Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Завдання 8. Проблема істини у пізнанні.

Читайте также:
  1. II. Завдання та обов'язки
  2. А МОЖЕТ БЫТЬ, ПРОБЛЕМА ИМЕННО В ВАС?
  3. А) Проблема
  4. Атмосферная проблема Нибиру
  5. Бизнес-проблема № 11.
  6. Бизнес-проблема № 14.
  7. Бизнес-проблема № 28.
  8. Бизнес-проблема № 29.
  9. Бизнес-проблема № 32.
  10. Бои за историю». История как проблема

"Істина - це ніщо інше, як узгодженість між розумом, що судить, і тою реальністю, що стверджується в судженні; заблудження - їх незгода ".

(Ф.Аквінський)

Наведене розуміння істини є одним із найдавніших. Воно отримало назву "кореспондентської концепції істини" (істина відправляє до речей). Спробуйте оцінити таке розуміння істини, зокрема - прояснити, що таке відповідність уявлень та речей, як її можна встановити? Чи може взагалі бути відповідність між розумовими конструкціями та дійсними речами?

"Істина - це велике слово і ще більш велика справа. Якщо дух та душа людини ще здорові, то у неї при проголошенні даного слова повинні вище здійматися груди... Як правило ми називаємо істиною узгодженість предмета та наших уявлень... У філософському смислі, навпаки, істина у своєму абстрактному виразі взагалі означає узгодження деякого змісту із самим собою ".

(Г.Гегель)

Чим ви можете пояснити особливу урочистість звучання слова "істина" у міркуваннях Г.Гегеля? Чи згідні ви в цьому плані із Г.Гегелем? Як ви зрозуміли тезу про те, що філософське значення істини передбачає узгодженість певного змісту із самим собою? - Осмислюючи дану проблему, зверніться до міркувань, що її пояснюють:

".. Поняття істини безпосередньо прикладається не до речей, але до знань про предмети, що перебувають в мисленні. Істина та заблудження можливі лише там, де є судження. Тому істина у власному сенсі вміщена саме в мислення. Іншими словами, істинними можуть бути думки, але не речі. Але якщо розглядати відношення мислення до речей з позиції його засад, то доведеться заявити, що істина скоріше вміщена в речі, ніж у мислення. Коли я стверджую, що щось існує, то це буде істинним лише завдяки тому, що це існує в реальності... Онтологічна істина... значить лише те, що суще та істина взаємоперетворювані... ".

(Е.Жільсон)

Спробуйте пояснити своїми словами співвідношення логічної та онтологічної істини. Як би ви прокоментували твердження про те, що істина вміщена в речі? Що це значить? - 3 огляду на попередні тексти, поясніть, про яку істину - логічну чи онтологічну - йдеться у вислові Арістотеля:

" Казати про суще, що його немає, або про не-суще, що воно є, - значить казати хибне; а казати що суще є і не-суще не є, - значить казати істинне ".

(Арістотель)

Як ви вважаєте, наскільки може бути прийнятною дана концепція істини? Чи піддається в такому випадку сама істина перевірці?

"Істина не існує поза нами та над нами; вона можлива тільки тому, що ми в істині... "Я" - людина може бути джерелом істини: коли вона занурена у свою глибину, вона може бути в істині... Істина-аристократична, вона розкривається лише не багатьом; Ті розширення передбачає потрясіння свідомості, передбачає розплавлення та згоряння закам'янілого та закостенілого світу ".

(М.Бердяєв)

Як би ви назвали дану концепцію істини? Наскільки вона вам зрозуміла? Прийнятна? - Спробуйте пояснити своє до неї ставлення. Порівняйте нижченаведені критерії істини, дайте їм оцінку.

"Істинним слід завжди визнавати лише настільки очевидне, в чому неможливо було би знайти нічого, щоби давало хоч якийсь привід для сумніву ".

(Г.Лейбніц)

"Що є істина? - На це питання Понтія Пілата можна відповісти просто й переконливо... Відповідь ця полягає в наступному: твердження, судження, висловлювання або гадка є істинними, якщо, та тільки якщо воно відповідає фактам".

(К.Поппер)

"Істинність є властивість віри, і як наслідок - властивість речень, що виражають віру. Істина полягає у певному відношенні між вірою та одним або кількома фактами, іншими, ніж: сама віра. Речення може бути названим "істинним" або "хибним", навіть якщо в нього ніхто не вірить, проте за умови, що якщо би хтось в нього повірив, то ця віра виявилась би або істинною, або хибною в залежності від обставин ".

(Б.Рассел)

"Критерієм істини є узгодженість дискутованого твердження з у же наявним і прийнятим знанням ".

(О.Нойрат)

Врахуйте, що останнє положення виражає так звану "когерентну концепцію істини" - істини, як внутрішньої узгодженості знання.

"Усвідомити будь-що - значить знайти єдину істину, єдиний смисл того, що усвідомлюється. Наших людських думок та гадок може бути безкінечна множина, але істина - єдина для всіх. І усвідомити - значить віднести усвідомлене до цього єдиного, для всіх обов'язкового смислу - істини".

(Є.Трубецький)

Яка функція істини в людській свідомості підкреслена в даному фрагменті (смислова, ціннісна, еталонна)? Чи приймаєте ви таке тлумачення ролі істини в діяльності свідомості? - Аргументуйте свої твердження, розгортаючи міркування на захист даного положення та "від супротивного".

Обдумайте, нарешті, тлумачення істини одним із провідних авторитетів напряму аналітичної філософії XX ст.

"Істинність тавтологій достовірна, речень - можлива, суперечностей - неможлива ".

(Л.Вітгенштейн)

Як ви вважаєте, чи могло би розвиватись пізнання, якщо би дана теза була для нього вихідним орієнтиром?

 

Т. 3.: Онтологія (філософія буття)




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 47 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

П О Я С Н Ю В А Л Ь Н А З А П И С К А | Особливості філософського мислення. | Мистецтвом та релігією. | Функції філософського знання. | Історична зміна предмета філософії. | Завдання 5. Поняття пізнання, його чинників та складових. | Завдання 6. Види пізнання та їх взаємозв'язок. | Завдання 10. Вихідні концепції буття в історії філософії. | Завдання 11. Особливості некласичного розуміння буття. | Завдання 12. Специфіка людського буття. Буття і мислення. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав