Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Товарознавчі аспекти дослідження якості йогуртів імпортного та вітчизняного виробництва

Читайте также:
  1. II. СХЕМА ІМПОРТНОГО ФАКТОРИНГУ
  2. IV.Склад витрат виробництва
  3. Resources (які використовуються підприємствами як запроваджені фактори виробництва) as inputs to produce goods and services (називаються) factors of production.
  4. Аналіз та узагальнення результатів дослідження
  5. Аспекти міжособистісного конфлікту
  6. Ауреліо Печчеї в книзі «Людські якості», аналізуючи сучасну екологічну кризу, пише, що це не криза природи, а криза відношення людини до природи. Чи поділяєте ви цю точку зору?
  7. Вибірка маркетингового дослідження
  8. Визначення основних понять за темою дослідження
  9. ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ ШКІРИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ НИЗУ ВЗУТТЯ
  10. Визначте структуру світогляду, його аспекти та рівні

М.М. Мадані, к.т.н., доцент

К.В. Остапенко, магістр

Одеський національний економічний університет, м. Одеса

 

Цінним молочним продуктом, який останнім часом набув значної популярності, завдяки поєднанню вишуканого смаку і корисності є йогурт. Високий вміст білків і оптимальне співвідношення природного кальцію та фосфору, зумовлюють надзвичайну корисність йогуртів з точки зору раціонального харчування. Крім того, зважаючи на стабільний попит, вони виступають товаром, що добре продається і забезпечує високу рентабельність як виробникам, так і торговельним компаніям. Частота купівлі йогуртів споживачами розподіляється в такий спосіб: близько 70 % споживачів купують їх не менше 1 разу на тиждень, 10% - частіше ніж 1 раз на тиждень, і 20 % - рідше, ніж 1 раз на тиждень. Отже, враховуючи стабільність попиту на йогурти та перспективність розширення зовнішньоторговельних зв’язків України актуальною для вітчизняних виробників є проблема забезпечення їх високої якості.

В даній роботі наведені результати дослідження якості йогуртів різних виробників.

Об’єктами досліджень були обрані йогурти торгових марок, які достатньо відомі і поширені на українському ринку, а саме: полуничні йогурти: «Біла Лінія», 1,5% жирності; «Дольче від President», 2,5% жирності; «Злагода», 1,5 % жирності; «Чудо», 1,5% жирності; «Галичина», 2,5% жирності.

При проведенні товарознавчої експертизи йогуртів вітчизняного та імпортного виробництва визначали:

- органолептичні показники: смак, запах, консистенція, колір;

- фізико-хімічні показники: вміст жиру, кислотність, вміст сухих речовин.

Визначення даних показників якості здійснювали відповідно до вимог чинного в Україні ДСТУ 4343:2004.

За результатами органолептичної оцінки якості було встановлено, що кращим за кольором, консистенцією, смаком та запахом виявився йогурт торгової марки «Біла Лінія», у якого ці показники відповідали встановленим вимогам. Йогурт «Злагода» мав нехарактерний світло рожевий відтінок та невідчутний смак та запах, а йогурт «Чудо» – характеризувався надмірно інтенсивним рожевим кольором. Йогурт «Дольче від President»мав характерний в міру насичений колір, а смак та запах були добре вираженими.

Результати оцінки консистенції показали, що йогурт торгової марки «Галичина» був надмірно рідким, з наявністю газоутворення. Незначне газоутворення було відмічено також у йогурті «Злагода». За результатами органолептичних досліджень показників смаку слід відзначити, що досліджувані зразки йогуртів торгових марок «Біла лінія» та «Чудо», «Дольче» мали чистий, кисломолочний смак, без сторонніх, непритаманних недоброякісному продукту, присмаків, з добре вираженим присмаком полуниці. В той же час відмічено недостатньо виражений смак полуничного наповнювача у йогурті торгової марки «Галичина» та «Злагода». Крім того, йогурт ТМ «Галичина» характеризувався кислуватим присмаком.

За результатами проведених досліджень фізико-хімічних показників йогурти різних виробників в цілому відповідають вимогам, які висуваються до даної продукції діючою нормативною документацією. Так, фактична кислотність у всіх досліджуваних йогуртах, крім йогуртів «Галичина» та «Злагода» знаходилась в межах 95 – 135 0Т, що відповідає вимогам ДСТУ 4343:2004. Кислотність йогурту «Галичина» була дещо завищеною, становила 155 0Т, що підтверджує результати органолептичної оцінки, якими було відмічено наявність вираженого кислуватого присмаку в даному йогурті.

За масовою часткою жиру та сухих знежирених речовин відповідали встановленим вимогам лише йогурти «Біла лінія» та «Чудо». В той же час, йогурти «Злагода» та «Галичина», «Дольче від President» мали занижений вміст жиру 1,0%, 2,0% та 2,0% відповідно. Ці йогурти мали також відхилення від встановлених стандартом вимог щодо масової частки сухих знежирених речовин. При нормі –не менше 9,5% сухих знежирених речовин, їх вміст у йогуртах «Злагода» та «Галичина» складав 9,0 та 8,8% відповідно.

Аналіз повноти та якості маркування представлених зразків йогуртів проводився у відповідності з вимогами Закону України «Про безпечність та якість харчових продуктів», ДСТУ 4518-2008 та ДСТУ 4343:2004.

Аналізуючи нанесену на споживчу тару інформацію можна зробити наступний висновок: лише чотири зразки відповідають вимогам чинного законодавства.

На основі аналізу лабораторних досліджень та проведених власних досліджень було встановлено, що лише два з п’яти досліджених полуничних йогуртів повністю відповідає вимогам стандарту за органолептичними та фізико-хімічними показниками – це йогурти ТМ Біла «Лінія» та ТМ «Чудо». Решту досліджуваних йогуртів не можна вважити продуктами високої якості, оскільки всі вони мають певні відхилення показників якості від норм, встановлених ДСТУ 4343:200.

Нині український ринок йогуртів практично задовольняє існуючий споживчий попит на цю продукцію. Конкуренція на вітчизняному ринку йогуртів досить жорстка, але якість, нажаль, поки що не є головним засобом у боротьбі за українського споживача. Про це свідчать результати товарознавчої експертизи якості йогуртів п’яти найвідоміших торгових марок. З метою підвищення гарантій щодо забезпечення якості йогуртів доцільно підсилити державний контроль за виробництвом та дотриманням встановлених вимог до показників якості йогуртів.

 

 




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 87 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

СОСТОЯНИЕ РЫНКА КРУПНОЙ БЫТОВОЙ ТЕХНИКИ В УКРАИНЕ | ГІДРОФОБНОЮ ОБРОБКОЮ | ФОРМУВАННЯ ЗАХИСНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ У ПАЛЬТОВИХ ВОВНЯНИХ ТКАНИН З РІЗНИМИ СПЕЦІАЛЬНИМИ ОБРОБКАМИ | ТОВАРОЗНАВСТВО ТА РИНОК ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ | О.В. Доманова | ПРОБЛЕМИ НАУКОВОГО ОБГРУНТУВАННЯ МЕХАНІЗМІВ РОБОТИ НЮХОВОЇ СЕНСОРНОЇ СИСТЕМИ ЛЮДИНИ | ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ЕФЕКТИВНОСТІ НОВИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ ЗБАГАЧЕНИХ ГЕМОВИМ ЗАЛІЗОМ | МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ БІЛКА В КОВБАСНИХ ВИРОБАХ ДЛЯ ДИТЯЧОГО ХАРЧУВАННЯ | Д.Р.Залялиева | МЯСНАЯ ПРОДУКТИВНОСТЬ КАК ПОКАЗАТЕЛЬ ПОТРЕБИТЕЛЬСКИХ СВОЙСТВ МЯСА ОВЕЦ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав