Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Завдання 46. Б. Спіноза та Г. Лейбніц - тотожність і відмінність їх вчень про субстанцію.

Читайте также:
  1. II. Завдання та обов'язки
  2. В чому полягає відмінність підходів логіки, психології і філософії до вивчення мислення?
  3. Виникнення і розвиток некласичних філософських вчень (ХІХ-ХХ ст..
  4. Виховні завдання
  5. Відмінність заперечення від відмовки. Види заперечень: умова, сумнів, відмовка. Основні ознаки заперечень. Відмінність заперечення від відмовки. Виявлення заперечень.
  6. Відмінність між орнаментальністю та декоративністю.
  7. Вправа « Знайди істину». Завдання.Віднайди у тексті повісті слова, фрази, що характеризують героїнь. Зроби висновок, як ставиться автор до цих персонажів. ( Слайд 3 ).
  8. Домашнє завдання уч________ 10-___ класу ____________
  9. Домашнє завдання.
  10. Економічний зміст, призначення, завдання та принципи здійснення соціального страхування на випадок безробіття

"Під субстанцією я розумію те, що існує салю у собі і представляється саме через себе, тобто те, явлення чого не потребує явлення іншої речі, з якої воно повинно було би утворитися.

Під атрибутом я розумію те, що розум маніфестує в субстанції як таке, що складає її сутність.

Під модусом я розумію стан субстанції, те, що існує в іншому та маніфестується через це інше.

Під богом я розумію істоту абсолютно безконечну..., тобто субстанцію, що складається з безконечно багатьох атрибутів, з котрих кожен виражає вічну та безконечну сутність.

Вільною називається така річ, яка існує з однієї лише необхідності своєї власної природи і визначається до дії лише сама собою. Необхідною.ж...називається така, котра чимось іншим спонукається до існування та дії за певним та визначеним образом ".

(Бенедикт Спіноза)

Поясніть своїми словами, як тлумачить субстанцію Б.Спіноза. Наведіть приклади акциденцій. Як пояснити різницю між свободою та необхідністю за Б.Спінозою?

"Монада...є... проста субстанція, що входить до складу складних; проста - значить така, що не має частин. Із необхідністю повинні існувати прості субстанції, тому що існують складні, бо складна субстанція є... зібрання або агрегат простих (монад). Кожна монада необхідно повинна відрізнятися від іншої. Бо ніколи не буває у природі двох істот,... у котрих не можна було би знайти відмінності... Всяке створене буття - а, отже, і створена монада, - підлягає зміні. І... такі зміни у монаді є безперервними. Нічого іншого неможна знайти у простій субстанції..., крім сприймань та їх змін. І тільки в них...є всі внутрішні дії простих субстанцій".

(Готфрід Вільгельм Лейбніц)

Чи відповідає поняття "монада" у Г.Лейбніца поняттю "атом" у Демокріта? У наведеному тексті монада тлумачиться як матеріальне утворення чи як елемент духовного світу? - Порівняйте вихідні онтологічні Б.Спінози та Г.Лейбніца: в чому вони співпадають, чим докорінно відрізняються? Якою мірою ці ідеї можна використати в наш час для пояснення дійсності?

Завдання 47. Б.Паскаль та філософія Просвітництва про місце і роль людини у світі.

"Нехай людина віддасться спогляданню природну всій її неосяжній величі...Хай погляне на засліплюючий світоч, що осяває Всесвіт як...смолоскип, хай усвідомить, що Земля - всього лише крапка у порівнянні з величезною орбітою, яку описує це світило, нехай вражається думкою, що й сама ця величезна орбіта - не більше ніж непримітна рисочка по відношенню до орбіт інших світил....Бо що таке людина у Всесвіті? Небуття у порівнянні з нескінченністю, все сутнє у порівнянні з небуттям, середнє між всім і нічим...

Я неодноразово мірку вав про те, скільки неспокою, небезпек, незгод накликають на себе люди, живучи при дворі або змагаючись на війні...... потім я глибше вдумався в цю людську особливість, мені схотілося дістатися до причини, що лежить в її основі, і така причина дійсно знайшлася: вона вкорінена...у крихкості, смертності і такій нижчості людини, що варто лише задуматись над цим - вже ніщо не здатне нас втішити. Ось чому люди так цінують ігри та базікання...Ми шукаємо...хвилювань, що нас розважають і відвертають від болісних роздумів.

Велич людини - у її здатності мислити. Людина всього лише очерет, найслабше із творінь природи, але вона - очерет мислячий. Щоб її знищити, зовсім не треба всього Всесвіту: досить віяння вітру, краплі води. Але хай навіть її знищить всесвіт, людина все одно перевищує його, бо усвідомлює, що розлучається із життям і що слабша за всесвіт, а він нічого не усвідомлює.

Отже, вся наша гідність - у здібності мислити.... Спробуємо ж мислити гідно: в цьому основа моральності".

(Блез Паскаль)

Як Б.Паскаль тлумачить співвідношення людини із Всесвітом? Що є причиною сумного становища людини у світі? Що є можливою основою гідності людини? Яким чином (за Б.Паскалем) людина може достойно усталити своє життя? Як ви можете пояснити зв'язок гідного мислення із людською моральністю? Чи не сповідує в цьому пункті Б.Паскаль позицію Сократа? - Обґрунтуйте свої твердження.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Завдання 34. Особливості, умови формування та етапи розвитку античної філософії. | Завдання 35. Розвиток ідей в античній натурфілософії. | Завдання 36. Ідеї та представники високої класики в розвитку античної філософії: софісти, Сократ, Платон та Арістотель. | Завдання 37. Загальні риси та провідні школи пізньої античної філософії. | Завдання 38. Зміни у світогляді при переході від античності до середньовіччя. | Завдання 39. Місце філософії у духовному житті середньовіччя. | Завдання 41. Схоластика і містика як напрями середньовічної філософії. | Завдання 42. Загальні особливості епохи Відродження та її провідні філософські напрями. | Завдання 43. Панорама соціокультурних та духовних процесів у Європі Нового часу та особливості розвитку філософії. | Завдання 44. Методологічні пошуки Ф.Бекона та Р. Декарта. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав