Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Завдання 65. Ідеї культурології у філософії XX ст.

Читайте также:
  1. II. Завдання та обов'язки
  2. Антропологічний принцип філософії Л. Фейербаха
  3. Антропологічний принцип філософії Л.Фейербаха
  4. Буття Бога, світу та людини у філософії доби Середньовіччя та Відродження
  5. Буття людини як центральна проблема філософії М. Ґайдеггера "Буття і час".
  6. В чому полягає відмінність підходів логіки, психології і філософії до вивчення мислення?
  7. ВАРІАНТИ БІЛЕТІВ З ФІЛОСОФІЇ ОСВІТИ.
  8. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.
  9. Викладу змісту філософії
  10. Виникнення філософії

Перечитайте деякі принципові положення засновника культурології XX ст. О.Шпенглера:

"... Історики забувають про те, що видима історія постає лише виявом, знаком тої душевної стихії, яка набула форми. Я ще не зустрічав нікого, хто би всерйоз займався вивченням цих проявів морфологічної спорідненості (усіх виявлень певної культури)...".

(О.Шпенглер)

"Існують культури, що розквітають та старіють... У кожної культури існують свої власні можливості, вияви, які виникають, визрівають, в'януть та більше ніколи не повторюються... У кожної культури є своя цивілізація; це є неминуча доля культури. Цивілізація - це крайні та штучні стани; вони є завершенням, вони приходять як те, що сталося, після процесу становлення так само, як смерть після життя. Вони - неминучий кінець усякої культури... Енергія людини культури спрямована всередину, енергія людини цивілізації - назовні... Душа - це те, що підлягає здійсненню в культурі; "світ"-здійснене, "життя" - здійснення".

(О.Шпенглер)

Що постає поштовхом для створення культури? Чому між формами певної культури існує спорідненість? В якому відношенні до культури перебуває цивілізація? - Прокоментуйте положення про те, що людина культури спрямовує свою енергію всередину, а людина цивілізації - назовні.

Ознайомтесь із деякими твердженнями прихильників структуралізму -напряму, який відіграв суттєву роль у розвитку культурології XX ст.

"Із усіх суспільних явищ, напевне, лише мова може піддаватися справді науковому дослідженню, що пояснює спосіб її формування та подальшого розвитку... Застосувавши цей метод до інших соціальних явищ, ми... зможемо визнати, що різні форми соціального життя являють собою за суттю дещо спільне: всі вони - структури поведінки, кожна з яких є проекцією на площину... дії законів, що керують несвідомою діяльністю духу... Так, будь-який міф володіє структурою із різних шарів, і ця структура на поверхні міфу проявляє себе у прийомі повторення...".

(К.Леві-Стросс)

"Мною опанувало невиразне відчуття, що слід шукати той же самий вид процесів в усіх сферах природних феноменів, що можна виявити роботу того ж самого виду законів і для структури кристалів, і для структури суспільства... Сьогодні я скоріше скажу, що типи ментальних операцій, корисні в аналізі однієї області, можуть бути також: корисними і в аналізі іншої. Скоріше структура науки, ніж структура природи, постає ідентичною в усіх областях".

(Г.Бейтсон)

Зверніть увагу на те, структури власне чого постають для наведених авторів вихідними щодо пояснення різних сфер дійсності. В чому проявляється єдність їх позицій, у чому - відмінність? В чому ви можете виявити певні методологічні переваги структуралізму у дослідженні явищ культури?

Із "Словника термінів французького структуралізму":

"Оскільки кожна система складається із одиниць, що взаємно обумовлюють одна одну, вона відрізняється від якихось інших систем відношеннями між цими одиницями, що й складає структуру ".

(Е.Бенвеніст)

Зверніть увагу на універсальність терміну "структура" та на можливість за його допомогою вивчати явища дійсності відсторонено, об'єктивно. Спробуйте назвати ті сфери дійсності та явища, в дослідженні яких було би доцільно скористатись методологією структуралізму.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 17 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Завдання 52. Філософія Г.Гегеля. | Завдання 53. Особливості філософії Л.Фейєрбаха. "Антропологічний принцип" його філософії. | Завдання 54. Порівняльна характеристика вихідних ідей класичної та некласичної філософії. | Завдання 55. Вихідні ідеї А.Шопенгауера та С.Кіркегора. | Завдання 56. Напрями розробки "наукової філософії" у XIX столітті. | Завдання 57. Вихідні ідеї філософії Ф.Ніцше. | Завдання 59. Сучасна методологія науки: неопозитивізм і постпозитивізм. | Завдання 60. Антропологічні напрями: філософська антропологія, екзистенціалізм, фрейдизм, неофрейдизм. | Завдання 61. Вихідні ідеї феноменологічної філософії. | Завдання 62. Ідеї філософської антропології як течії західної філософії XX ст. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.024 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав