Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вправа 1

Читайте также:
  1. Вправа 2
  2. Вправа 3
  3. Вправа 5
  4. Вправа 5
  5. Вправа – основний засіб спортивного тренування.
  6. Вправа « Знайди істину». Завдання.Віднайди у тексті повісті слова, фрази, що характеризують героїнь. Зроби висновок, як ставиться автор до цих персонажів. ( Слайд 3 ).

Правописний практикум

³ Вставте, де потрібно, пропущені розділові знаки, літери, апостроф, розкрийте дужки.

1. Ущухнуло море і хвилі вляглися (Є. Гребінка). 2. На очах згорталося листя вільхи і вис.хала, мов на в..летенс..кій черені, висока болотяна трава (Ю. Збанацький). 3. Сонце йому отьмар., лось і світ пот..манів (С. Васильченко). 4. Пригадалось малярство мрії і з нутра стала підійматись якась могуча міцна сила (С. Васильченко). 5. Ось ранок синім возом їде і сонця сніп в..с. ло в..зе (Б.-І. Антонович). 6. Саме тут на біл..ватому обрії неба виник із темної пелени Дніпра Монастирский острів і проти нього над скелями Дніпра визначилась біленька хатина старого Глоби (А. Коптілов). 7. Вже червоніють помідори і ходить осінь по траві (М. Рильський). 8. Вітер стих і чистий свіжий сніг сріблом сяяв під блакитним наметом неба (М. Коцюбинський). 9. Зараз тільки сухе бадил..я стовбурчилось на городі та стр..міло соня..ничиння (О. Довженко). 10. Повертає хлопець голову і на одному з сухих д..рев бачить наряджену в шовк і дорогий оксамит з (синьо)зеле-ними переливами пташку (Ю. Збанацький). 11. Ось лапата рука зач..пила його за голову й зразу обтрусило всього снігом (Панас Мирний). 12. За хвилину двері рвучко розчахнулися і на порозі з..явився директор (Ю. Смолич). 13. Зв..ртаємо на вулицю з трамвайною колією і нас наздог..няє вантаж..вка (В. Шевчук). 14. Від куща падає тінь і розсіваються приємні запахи (У. Самчук). 15. Ч..рне ворон..я сідало гр..мадами на сніг і знов здіймалося з місця (М. Коцюбинський). 16. Потім почали т..кти річечки по вул.щях і стала парувати земля на сонечку (В. Винниченко). 17. Нове століт..я вже на видноколі і час новітню створює красу (Л. Костенко).

Вправа 2

Знайдіть і підкресліть підрядні частини складних речень, визначте їх тип, підкресліть сполучники або сполучні слова, якими вони приєднуються до головних частин.

Поясніть розділові знаки.

1. Сталося щось таке, чого не могло статися (В. Козаченко). 2. Пані така, що й одпочити не дасть (Марко Вовчок). 3. Чоловік дав задаток, розказав, куди завезти ялинку, і пішов (М. Коцюбинський). 4.1 вечірнє сонце вдарило раптом у наші вікна, які зовсім не були зачинені віконницями, і поранило їх (В. Шевчук). 5. І стежечка, де ти ходила, колючим терном поросла (Т. Шевченко). 6. Як я люблю оці години праці, коли усе навколо затиха під владою чаруючої ночі! (Леся Українка) 7. Де колись був перелаз через старий тин, тепер там стояли нові тесові ворота (/. Нечуй-Левицький). 8. Вона все співала та співала, доки не сховалась на леваді у вербах (І. Нечуй-Левицький). 9. Спочатку я просто жахався цієї картини, а потім — поволі звик, як солдат на війні звикає до грому гармат (О. Довженко). 10. І неминуче впало так раптово, що вже не стало ні турбот, ні спогадів, ні суєти (М. Бажан). 11. Уночі Андрій довго не міг заснути, бо в хаті було видно од великих зірок на небі і густо пахло холодною м'ятою (Г. Тютюнник). 12. Щоб прийшло на землю сподіване щастя, треба великої праці (М. Коцюбинський). 13. Якби-то далися орлинії крила, за синім би морем милого знайшла (Т. Шевченко). 14. Хазяйка, хоч було тепло, напинала на плечі кожух (М. Коцюбинський).

Визначте серед наведених речень складні з підрядними з'ясувальними, поясніть розділові знаки. Випишіть їх.

1. Про нас думають, виходячи з того, що ми робимо, який маємо вигляд, що ми кажемо і як ми це кажемо. 2. Грецький філософ Геракліт якось сказав своїм учням, що все змінюється, окрім закону змін. 3. Відчуття власної значущості є однією із тих рис, яка відрізняє людину від тварини. 4. Єдиний спосіб на землі вплинути на іншу людину — це говорити про те, чого вона хоче, і навчити її, як здобути бажане. 5. Якщо ви хочете мати однодумців, ставтесь із співчуттям до думок і бажань інших. 6. Ніколи не кажіть людині, що вона помиляється. 7. Робіть так, щоб те, на що ви спрямовуєте людей, здавалося їм нескладним (За Д. Карнегі).

Схарактеризуйте складні речення з підрядними місця та часу, поясніть пунктограми. Випишіть їх.

1. Де кров текла козацькая, трава зеленіє (Т. Шевченко). 2. Лесі Українці було тринадцять років, коли вона надрукувала в журналі свій перший поетичний твір (3 журналу). 3. Хмельницький відновлює український політичний організм там, де він давно перестав існувати, створює могутнє високоорганізоване військо (З творів О. Субтельного). 4. А він пригадує село, в садку налиті сонцем сливи, там, де дитинство протекло. 5. Туди, на залиту вогнем Україну, летить моє серце, летить (3 творів В. Сосюри).

Знайдіть складні речення з підрядними способу дії, ступеня, порівняння. Випишіть їх.

1. Зло нічого не дає, крім зла. Вмій прощати, як прощає мати. За добро добром спіши воздати — мудрість завше доброю була (М. Луків). 2. Хай спогади линуть за вітром, немов голубі пелюстки (М. Рильський). 3.1 світлість звуків, мов роса на землі. І синя тінь, мов тон віолончелі (М. Бажан). 4. Ненависть воюючих була такою великою, незліченні маси обох сторін так пристрасно жадали загибелі одна одній, убитих було так багато, що смерть часом ніби відмовлялася приймати загиблих (О. Довженко). 5. На плесі вода така темна, ніби на чорному камені настояна (М. Стельмах).

Серед поданих речень знайдіть складні з підрядними причини. Випишіть їх.

1. Витри піт солоний із чола І трудись, забувши про утому, Бо людина ціниться по тому, Чи вона зробила, що могла. 2. Приїжджайте частіше додому, Щоб не мучила совість потому. Бо не вічні ні батько, ні мати, Завтра можете їх не застати. 3. Суть дружби є самопожертва, тому й нелегко другом буть (3 те. М. Луківа). 4. Що ти любиш мене та жалуєш, від того і я така веселенька (Г. Квітка-Основ'яненко).

Серед поданих речень знайдіть складні з підрядними допустовими. Випишіть їх.

Поясніть їх стилістичні особливості.

1. І куди б не вертався мій шлях, У якій би не був далечіні, Серцем я у лугах і степах — На Вкраїні, на милій Вкраїні. 2. Рубінові ґрона обтяжують віти, Колише калину малиновий вітер. 3. Таку тебе запам'ятав, Таку тебе люблю і нині, Дарма, що зморшки час поклав І притуманив очі сині (З те. М. Луківа). 4. У які б краї не водили мене нескінченні дороги — звідусіль; вабив і кликав до себе ласкавий голос Росі — річки дитинства мого, милого й далекого (Г. Сіра). 5. Хоч ми собі брати, але наші кишені не сестри. 6. Хоч на споді лежатиму, та у вічі плюватиму (Народна творчість).

Знайдіть складні речення з підрядними умовними. Випишіть їх.

1. Коли є до чого жагота, то кипить у руках робота. 2. Як будеш з правдою кохаться, то не будеш паном зваться. 3. Коли дихнуть усі люди, то вітер буде. 4. Безглуздо керувати іншими, якщо не вмієш керувати собою. 5. Якби не було «якби», то кожен був би досконалий. 6. Тоді ціну йому знаєш, як його втрачаєш. 7. Хто хоч один раз украде, той назавжди злодієм стає. 8. Побить, то й абихто знайдеться, от інше діло — пожаліть (Народна творчість).

Знайдіть складнопідрядні речення з підрядними наслідковими та підрядними мети. Випишіть їх. Обґрунтуйте рішення.

1. Я воскрес, щоб із вами жити Під шаленством весняних злив. 2.1 хочеться бути дужим, І хочеться так любить, щоб навіть каміння байдуже Захотіло ожити і жить! 3. І наша юність буде хай такою, Щоб їй ніхто не заздрити не міг! 4. Виніс край мій жорстоку муку, Щоб сьогодні ожив твій край. 5. Світ зігрів він своєю любов'ю, Переміряв шляхи вікові, Щоб ніколи конвалії кров'ю Не ридали ніде в траві (3 те. В. Симоненка). 6. Місяць, підводячись угору, пірнає в загустілу хмару так, що видніється лише срібний край (М. Стельмах). 7. Листя горобини із зеленого стало жовтим, так що його важко було відрізнити від ягід (В. Гжицький).

Перепишіть, вставте потрібні розділові знаки, визначивши смислові зв'язки між частинами безсполучникових складних речень.

1. Ліс стоїть задумливий () печальний () йому ось-ось треба пишне своє вбрання скидати () підставляти свої віти дощам холодним () хуртовинам сніговим (Остап Вишня). 2. Промчався вершник по німій Полтаві () у серці міста громом віддалось (Л. Костенко).

3. Осінь пензлем Левітана доторкнулася садів () жовтим () золотим () багряним лист заграв () затріпотів (С. Ющенко). 4. Згадала околиці рідні () скрізь квіти () ряст () ясна роса (Леся Українка). 5. Вітри вщухли () розіп'ялися хрестами на вигоні вітряки (А. Головко). 6. Він бачив () до Борислава пливли люди з гір і долин () з містечок і сіл (І. Франко). 7. Тут все говорить із прадавніх пір () тут вічність диха тихо серед гір (М. Вінграновський).




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

І семестр (26 часов), 4ч. уплотнения | І семестр (26 часов), 4ч. уплотнения | І семестр (26 часов), 4ч. уплотнения | І семестр (26 часов), 4ч. уплотнения | І семестр (26 часов), 4ч. уплотнения | І семестр (26 часов), 4ч. уплотнения | ПРОГРАМА ФАКУЛЬТАТИВНОГО КУРСУ | Вправа 3 | Вправа 2 | Митця справедливо називають... |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав