Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Завдання 16. Суттєві ознаки, функції свідомості. Ідеація.

Читайте также:
  1. II. Завдання та обов'язки
  2. Виділіть найперші характерні ознаки релігійності як стану людської свідомості.
  3. Виховні завдання
  4. Вправа « Знайди істину». Завдання.Віднайди у тексті повісті слова, фрази, що характеризують героїнь. Зроби висновок, як ставиться автор до цих персонажів. ( Слайд 3 ).
  5. Гроші: виникнення, суть та функції
  6. Домашнє завдання уч________ 10-___ класу ____________
  7. Домашнє завдання.
  8. Духовне здійснюється в людському бутті способом свідомості. Людина прилучена до світу духу завдяки тому, що їй притаманна свідомість.
  9. Економічний зміст, призначення, завдання та принципи здійснення соціального страхування на випадок безробіття
  10. Енергетичне забезпечення виробництва: завдання, нормування енергоспоживання, методи визначення потреби у видів енергії й заходи енергозбереження.

Опрацюйте тези сучасного філософа, який категорично заперечує реальність свідомості, подумайте над його аргументами, спробуйте їх спростувати:

"Запроваджена деякими теоретиками манера стверджувати, що чиясь свідомість знає те, або обирає ось це, є логічною помилкою. Знає або обирає особа, хоча той факт, що вона це робить, можна при бажанні класифікувати як ментальний факт, що стосується цієї особи. Положення "моя свідомість" не позначає насправді ніякого органу. Воно позначає лише мої здібності та схильності робити речі певного плану, а не якийсь індивідуальний пристрій, без якого я не став би або не зміг би цього зробити".

(Г.Райл)

Проаналізуйте наведене твердження, спробуйте визначити, що в ньому можна вважати правильним, а що - помилковим чи сумнівним. Спробуйте перерахувати певні аргументи на користь реальності свідомості, згадавши її найперші ознаки. При виконанні цього завдання скористайтесь наведеними нижче міркуваннями відомих філософських авторитетів щодо сутності свідомості.

"Говорячи про душевне життя, ми змушені на кожному кроці вживати термін свідомість. Що позначається цим словом?...Під ним розуміється властивість психічних станів, що виражається в тому, що вони не тільки відбуваються в суб'єкті, але й існують для суб'єкта, оскільки він пізнає їх, дає собі звіт щодо них хоча б в елементарному значенні цього слова".

(М.О.Лоський)

Порівняйте це міркування російського філософа початку XX ст. із твердженнями відомого німецького філософа, знайдіть в них спільне та відмінне:

"Тварини, не маючи розуму, мають певний глузд... Вони правильно сприймають безпосередній причинний зв'язок, а вищі тварини можуть схоплювати певні ланки цього ланцюга, проте вони не мислять у власному смислі цього слова. Бо в них є відсутнім поняття, абстрактні уявлення... Між твариною та зовнішнім світом немає нічого, а між нами та цим світом завжди стоять ще й наші думки про нього... Саме це головним чином і зумовлює відмінність між свідомістю тварин та людини ".

(А.Шопенгауер)

Які твердження А.Шопенгауера постають певним доповненням та конкретизацією думок М.О.Лоського? Яка суттєва риса свідомості подана у цих двох фрагментах?

"В чому полягає істотна відмінність людини від тварини? Найбільш проста, найбільш загальна і в той же час найбільш звичайна відповідь на це питання - у свідомості. Свідомість має місце лише там, де є суб'єкт, здатний зрозуміти свій рід, свою сутність. Свідомість у точному або власному значенні слова та усвідомлення нескінченного співпадають; обмежена свідомість не є свідомість".

(Л. Фейєрбах)

Спробуйте прояснити для себе, які принципово нові перспективи для людини відкриваються через її здатність усвідомлювати нескінченне, як це впливає на спосіб людської дії, на її життя? Чому обмежена наявним свідомість не може бути свідомістю у повному сенсі?

"У людини, окрім тваринної психіки, цілком підпорядкованої природному визначенню, є ще й інша психіка - духовна за характером, а в ній воля є вільною та керує своєю діяльністю таким самим способом, яким розум керує своєю сутністю - через свідомість. Свідома та вільна духовна діяльність, стверджуючи позитивні та відкидаючи негативні риси в характері, вибудовує особистість. Можна точно сказати, якою буде система поведінки людини, лише в тому випадку, коли ця людина досягає гармонії між засвоєними нею принципами та свободою своєї поведінки, яка твердо знає, що буде вірною своїм цінностям... ".

(О.Н. Дерисі)

Зверніть увагу на те, як в цьому уривку автор обґрунтовує умови виходу людини за межі природної визначеності, спробуйте аргументувати те, якою мірою ви із цим згідні або не згідні. На чому, на ваш власний погляд, базується прагнення людини до самовдосконалення? Як впливають цінності та принципи на людську поведінку, життя, вчинки?

безлюдних тварин не можна помітити ніяких проявів розуму, адже їм не властиві ні мистецтва, ні науки, ні наміри, ні чесноти, ні будь-що інше із того, що може бути зарахованим до мислення... Те, що тварини у своїх діях не керуються розумом, а лише природним прагненням, можна побачити у тому, що всі тварини одного виду абсолютно схоже діють у тих же самих ситуаціях та не урізноманітнюють своєї діяльності. В людині ж такого не помічаємо: види людської діяльності нескінченно різноманітні. Адже розум є вільним та самовладним".

(Немезій Емеський)

Доповніть наведені тут міркування візантійського мислителя IV ст. своїми аргументами та спробуйте пояснити, як саме та завдяки чому людина досягає урізноманітнення власної діяльності, яку роль при тому відіграє свідомість. Поясніть також роль свідомості у передаванні здобутого досвіду діяльності від покоління до покоління.

Прочитайте та виділіть провідні ідеї наступного філософського фрагмента:

"З одного боку, матеріалом нашої свідомості є різноманітні психологічні переживання ~ відчуття, враження, почуття. З іншого боку, сама дія свідомості виявляє себе у віднесенні всього цього психологічного матеріалу до чогось загальнозначущого - до сенсу. Цей над-психологічний сенс постає основним необхідним засновником усякої свідомості як такої. Всяка дія моєї свідомості передбачає думку, що є дійсною за межами всякого суб'єктивного мислення, всякого індивідуального психологічного значення. До всякої конкретної свідомості, до усякого зусилля, яке я здійснюю, щоби щось усвідомити, я припускаю, що ті переживання, які я намагаюсь усвідомити, мають якийсь сенс і тому вони можуть бути вираженими в загальнозначущій думці".

(Є.М.Трубецький)

Зверніть увагу на такі акцентовані у наведених фрагментах риси свідомості, як її єдність, цілісність, наявність в її змісті певних смислових орієнтирів. Яку роль виконують ці смислові орієнтири в діяльності свідомості? Чи можна вважати відсутність смислових орієнтирів фактичною відсутністю свідомості? Що, на вашу думку, можна було би вважати найпершими орієнтирами свідомості? Де і як вона може їх взяти, сформувати?

Для того, щоби відповіді на зазначені питання були більш вагомими, опрацюйте наступні філософські твердження:

"Ми повсякчасно стикаємося із такими душевними переживаннями, які схожі на правильне сприйняття речей, проте в дійсності цього немає. Такими є різноманітні омани чуттів, галюцинації та ілюзії. Все це навіює думку про удаване буття, що лише уявляється сущим, проте в дійсності не існує. Але водночас виникає і поняття істинного буття, тобто буття, що існує саме по собі, незалежно від того, чи уявляється воно нам існуючим, чи ні. Проте, при цьому не оминути певну творчість з боку мислення. Адже під істинним буттям маються на увазі не лише речі, а й таке буття, яке повинно бути зовсім несхожим на речі сприйняття, аби воно існувало саме собою, незалежно від того, чи ми його сприймаємо, чи ні. Такими є, наприклад, Бог, душа та ін. Отже, поняття істинного та удаваного буття зобов'язані своїм походженням не лише досвіду, а й творчому мисленню ".

(О.І.Введенський)

Зверніть увагу на те, як граничний рівень узагальнення - на межі буття та небуття - постає вихідним смисловим орієнтиром для дій свідомості. Водночас зверніть увагу й на те, що вихід на такий рівень узагальнення передбачає творчу роботу мислення. Отже, мислення постає необхідною складовою свідомості, оскільки без його участі свідомість не здатна отримати смислові орієнтири. Саме мислення, як свідчить наведений фрагмент, формує зміст свідомості. У цьому плані показовою є позиція М.Хайдеггера; перечитайте його міркування щодо сутності мислення, співставте їх із попереднім фрагментом:

"Мислення - це пред'явлення присутнього... Мислення відкриває нам присутнє, виставляє його поперед нами та у відношенні до нас. Через це пред'явлення - це репрезентація. Це явлення буття як присутність присутнього і є початком західноєвропейської історії... Мислення - це входження у присутність. Присутність є лише там, де є неприхованість ".

(М. Хайдеггер)

Проінтерпретуйте даний фрагмент, спробуйте своїми словами пояснити, чому саме через мислення людина виходить на осмислення буття. Використайте при цьому й той факт, що логіка вважає істиною лише такі твердження, які узгоджуються із реальним станом речей.

Зверніть увагу на те, що осмислення буття передбачає граничний рівень узагальнення, а це, у своєю чергою, - операцію ідеалізації дійсності. Ідеальне задає умови вибудовування будь-якого змісту в свідомості. Для кращого розуміння ідеального опрацюйте фрагмент, що містить міркування відомого німецького філософа XX ст.:

"Якщо ми схочемо глибше проникнути в сутність людини, то треба уявити собі структуру дій, що ведуть до ідеації... Тварина цілком живе у конкретному, вона пов'язана із діяльністю у просторі й часі. Бути людиною - значить кинути рішуче "ні" такому виявленню дійсності. Звідси випливають найперші переваги, справи та здійснення людини: мова, сумління, інструменти, зброя, ідеї праведності та гріховності, держава, керівництво, зображувальні функції мистецтва, міф, релігія, наука, історія та суспільство".

(М.Шелер)

Чому, на ваш погляд, ідеація здатна виводити людину за стихійний плин дійсності? Як саме з ідеації випливають суто людські сфери діяльності?

Відомий фрагмент із "Капіталу" К.Маркса вводить нас в осмислення однієї із найперших функцій свідомості. Уважно перечитайте цей фрагмент та спробуйте дати відповіді на поставлені до нього питання:

"Дії архітектора ззовні можуть нагадувати дії бджоли. Але с дещо таке, що від самого початку відрізняє навіть поганого архітектора від найліпшої бджоли: людина, перш ніж виліплювати річ з воску, вже побудувала її у своїй голові. У кінці процесу праці здобувається результат, який на початку цього процесу вже існував в уявленні працівника, існував ідеально. Людина не лише змінює форму речовини, даної природою, вона також: втілює в цю речовину свою свідому мету, яка як закон визначає спосіб її дії і якій вона повинна підпорядкувати свою волю".

(К.Маркс)

Яка риса свідомості подається тут як найперша? В чому можна побачити момент самовладності свідомості, виходячи із змісту даного фрагменту?




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 49 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Завдання 5. Поняття пізнання, його чинників та складових. | Завдання 6. Види пізнання та їх взаємозв'язок. | Завдання 7. Рівні і форми пізнання. | Завдання 8. Проблема істини у пізнанні. | Для філософії. | Завдання 10. Вихідні концепції буття в історії філософії. | Завдання 11. Особливості некласичного розуміння буття. | Завдання 12. Специфіка людського буття. Буття і мислення. | Завдання 13. Сучасна наука про рівні та форми проявів буття. | Завдання 14. Проблема свідомості у філософії. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав