Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ринок побутових кондиціонерів та захист прав споживачів при їх ексПлуатації

Читайте также:
  1. III. ПОРЯДОК ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБИ ТА ПРИДБАННЯ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  2. IV. ПОРЯДОК ВИДАЧІ ТА ЗБЕРІГАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ОДЯГУ, СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ТА ІНШИХ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  3. VI. ДОГЛЯД ТА ОБСЛУГОВУВАННЯ СПЕЦІАЛЬНОГО ОДЯГУ, СПЕЦІАЛЬНОГО ВЗУТТЯ ТА ІНШИХ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ
  4. VII. ПОРЯДОК ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАЦІВНИКІВ ЗАСОБАМИ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ПОНАД ВСТАНОВЛЕНІ НОРМАМИ БЕЗПЛАТНОЇ ВИДАЧІ ЗІЗ
  5. Блискавкозахист
  6. ВиМОГИ ДО ЗВІТУ ТА ЗАХИСТУ
  7. Грошовий ринок
  8. ДОСЛІДЖЕННЯ РИНКУ ПОБУТОВИХ ЧИСТЯЧИХ І МИЮЧИХ ЗАСОБІВ
  9. З точки зору користувача, основними характеристиками монітора є розмір по діагоналі, роздільна здатність, частота регенерації (обновлення) та клас захисту.
  10. Засоби захисту шкіри (ЗІЗШ) та очей.

В.Г. Захарчук, к.т.н., доцент

Одеський національний економічний університет, м. Одеса

 

Розвиток українського ринку побутових кондиціонерів в 2012 році визначатиме ряд чинників, серед яких, в першу чергу, фінансово-економічна ситуація в нашій країні. Важливим чинником також виступить процес реалізації проектів, пов'язаних з проведенням Євро-2012. І, традиційно, позитивний вплив на динаміку розвитку сегменту побутових кондиціонерів повітря може зробити жарка погода в літній період.

Серед основних тенденцій, які слід очікувати на кліматичному ринку України в 2012 році можна відзначити наступне:

- спостерігатиметься ріст уваги до поновлюваних джерел енергії. Відповідно, з'являтиметься все більше проектів і об'єктів з використанням поновлюваних джерел енергії, включаючи теплові насоси. Це, в першу чергу, пов'язано з постійним зростанням цін в країні на традиційні енергоресурси. Відповідно, буде рости попит на більш економічне та енергоефективне устаткування. З іншого боку, буде відбуватися зростання пропозицій згаданого устаткування з боку відомих виробників кондиціонерів повітря;

- зросте інтерес з боку замовників до систем класу VRF (мультизональні), як до найбільш енергоефективних систем кондиціонування повітря на ринку;

- у зв'язку з переходом практично усіх операторів ринку на кондиціонери, працюючих на безпечних "зелених" холодагентах (з мінімальним рівнем впливу на озоновий шар Землі і з мінімально можливими показниками потенціалу глобального потепління), станеться деяке підвищення цін на кондиціонери повітря;

- буде привертатися більша увага з боку кондиціонерних компаній до сервісного обслуговування. Цей напрям кліматичного бізнесу приносить постійний дохід, не дивлячись ні на які кризові явища у фінансово-економічному житті країни.

Окрім прогнозованих тенденцій, на ринку кондиціонерів залишається багато проблем – це велика кількість непрофесіоналів серед продавців, збільшення числа фірм, що займаються неспеціалізованим продажем кондиціонерів, що дезорієнтує споживачів. Крім того, діяльність подібних магазинів призводить до поширення на ринку неякісної продукції, продукції із заводським браком; неспеціалізовані компанії непрофесійно здійснюють сервіс і гарантійне обслуговування.

Такі моменти потребують більш детальної уваги з боку держави і відповідних коригувальних дій в законодавстві. Сучасне законодавство щодо захисту прав споживачів та правил продажу побутових кондиціонерів представлено досить широким колом нормативних документів: Законом України «Про захист прав споживачів», Цивільним кодексом України, Господарським кодексом України та іншими нормативно-правовими актами, що містять положення про захист прав споживачів.

Важливим аспектом цих актів є коригування їх саме таким чином, щоб не виникало юридичних колізій. Такий приклад мають зміни, внесені Законом України від 14.05.2010року №2257-VI в ч.1 ст.707 Цивільного кодексу України що стосуються обміну товару. Попередня редакція ч.1 ст.707 ЦКУ містила положення, що: "Покупець має право протягом чотирнадцяти днів з моменту передання йому непродовольчого товару неналежної якості, якщо триваліший строк не оголошений продавцем, обміняти його у місці купівлі або інших місцях, оголошених продавцем, на аналогічний товар інших розміру, форми, габариту, фасону, комплектації тощо. У разі виявлення різниці в ціні покупець проводить необхідний перерахунок з продавцем".

Тут питання виникають біля слова "неналежної" якості. З точки зору ЦКУ покупець мав право на обмін товару в разі, якщо той був неналежної якості. Іншої позиції притримувався і притримується Закон про захист прав споживачів, який говорить про те, що споживач має право обміняти непродовольчий товар належної якості на аналогічний у продавця, в якого він був придбаний, якщо товар не задовольнив його за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути ним використаний за призначенням.

За своєю правовою природою термін "обмін товару" передбачає обмін одного предмету на інший предмет аналогічної якості. ЦКУ раніше містив логічну помилку і прямо суперечив Закону про захист прав споживачів. Зрештою, були прийняті зміни і внесені поправки (які вже вступили в силу) в ч.1 ст.707 ЦКУ, змінивши одне слово. Така практика відображає позитивне ставлення до законотворчого процесу щодо захисту прав споживачів, хоча в цілому, залишає бажати кращого.

Нова редакція Закону «Про захист прав споживачів» істотно обмежує права споживачів. Суттєвим недоліком нової редакції Закону України «Про захист прав споживачів» можна вважати позбавлення споживача його права звертатися до продавця з вимогою заміни товару неналежної якості на більш якісний або розірвання договору купівлі-продажу та повернення грошей. Такі вимоги можуть бути пред’явлені лише тоді, коли буде виявлено істотні недоліки або фальсифікацію товару.

Також Закон недостатньо описує обсяг інформації про товар, яка має бути надана покупцеві. Відсутні вимоги про простий, зрозумілий і якісний опис товару. В законодавстві Євросоюзу цим питанням приділяється багато уваги. Так, в країнах ЄС покупець може звинуватити продавця в просуванні нечесної угоди купівлі - продажу, якщо опис товару неповний, чи нечіткий, чи зроблений погано зрозумілою мовою.

Таким чином, сучасний ринок кондиціонерів має позитивні тенденції розвитку на 2012 рік, але й також має ще багато недоліків та проблем, зокрема проблем щодо нормативно-правових документів, що регулюють вимоги до побутових кондиціонерів, визначають правила продажу побутових кондиціонерів та захист прав споживачів при їх купівлі та експлуатації.




Дата добавления: 2015-09-10; просмотров: 38 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

У КРАЇНАХ ЄС | РИНКУ УКРАЇНИ | ВОДНО-СПИРТОВИХ ЕКСТРАКТІВ ЧАЙНОЇ СИРОВИНИ | В.С. Поліхун | СПОСОБИ ТРАНСПОРТУВАННЯ І ЗБЕРІГАННЯ ЦУКРУ | ПРОБЛЕМИ ВИНОРОБНОЇ ГАЛУЗІ УКРАЇНИ В ПРОЦЕСІ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ | С.К. Федорчукова, к.т.н. | L. Molokanova | I. Hovanets | Характеристика ринку м’ясних товарів в Україні: стан та перспективи розвитку |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав