Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ЕТАЛОН ВІДПОВІДІ

Читайте также:
  1. Визначення параметрів пласта за допомогою еталонних кривих
  2. ВІДПОВІДІ ДО ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ
  3. ВІДПОВІДІ ДО ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ
  4. Вкажіть номер відповіді, в якій відображено особливість актів монарха
  5. Еталони відповідей
  6. Еталони відповідей на картки письмового опитування.
  7. Техніки обробки заперечень. Техніки відповіді на заперечення.
  8. У якій відповіді неправильно вказано положення щодо порядку обрання Президента Сполучених Штатів Америки згідно з Конституцією 1787 р.?
  9. У якій відповіді правильно вказано посадову особу, що відповідно до положень Конституції США 1787 р. очолює Сенат?

на завдання № 24

комплексної контрольної роботи

з дисципліни «Основи філософських знань»

 

1. Дайте відповіді на теоретичні запитання:

1.1. Назвіть специфічні риси роду, племені, народності.

Рід як соціальна спільнота людей виникає з первісного людського стада і є результатом розвитку суспільства, його продуктивних сил, зокрема форм суспільної організації людей. Рід, згуртовуючи в єдине ціле членів общини, є її ядром, забезпечує відтворення потомства шляхом певного регулювання шлюбно-сімейних відносин на основі екзогамії. Родовий устрій характеризується такими рисами, як первісний колективізм, панування суспільної власності, відсутність приватної власності, моногамної сім'ї, майнової та соціальної диференціації. Плем'я — це відносно стала спільнота людей, що характеризується кровнородинними відносинами, певною спільністю співплеменників, єдиною мовою, племінною самосвідомістю, спільними елементами первісної культури. В основі даної спільноти лежить колективна власність на землю і загальна праця, яка і робила члена племені співволодарем власності. Особливістю утворення народностей є те, що вони формуються за територіальною ознакою. Це означає, що люди, які живуть на певній території, пов'язані між собою певними, хоч ще слабкими, але економічними відносинами.

Народність — це соціально-етнічна спільнота людей, що характеризується спільністю території, єдиною мовою, елементами єдиної культури. Кожна народність має також свій побутовий спосіб життя, свої види господарської діяльності, свої обряди, традиції, свою збірну назву.

1. 2. У чому полягає основна сутність етносоціальної культури?

Етносоціальна культура — це різноманітний досвід життєдіяльності народів, що містить в собі найсуттєвіші результати етносоціального досвіду соціально-етнічних спільностей, людей різних національностей щодо освоєння етносуспільного буття, соціуму в цілому, матеріальних та духовних цінностей, що його складають. Такий досвід має узагальнений, універсальний характер. У вузькому розумінні етносоціальна культура являє собою спосіб взаємодії, взаємовпливу форм діяльності соціально-етнічних спільностей, етнічних індивідуальностей, що здійснюється у всіх сферах суспільного життя; це система соціально-духовних цінностей, спрямованих на формування та відтворення різноманітних, багатогранних зв'язків та взаємин представників різних національностей з метою всебічної гармонізації міжетнічних відносин, загального прогресу суспільства.

2. Питання для розмірковування:

2.1. Які на вашу думку, основні ознаки нації?

У сучасній науковій, навчальній, довідковій літературі даються різні визначення нації. За основу беруться ті чи інші ознаки нації. Вони часто мають одну чи кілька таких ознак: мову, культуру, релігію, політичні та інші інститути, історію та віру в спільність долі. Вони, як правило, займають суміжну територію". Таким чином, нація являє собою надзвичайно складний динамічний організм, який перебуває в безкінечному русі та розвитку.

2.2. Як відбувається спадкоємність поколінь і розвиток суспільства?

Покоління – багатозначний термін, що розкриває різні аспекти вікової структури й історії суспільства. Прийнято розрізняти реальне покоління, або когорту, тобто сукупність ровесників, які утворюють віковий прошарок населення; генеалогічне покоління, або генерацію – ступінь походження від одного предка (батьки, сини, внуки тощо); хронологічне покоління, тобто період часу, протягом якого живе або активно діє певне покоління; умовне або гіпотетичне покоління – спільність учасників, чиє життя нерозривно пов’язане з якимись важливими історичними подіями. Американський публіцист О.Тоффлер у своїй книзі «Зіткнення з майбутнім», яка у 60 – 70-х роках була бестселером, пропонує вимірювати останні 30 тисяч років існування людства кількістю поколінь. На його думку, нинішнє покоління є 800-м. При цьому попередні 650 поколінь від свого виникнення «провели своє життя у печерах». Це 800-е покоління, вважає Тоффлер, знаменує собою різкий розрив з минулим досвідом людства. Словом, це подія величезної історичної ваги, порівнювана з будь-якою попередньою, з одного боку, і «різкий розрив з усім минулим досвідом людства» – з іншого. Адже спадкоємність у розвитку суспільства відбувається через зміну поколінь, кожне з яких робить свій певний «внесок» у розвиток свого суспільства та людської цивілізації.

Список




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Игровой магазин | Разделы игрового магазина | Завдання № 12 | Завдання № 16 | Київський професійно-педагогічний коледж ім. Антона Макаренка | Київський професійно-педагогічний коледж ім. Антона Макаренка |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав