Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Характеристика ринку м’ясних товарів в Україні: стан та перспективи розвитку

Читайте также:
  1. I Однословная характеристика I ПОДЗЫВАТЬ.
  2. I. Краткая характеристика физико-химических и токсических свойств метилового спирта.
  3. I. Обстеження стану мовленнєвого розвитку дитини.
  4. PAGE73. КРИМИНАЛИСТИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА КРАЖ
  5. А) Характеристика методів візуалізації сечової системи, показання до застосування, їх можливості та обмеження.
  6. А. Общая характеристика
  7. Аналіз поточної маркетингової ситуації на ринку та перспектив її розвитку
  8. АНАЛІЗ РИНКУ ЗАСОБІВ ПОБУТОВОЇ ХІМІЇ В УКРАЇНІ
  9. АНАЛІЗ РИНКУ ФОТОКАМЕР В УКРАЇНІ
  10. Аналіз стратегічних складових потенціалу розвитку Закарпатської області

О.Ю. Холодова, к.т.н., старший викладач

Г.В. Матвійчук, аспірант

Донецький національний університет економіки і торгівлі

імені Михайла Туган-Барановського, м. Донецьк

М'ясний ринок — складова частина продовольчого ринку України. Його особливість у тому, що він охоплює виробництво, переробку та реалізацію найбільш дефіцитного продукту. М'ясо та м'ясопродукти є відносно доро­гою продукцією, тому їхнє споживання залежить, у першу чергу, від плато­спроможного попиту населення.

Аналіз світової і вітчизняної літератури свідчить про багатоаспектність ринку. В умовах ринкової економіки особливо важливим є випуск і забезпечення населення конкурентоспроможною харчовою продукцією. М’ясні товари займають вагому частку у структурі роздрібного товарообороту серед інших товарних груп. У світовій практиці м'ясо великої рогатої худоби, свиней, овець, кіз, коней, верблюдів, буйволів, оленів та деяких інших тварин називають "червоним", а м'ясо птиці — "білим". У ціло­му виробництво м'яса у світі у 2011 р. дорівнювало 275,7 млн. т.

Виробництво м'яса у світі протягом останніх 10 років постійно зростає. Так, у 2011 р. зросли обсяги виробництва м'яса птиці та свинини, яловичи­ни.

Фізіологічна норма споживання м'яса становить, за різними даними, від 75 до 84 кг на рік на душу населення, у тому числі 20,3 кг яловичини, 15 кг свинини, 15 кг м'яса птиці, 7,5 кг баранини, 13,5 кг ковбас і копченостей, 3,7 кг субпродуктів. Згідно з даними Держкомстату, споживання м'яса і м'ясопродуктів на душу населення в 2011 р. склало 33 кг, що більш ніж удвічі менше фізіологічної норми. На це впливає цілий ряд причин. Однак, основною причиною залишається зменшення платоспроможності населення, збільшення цін на продукцію за рахунок збільшення цін на сировину. Тобто, межа енергетичної насиченості раціону харчування, нижче якої починається голодування з незворотними фізіологічними змінами, дорівнює 1500 Ккал за добу. Енергетична цінність середньодобового науково обґрунтованого раціону становить 2928 Ккал. З розрахунку на душу населення за рік до його складу входять: м’ясо і м’ясопродукти в перерахунку на м’ясо – 80 кг.

Тенденції, що склалися у виробництві і споживанні м’яса за останні роки, свідчать не на користь його розвитку і задоволення в них потреб населення.

Насичення ринку продовольчими товарами в значній мірі залежить від його виробництва сільськогосподарськими товаровиробниками.

На підприємствах із виробництва м’ясних продуктів, обсяг продукції збільшився на 5%. За січень - серпень 2011р. випущено 47,4 тис. т свіжих чи охолоджених яловичини та телятини, 85,8 тис. т свіжої чи охолодженої свинини, 432 тис. т свіжих чи охолоджених м’яса та субпродуктів свійської птиці, 174 тис. т виробів ковбасних. У 2011 р. виразно проявилась тенденція до збільшення темпів та обсягів виробництва і продажу м'ясних товарів в Україні. Причина цього явища збільшення інвестицій у галузь, стабілізація сировинної бази, збільшення реальних доходів населення.

Найактивніше здійснювали експортно-імпортні операції з товарами підприємства м. Києва, Донецької, Дніпропетровської та Одеської областей.

Основними імпортерами живої домашньої птиці залишаються Угорщина, Німеччина, Словаччина. М’яса птиці та харчових субпродуктів у 2011 році найбільше завезено з Бразилії, Бельгії та Німеччини.

Насиченість і жорстка конкуренція на ринку продовольства сформували таку вимогу до виробників, за якою рівень якості й безпечності товарів повинен випереджати сподівання покупців. Тому сучасний рівень розвитку ринку м’ясних товарів потребує м’ясопродуктів з такими властивостями якості й безпечності, які б випереджали очікування покупців. Посилення конкуренції є важливим чинником розширення асортименту та поліпшення якості на ринку м'ясопродуктів України.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 150 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ФОРМУВАННЯ СПОЖИВЧИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПРОДУКТІВ, ЯКІ МІСТЯТЬ ТРОПІЧНІ ОЛІЇ | Товарознавчі аспекти дослідження якості йогуртів імпортного та вітчизняного виробництва | У КРАЇНАХ ЄС | РИНКУ УКРАЇНИ | ВОДНО-СПИРТОВИХ ЕКСТРАКТІВ ЧАЙНОЇ СИРОВИНИ | В.С. Поліхун | СПОСОБИ ТРАНСПОРТУВАННЯ І ЗБЕРІГАННЯ ЦУКРУ | ПРОБЛЕМИ ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В ПРОЦЕСІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ | С.К. Федорчукова, к.т.н. | L. Molokanova |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав