Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Завдання 61. Вихідні ідеї феноменологічної філософії.

Читайте также:
  1. II. Завдання та обов'язки
  2. Вихідні дані для розробки креслень конструкцій
  3. ВИХІДНІ ДАНІ.
  4. Вихідні поняття
  5. Виховні завдання
  6. Вправа « Знайди істину». Завдання.Віднайди у тексті повісті слова, фрази, що характеризують героїнь. Зроби висновок, як ставиться автор до цих персонажів. ( Слайд 3 ).
  7. Дина — світ" є головним предметом філософського усвідомлення, головною проблемою філософії.
  8. Для філософії.
  9. Домашнє завдання уч________ 10-___ класу ____________
  10. Домашнє завдання.

Приступаючи до ознайомлення із деякими положеннями феноменології Е. Гуссерля, врахуйте високий рівень абстрактності його міркувань (що суттєво ускладнює розуміння його текстів).

"Феноменологічний аналітик... споглядальна проникає у ті феномени, які мова позначає відповідними словами, або заглиблюється у ті феномени, які являють собою наочну реалізацію досвідних понять... Завершена фіксація наукової мови передбачає завершений аналіз феноменів... Ми повинні питати у самих речей. Назад - до досвіду, до споглядання, яке лише й може надати нашим словам сенс...Істинний метод випливає із природи предметів, що підлягають дослідженню, а не із наших... суджень та уявлень".

(Е. Гуссерль)

Проаналізуйте наведені твердження; зверніть увагу на заклик філософа виходити із того, що надано нам у наших прямих зустрічах із дійсністю.

" Наш осягаючий, наш теоретично споглядальний розум ми спрямуємо на чисту свідомість у її абсолютному самобутті. Вона й буде тим, що залишиться із нами як розшукуваний "феноменологічний залишок " - не зважаючи на те, що ми "вимкнули ", або, краще сказати, помістили у дужки весь світ речей, живих істот, враховуючи і нас самих. Ми при тому нічого не втратили, проте отримали абсолютне буття, і це буття, якщо його правильно осмислити, приховує в собі всі світові трансценденції; воно конституює їх в собі... ".

(Е.Гуссерль)

Зверніть увагу на опис того, що отримало назву "феноменологічної редукції". Як ви можете пояснити, чому в чистій свідомості можна відшукати окреслення (однозначні, завершені) тих явищ, від яких відволікається феноменологічний аналіз?

А тепер зверніться до викладу провідних аспектів феноменології одним із провідних її послідовників - екзистенціалістом Ж.-П.Сартром.

"Явища, які розкривають суще, не постають ні внутрішніми, ні зовнішніми: вони просто адресують нас до інших явищ. Таким способом ми приходимо до ідеї феномена. Тим, що він є, він є абсолютно... Явище не підперте якимось сущим, що від явища відмінне; у нього є своє власне буття. Феномен є те, що себе виявляє... Усяка свідомість є свідомістю чогось. Але сказати, що свідомість є свідомістю чогось, значить визнати, що для свідомості немає буття поза суворим обов'язком бути виявляючою інтуїцією чогось, тобто трансцендентного (наданого) буття... Свідомість є буття, існування якого покладає сутність, і навпаки - вона є усвідомлення буття. Свідомість є буття, для якого в його бутті стоїть питання про її буття, оскільки це буття передбачає інше, німе вона, буття ".

(Ж.-П.Сартр)

Зверніть увагу на те, що нерозривний зв'язок свідомості і буття й постає для феноменологів методологічною установкою: якщо із свідомості не можна вилучити буття, то лише аналіз свідомості відкриває шлях до прояснень найперших засад буття. Спробуйте прояснити, чому стверджується, що феномен нічого не виявляє, окрім власного буття? Чому свідомість завжди передбачає те, до чого вона спрямована? Чому феноменологічну філософію вважають рішучим відходом від позиції наївного реалізму?




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Завдання 48. Вихідні ідеї європейського Просвітництва. | Завдання 50. І.Кант - засновник німецької класичної філософії. | Завдання 51. Лінія розвитку ідей в німецькій класичній філософії після І.Канта. | Завдання 52. Філософія Г.Гегеля. | Завдання 53. Особливості філософії Л.Фейєрбаха. "Антропологічний принцип" його філософії. | Завдання 54. Порівняльна характеристика вихідних ідей класичної та некласичної філософії. | Завдання 55. Вихідні ідеї А.Шопенгауера та С.Кіркегора. | Завдання 56. Напрями розробки "наукової філософії" у XIX столітті. | Завдання 57. Вихідні ідеї філософії Ф.Ніцше. | Завдання 59. Сучасна методологія науки: неопозитивізм і постпозитивізм. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав