Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вправа 3

Читайте также:
  1. Вправа 1
  2. Вправа 2
  3. Вправа 5
  4. Вправа 5
  5. Вправа – основний засіб спортивного тренування.
  6. Вправа « Знайди істину». Завдання.Віднайди у тексті повісті слова, фрази, що характеризують героїнь. Зроби висновок, як ставиться автор до цих персонажів. ( Слайд 3 ).

Перепишіть, розставте розділові знаки в реченнях із звертанням, поясніть пунктограми.

1. Буяйте цвітом степові широти Дзвени світами славо козаків (Яр Славутич). 2. Не забув я о люди нічого (Г. Лютий). 3. Слава тобі великий Каменяре праця твоя не стихне ні на мить (Д. Павличко). 4. За кого ж ти розіп'явся Христе Сине Божий за нас бідних чи за слово істини (Т. Шевченко). 5. О земле втрачена явися бодай у зболеному сні. 6. Народе мій до тебе я ще верну як в смерті обернуся до життя своїм стражденним і незлим обличчям. 7. Верни до мене пам'яте моя нехай на серце ляже ваготою моя земля з рахманною журбою (3 творів В. Стуса). 8. Чаклує вже весна; так зеленій же луже землице розцвітай усе живе радій (Г. Дущак). 9. Гей ви грізні чорні хмари Я на вас збираю чари (Леся Українка). 10. За рідну мову я о Господи турбуюсь щоб не загинула у течії віків (В. Єфанів). 11. Мій друже дорогий ми довго ждали і теж співали ворогу назло (Д. Павличко).

Вправа 4

Прочитайте, виділяючи паузами та зміною інтонації відокремлені другорядні члени речення. Перепишіть, вставте і поясніть розділові знаки.

1. На берегах Дніпра крутих весь помережений са­дами стоїть у сяйві днів нових наш рідний Київ перед нами (М. Рильський). 2. Восени перед відльотом у вирій тривожиться і табунами збирається птаство (М. Стель­мах). 3. Надворі ніч тиха весняна ніч засріблена міся­цем (І7. Загребельний). 4. У тій хатині у раю я бачив пекло (Т. Шевченко). 5. Повечерявши полягали спати {Панас Мирний). 6. За хатою на північному причілку росте розлога вишня (І. Цюпа). 7. Опріч того Соломії докучав голод (М. Коцюбинський). 8. Чіпка наперекір світові й людям якийсь веселий радий (Панас Мир­ний). 9. Таня вмостившись біля дідусевих ніг слухає його сумовиті легенди (О. Гончар).

Зробіть синтаксичний аналіз трьох простих речень на власний вибір

Схема синтаксичного аналізу простого речення

⚜ Знайдіть граматичну основу речення.

⚜ Визначте, яким є речення за метою висловлювання (розповідне, питальне чи спонукальне).

⚜ Назвіть, окличне чи неокличне речення.

⚜ Розберіть речення за його членами (визначення підмета і присудка, другорядних членів — спочатку тих, що входять до групи підмета, потім тих, що в групі присудка); визначте, чим виражений кожен із членів.

⚜ Проаналізуйте будову речення:

а) двоскладне чи односкладне, тип односкладного;

б) непоширене чи поширене;

в) повне чи неповне.

⚜ Назвіть, якщо в реченні є, однорідні або відокремлені члени речення, звертання та інші ускладнюючі компоненти.

⚜ Поясніть пунктограми у реченні

ЗМ6. Тема 3. РЗМ. Ділові папери. Інформаційні документи. Протокол.

Усього на тему 2 год.: ауд. – 2 год.

Завдання для самоконтролю:

· Пригадайте, що таке протокол.

· До якого стилю мов­лення належить протокол?

· Які мовні засоби вживаються в протоколі?

· Чим відрізняється простий протокол від склад­ного?

· Скористайтеся поданим матеріалом. Запишіть у зошит визначення протоколу, його основні реквізити.

· Розгляньте зразки протоколів. Виконайте завдання вправ.

Теоретичний матеріал

Протокол — це офіційний документ, в якому фік­суються: 1) хід зборів, нарад, засідань; 2) питання, які розглядаються; 3) прийняті рішення.

Як і всі документи, протокол має чітко визначену структуру й форму. До основних частин протоколу на­лежать: вступна частина (номер протоколу; на­зва того, що протоколюється,— збори, нарада, засідан­ня; відомості про присутніх, записується кількість їх або перераховуються прізвища та ініціали; склад пре­зидії, порядок денний).

Основний текст протоколу поділяється на розділи, які відповідають пунктам порядку денного. Вони скла­даються з рубрик: «Слухали» й «Ухвалили», а також «Виступили» — у складному, або розгорнутому вигляді.

У такому протоколі відбивається весь хід зборів чи засідання, точно і повно (але не докладно) записуються непрямою мовою кожне повідомлення і виступ.

З питань, які мають особливо важливе значення, приймають не рішення чи ухвалу, а резолюцію (поста­нову).

Резолюція, як правило, містить розгорнутий вступ, який називається констатуючою частиною. У вступі описується фактичний матеріал, дається оцінка виконаної роботи (традиційно спочатку говориться про успіхи, потім про недоліки), визначаються завдання для наступної роботи, а в резолюції (постанові) зазна­чаються заходи, спрямовані на виконання поставле­них завдань.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

І семестр (26 часов), 4ч. уплотнения | І семестр (26 часов), 4ч. уплотнения | І семестр (26 часов), 4ч. уплотнения | І семестр (26 часов), 4ч. уплотнения | І семестр (26 часов), 4ч. уплотнения | І семестр (26 часов), 4ч. уплотнения | ПРОГРАМА ФАКУЛЬТАТИВНОГО КУРСУ | Интернет-ресурсы | Вправа 1 | Митця справедливо називають... |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав