБОВИХ МАТЕРІАЛІВ | ШЛЯХИ РОЗВИТКУ ЛАКОФАРБОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ У ЗВЯЗКУ З ВИХОДОМ НА РИНОК ІНОЗЕМНИХ ВИРОБНИКІВ | ВЛИЯНИЕ ТЕМПЕРАТУРЫ И ЖИДКИХ СРЕД НА ИЗНОС ЭПОКСИДНЫХ ПОЛИМЕРОВ | ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ ШКІРИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ НИЗУ ВЗУТТЯ | ВИКОРИСТАННЯ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ШКІР | ПРОГНОЗИРОВАНИЕ ПОТРЕБЛЕНИЯ МЕХОВЫХ ИЗДЕЛИЙ НА ОСНОВЕ ТИПОЛОГИИ | КЛЕЙОВИХ МАТЕРІАЛІВ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав