Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Проблеми сучасного РИНКУ АНТИКВАРІАТУ В УКРАЇНІ

Читайте также:
  1. Автономія: поняття та види. Автономія в Україні.
  2. Актуальні проблеми шкільного підручника з історії
  3. Аналіз наукових підходів до вивчення проблеми тривожності
  4. АНАЛІЗ НОРМАТИВНИХ ДОКУМЕНТІВ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЮТЬ ЯКІСТЬ М’ЯКИХ МЕБЛІВ УКРАЇНІ
  5. Аналіз поточної маркетингової ситуації на ринку та перспектив її розвитку
  6. АНАЛІЗ РИНКУ ЗАСОБІВ ПОБУТОВОЇ ХІМІЇ В УКРАЇНІ
  7. АНАЛІЗ РИНКУ ФОТОКАМЕР В УКРАЇНІ
  8. В УКРАЇНІ
  9. В УКРАЇНІ
  10. Ваучер – конкурентноспроможність на ринку праці

О.І. Передрій, к.т.н., доцент

Луцький національний технічний університет, м. Луцьк

 

Соціальні зміни в житті будь-якого суспільства накладають відбиток і на розвиток його культури. Так економічні та політичні зміни в нашій країні стимулювали розвиток нового для нас ринку – ринку антикваріату.

Антикваріат вважається одним з найвигідніших і найстабільніших вкладень: за даними міжнародного каталогу мистецтв Hislops Price Guide за період 10 останніх років вартість деяких творів мистецтва зросла на 700%. На українському ринку антикваріату найбільшим попитом користуються картини, ікони – їх вартість щороку зростає на 20%, та антикварний фарфор – ріст цін на який щорічно становить 10%.

Становлення антикварного ринку породжує і нові проблеми. Одна з них– контрабанда предметів антикваріату. Питання експертизи культурних цінностей в умовах митного контролю є надзвичайно актуальним, так як саме митниця є основною перепоною до незаконного вивезення за межі країни її історичної спадщини та культурного надбання. Проте на даний час в цій галузі дуже багато невирішених питань, а саме:

- відсутність чітких методик ідентифікації та експертизи антикварних предметів;

- недосконалість технічної бази митниць щодо ідентифікації предметів, які мають культурну цінність;

- неузгодженість нормативних вимог митних та інших державних регламентуючих документів.

Іншою проблемою становлення антикварного ринку в Україні є недостатня кількість підготовлених експертів в даній області. На цьому ринку сьогодні працюють, в основному, невеликі приватні фірми чи приватні особи, які займаються виставковим бізнесом чи торгівлею. І якщо для відомих аукціонних будинків (Крісті та Сотбі’с) основним показником є якість, то для наших мистецьких галерей та фірм основною є кількість. Антикваріат колекційного рівня можна продавати лише за наявності відповідного сертифікату – експертного заключення спеціаліста, який підтверджує автентичність, оригінальність, достовірність чи авторство предмету. Крупні торгові структури мають своїх експертів, інші – користуються послугами ділерів чи музейних працівників, які є спеціалістами в певній вузькій області мистецтва. Проте, державної структури, яка б займалася експертною оцінкою антикваріату та контролювала антикварний ринок в Україні, не існує: нормативні документи про порядок проведення державної експертизи культурних цінностей існують, але не розроблено чіткого переліку організацій, що уповноважені проводити цю експертизу, не визначено статус експерта та його відповідальність за результати експертизи.

Окрім вказаних проблем слід відмітити і такі питання як неузгодженість українського законодавства щодо продажу антикварних речей певних груп, зокрема, старовинної зброї та предметів з дорогоцінних металів та коштовного каміння. Так, для продажу зброї необхідна наявність дозвільних документів від МВС для обох учасників процесу купівлі-продажу. Як правило, такого дозволу покупець немає. Проте в будь-якому антикварному магазині виставлені старовинні шпаги та кинджали, які періодично конфіскуються відповідними органами. Ця проблема породжує криміналізацію антикварного ринку даних товарів.

Подібна ситуація і з антикварними коштовностями – до продажу можуть допускатися лише вироби, на яких нанесено відповідне клеймо або проба. Проте на старовинних виробах звичайно ніхто не ставив подібних знаків, і хоча легально продаж таких виробів є незаконним, в Україні нараховується декілька приватних колекцій прикрас. І навіть у випадку крадіжки власник не звертається до відповідних органів, так як може бути покараний сам.

Також необхідно вказати на економічні особливості антикварного ринку. Ринок антикваріату у нашій країні не володіє необхідними характеристиками, суттєвими для досягнення максимальної ефективності. Зокрема:

– товари даного ринку є дуже специфічними, не стандартизованими, такими що потребують спеціального поводження (консервація, реставрація, посилена охорона, велика кількість дозвільних документів);

– непостійна активність даного ринку;

– складність фінансування;

– надзвичайно велика кількість посередників;

– відсутність чіткої системи оцінювання товарів та неврегульованість цін в різних регіонах.

Враховуючи можливий потенціал ринку антикваріату в Україні, необхідно створити умови для його розвитку та стабілізації, а також розробити чітку державну систему контролю над ним. Зокрема:

– розробити та впровадити концепцію мистецьких аукціонних торгів;

– створити єдиний реєстр культурного надбання та окремих реєстрів цінностей, що перебувають у державних чи приватних колекціях;

– розробити чіткі та зрозумілі методики щодо експертизи антикварних предметів та їх оцінки;

– удосконалити нормативно-законодавчу базу щодо переміщення культурних цінностей.

 

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 60 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ ШКІРИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ НИЗУ ВЗУТТЯ | ВИКОРИСТАННЯ ПОЛІМЕРНИХ МАТЕРІАЛІВ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ ШКІР | ПРОГНОЗИРОВАНИЕ ПОТРЕБЛЕНИЯ МЕХОВЫХ ИЗДЕЛИЙ НА ОСНОВЕ ТИПОЛОГИИ | КЛЕЙОВИХ МАТЕРІАЛІВ | КЛАСИФІКАЦІЯ ФУНКЦІЙ СУЧАСНОГО ОДЯГУ | АНАЛІЗ РИНКУ ЗАСОБІВ ПОБУТОВОЇ ХІМІЇ В УКРАЇНІ | СТАН РИНКУ ЛІНОЛЕУМУ В УКРАЇНІ | ОСОБЛИВОСТІ СТАНОВЛЕННЯ РИНКУ СУХИХ БУДІВЕЛЬНИХ СУМІШЕЙ В УКРАЇНІ, ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЙОГО РОЗВИТКУ | АНАЛИЗ ТОВАРНОГО ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА УКРАИНСКОМ РЫНКЕ КРАСОЧНЫХ СОСТАВОВ | ООО «Полисан» (г. Суммы) производят продукцию под торговыми марками «Farbex», «Delfi», «DekART». |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав