Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ТЕОРЕТИЧНІ ПІДХОДИ ЩОДО СТВОРЕННЯ БЕЗПЕЧНИХ СИНТЕТИЧНИХ МИЙНИХ ЗАСОБІВ

Читайте также:
  1. III. ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ ТА ПРИДБАННЯ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  2. IV. ПОРЯДОК ВИДАЧІ ТА ЗБЕРІГАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ОДЯГУ, СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ТА ІНШИХ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  3. VI. ДОГЛЯД ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ОДЯГУ, СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ТА ІНШИХ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  4. АЕРОНАВІГАЦІЙНИХ ЗАСОБІВ
  5. АНАЛІЗ РИНКУ ЗАСОБІВ ПОБУТОВОЇ ХІМІЇ В УКРАЇНІ
  6. Використання екранно-звукових засобів навчання
  7. Використання статичних засобів навчання
  8. Вимоги ПКУ щодо операцій вибуття основних засобів
  9. Віддзеркалення поняття “саморегуляція соціального процесу” в теоретичній спадщині
  10. Вплив природніх і гігієнічних факторів на ефективність засобів спортивного тренування.

К.В. Тишлек, асистент

А.В. Єрмолаєва, к.т.н., асистент

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк

 

Характерною рисою сучасних товаровиробників є інтенсивний пошук шляхів удосконалення процесу виробництва безпечних товарів. Сьогодні безпечність будь-якого товару є неодмінною складовою його високої якості та передумовою конкурентоспроможності.

Дослідженню проблеми безпечності товарів присвячено безліч монографій, періодичних та навчальних видань зарубіжних і вітчизняних авторів. Ця проблема стала предметом обговорення на різноманітних міжнародних, регіональних і локальних симпозіумах та науково-практичних конференціях. Безпечність товарів масового споживання перетворилась у важливе науково-практичне завдання, яке потребує невідкладного вирішення [1].

Згідно ДСТУ 3993–2000 «Товарознавство. Терміни та визначення» [2], безпечність будь-якого товару – споживна властивість товару, за якої ризик заподіяння шкоди здоров’ю людини та довкіллю в разі споживання товару, обмежений допустимим рівнем. Отже, безпечність товару можна характеризувати на основі аналізу його впливу в процесі споживання на здоров’я людини та навколишнє середовище.

Сьогодні синтетичні мийні засоби (СМЗ) світова гігієнічна наука відносить до найбільш небезпечних товарів. Не дивлячись на постійне оновлення асортименту шляхом вдосконалення мийних композицій, проблема безпеки СМЗ все ще не вирішена.

Вплив СМЗ на здоров’я людини здійснюється шляхом постійного контакту людини з миючими засобами, особливо через контакт шкіри людини з одягом, на якому є залишки компонентів мийних композицій. Результатом такого контакту є обезжирення і знищення захисних функцій шкіри, яка перестає затримувати і починає вільно пропускати в лімфатичну і кровоносну системи людини небезпечні компоненти СМЗ.

Негативний вплив СМЗ на навколишнє середовище є результатом попадання у водойми їх складників, таких як фосфор і азот, та інтенсивного розмноження водоростей, особливо синьо-зелених, які в процесі свого біологічного розвитку зменшують вміст кисню у воді, утворюють токсичні речовини і викликають масову загибель гідрофауни. В результаті вода стає не придатною для пиття і небезпечною для життя.

Отже, аналізуючи вищевикладений теоретичний матеріал, можна виділити два основні напрямки вдосконалення рецептур СМЗ з метою поліпшення їх властивостей безпечності:

- створення та застосування таких поверхнево-активних речовин, які б мали мінімальну проникаючу здатність та забезпечили добре виполіскування тканин. Виконання цієї умови дозволить значно зменшити негативний валив СМЗ на здоров’я людини;

- використання альтернативних безфосфатних компонентів з метою підсилення мийної здатності СМЗ та пом’якшення води.

Література:

1. Євтушенко В.В. Безпечність промислових товарів / В.В. Євтушенко, О.П. Домбровська // Товарознавчий вісник. – 2011. - №3. – С. 104 – 108.

2. Товарознавство. Терміни та визначення. ДСТУ 3993 – 2000. - [Чинний від 31.10.2000]. – К.: Держстандарт України, 2000. – 24 с.

 

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 50 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

АНАЛИЗ ТОВАРНОГО ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА УКРАИНСКОМ РЫНКЕ КРАСОЧНЫХ СОСТАВОВ | ООО «Полисан» (г. Суммы) производят продукцию под торговыми марками «Farbex», «Delfi», «DekART». | ПЛАТТЯНО-СОРОЧКОВИХ БАВОВНЯНИХ І ЛЛЯНИХ ТКАНИН | Проблеми сучасного РИНКУ АНТИКВАРІАТУ В УКРАЇНІ | К.В. Письмена | АНАЛІЗ НОРМАТИВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ, ЩО РЕГЛАМЕНТУЄ БЕЗПЕЧНІСТЬ ЄПОКСИДНИХ КЛЕЇВ | ТЕНДЕНЦІЇ У РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО РИНКУ ПАРФУМЕРНИХ ТОВАРІВ | ANALYTICAL REVIEW OF REQUIREMENTS FOR QUALITY WATERPROOFING MASTIC | РОЗРОБКА ЕПОКСИТІЇРАНОВИХ КЛЕЇВ ПОБУТОВОГО ПРИЗНАЧЕННЯ | Дослідження якості поліпшених властивостей квіткових аксесуарів |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав