Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Основні засади філософії даосизму.

Читайте также:
  1. The capital stock -основний капітал/основні виробничі фонди.
  2. Антропологічний принцип філософії Л. Фейербаха
  3. Антропологічний принцип філософії Л.Фейербаха
  4. Буття Бога, світу та людини у філософії доби Середньовіччя та Відродження
  5. Буття людини як центральна проблема філософії М. Ґайдеггера "Буття і час".
  6. В чому полягає відмінність підходів логіки, психології і філософії до вивчення мислення?
  7. ВАРІАНТИ БІЛЕТІВ З ФІЛОСОФІЇ ОСВІТИ.
  8. Виділіть основні відмінності протестантизму від католицизму та православ‘я.
  9. Визначте головне коло філософ. проблем та основні напрямки їх осмислення
  10. Визначте особливості духовних процесів та розвитку філософії в епоху Нового Часу.

Найбільш відомий його представник — Лао-Цзи старий вчитель, якого вважають старшим сучасником Конфуція. Життя природи і людини підпорядковане не волі неба,а закону Дао. Дао — поняття, за допомогою якого можна дати універсальну відповідь на питання про походження і спосіб існування всього сущого. Воно в принципі безіменне, проявляється всюди, оскільки є джерелом речей, але не є самостійною субстанцією або сутністю. Саме дао не має джерел, воно є основою всього без власної енергетичної діяльності. Згідно з дао, світ перебуває в спонтанному, непереборному русі.

Охарактеризуйте основні філософські принципи вчення чарваки-локаяти.

В основі світу 4 елементи: вода,вогонь,повітря,земля. Локаята санскр. лока — спрямований тільки на цей світ — давньоіндійська система матеріалізму, що пояснювала світ взаємодією чотирьох елементів землі, води, вогню і повітря, проголошувала матеріальний світ єдиною реальністю, а метою людського існування — насолоди. Учення локаяти за матеріалізм і вільнодумство, заперечення божественності Вед, антибрахманізм, тобто за відхід від усталених традицій давньоіндійської культури, більшість тамтешніх філософських шкіл піддавала нищівній критиці. Прихильників його переслідували, а їх твори знищували. З погляду гуманістичної свідомості це вчення вразливе для критики, оскільки воно ґрунтується на засадах індивідуалізму та егоїзму, подолання яких є основним завданням етики. Недосконалість його ілюструє хоча б таке висловлювання локаятиків про добро і зло: Щедрість, самоприборкання, піст і чесність — аж ніяк не є шляхами досягнення заслуг.

Охарактеризуйте основні риси натурфілософії Стародавньої Греції.

Розвиток ідей в натурфілософських школах Стародавньої Греції мілетська, піфагорійська школа, Геракліт, елеати, античний атомізм. Найдавніша з відомих нам філософських шкіл виникла в м. Мілет, розташованому в Іонії Мала Азія. Засновником її вважається Фалес, сер. VІ ст. до н.е.. Він стверджував, що першоосновою світу є вода, з якої все виникає і в яку все перетворюється. Піфагор початок всього сущого, причину, що визначає його розмаїття, вбачав у числі — Все є число. Філософи елейської школи — Парменід, Зенон, Ксенофан, на противагу діалектичним поглядам Геракліта і мілетської школи висунули вчення про незмінну сутність буття, ілюзорність змін, відносність руху. Парменід уперше запропонував поняття буття як єдність, цілісність сущого. Зенон вперше поставив питання про проблеми безперервності і безкінечності.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Інтенсивне навчання іноземної мови | Принципи методу активізації | Поетапна реалізація моделі інтенсивного навчання | Використай в роботі | Розкроювання і шиття тканини | Розкрийте сутність та значення вчення Ф.Аквінського про синтез віри і знання. | ПЕРЕДМОВА | Бертран РАССЕЛ | Розділ І | МІЛЕТСЬКА ШКОЛА |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав