Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розділ І

Читайте также:
  1. Висновки до першого розділу
  2. Вправи до розділу 8.
  3. Додаткові пояснення до підрозділу 2.1
  4. З точки зору користувача, основними характеристиками монітора є розмір по діагоналі, роздільна здатність, частота регенерації (обновлення) та клас захисту.
  5. Завдання до 3 розділу контрольної розрахункової роботи
  6. І розділ. Філософська теорія
  7. ІІ розділ. Філософська праксологія. Філософія спорту
  8. ІІІ розділ. Історія філософії у викладі першоджерел
  9. На вікові групи не розділяються.
  10. На вікові групи не розділяються.

ПОСТАННЯ

ЕЛЛІНСЬКИХ ЦИВІЛІЗАЦІЙ

 

В усій історії людства нема нічого дивнішого й нез'ясовнішого, ніж раптове постання цивілізації в Греції. Багато складників цивілізації вже цілі тисячоліття існувало в Єгипті й у Месопо­тамії й поширилося звідти в довколишні країни. Але деяких еле­ментів бракувало, поки їх не внесли греки. Те, чого вони досяг-ли в мистецтві й літературі, відоме будь-кому, але те, що вони створили в чисто інтелектуальній царині, ще винятковіше. Вони створили математику*, науку взагалі й філософію; вони перші почали писати історію, а не просто літописи; вони вільно обгово­рювали природу й мету самого життя, не бувши сковані кайдана­ми ніякої традиційної ортодоксії. Все це було настільки дивовиж­не, що до зовсім недавніх часів люди задовольнялися зчудованим спогляданням та містичними балачками про еллінський геній. А проте пояснити розвиток Греції в наукових термінах цілком мож­ливо, і зробити це справді варто.

Філософія починається з Фалеса. На щастя, можна визначити, коли саме він жив, бо він передрік сонячне затемнення, яке, згідно з астрономічною наукою, відбулося у 585 році до нашої ери. Отже, філософія й наука - спочатку вони не були розділені -народилися разом на початку шостого сторіччя. Що ж діялось перед тим у Греції та довколишніх країнах? Про це можна висловлювати тільки різні здогади, але археологія вже в нашому сторіччі дала нам куди більше відомостей, ніж посідали наші діди.

Мистецтво письма винайдено в Єгипті близько 4000 року до н.е., а у Вавілоні - ненабагато пізніше. В обох країнах письмо почалось із малюнків, що зображували відповідні предмети. Ці малюнки швидко набули спрощеного умовного характеру, так що слова передавались ідеограмами, як це є в Китаї й донині. Про­тягом тисячоліть ця громіздка система розвинулась до абеткового письма.

Свій ранній розвиток цивілізації Єгипту й Месопотамії завдя­чують Нілові, Тігрові та Євфратові, що робили хліборобство дуже легким і продуктивним. Ця цивілізація була з багатьох поглядів

 

* Арифметика й дещо з геометрії вже були у єгиптян та вавілонян, але пере­важно в формі правил чисто емпіричних. Дедуктивне висновування з загальних за­сновків було еллінською новацією.


подібна до тієї, котру іспанці застали в Мексиці та в Перу. Там і там був божественний державець, наділений деспотичною вла­дою; в Єгипті він володів і всією землею. Там і там була політеїстична релігія з верховним божеством, із яким державець мав особисто довірчі стосунки. Була військова аристократія, а та­кож і жрецька. Ця остання часто бувала спроможна узурпувати самодержавну владу, якщо державець був слабкий або якщо він був зайнятий тяжкою війною. Землю обробляли кріпаки, що були власністю державця, аристократії чи касти жерців.

Між єгипетською і вавілонською теологією існувала чимала різниця. Єгиптяни були дуже заклопотані смертю і вірили, що душі після смерті спускаються в підземний світ, де їх судить Осіріс відповідно до того, як вони поводились на землі. Вони га-дали, що душа має кінець кінцем вернутись у тіло; ця віра ви­являлась у бальзамуванні останків і спорудженні розкішних гроб­ниць. Піраміди будувало багато фараонів наприкінці четвертого тисячоліття до н.е. й на початку третього. Після цього єгипетська цивілізація почала робитись дедалі стереотипнішою, і через релігійний консерватизм став неможливим будь-який поступ. Близько 1800 р. до н.е. Єгипет був завойований семітським наро­дом, що називався гіксосами. Цей народ правив країною близько двох сторіч. Гіксоси не полишили в Єгипті якихось тривких слідів, але їхнє перебування там, очевидно, сприяло поширенню єгипетської цивілізації в Сірії та Палестині.

Вавілонія розвивалась не так мирно, як Єгипет. Спочатку панівною расою там були не семіти, а шумери, чиє походження невідоме. Вони винайшли клинопис, а завойовники-семіти перей­няли його. Був такий період, коли Вавілонія складалася з кількох незалежних міст, що воювали між собою, але кінець кінцем над усім піднісся Вавілон і заснував імперію. Боги інших міст стали підлеглими, і вавілонський бог Мардук зайняв те місце, яке зго­дом у еллінському пантеоні належало Зевсові. Щось подібне ста­лось і в Єгипті, але багато раніше.

Релігії Єгипту й Вавілонії, як і інші античні релігії, первісно були культами плодючості. Земля втілювала жіноче начало, сонце — чоловіче. Бугай звичайно вважався втіленням чоловічої плодю­чості, й бугаї-божества були загальновизнані. У Вавілоні серед жіночих божеств верховною була Іштар, богиня землі. По всій Західній Азії поклонялись Великій Матері під різними іменами. Знайшовши в Малій Азії присвячені їй храми, грецькі колоністи назвали її Артемідою і перейняли вже наявний культ. Ось звідки походить «Діана (Артеміда) Ефеська»*. Християнство трансформу­вало її в Діву Марію, і саме Ефеський собор узаконив іменування Святої Діви Матір'ю Божою.

Там, де релігія була пов'язана з урядуванням в імперії,

 

* Діана була латинським еквівалентом Артеміди. Саме Артеміда згадується в грецькому тексті Нового Заповіту.


політичні мотиви багато в чому змінили її первісні риси. Бог чи богиня асоціювалися з Державою і мали не тільки щедрий уро­жай, а й перевагу в війні. Багата каста жерців виробляла ритуал і теологію і об'єднувала в одному пантеоні різні божества складо­вих частин імперії.

Пов'язавши богів з урядуванням, стали пов'язувати їх і з мо­раллю. Законодавці одержували свої кодекси з рук того чи того бога; таким чином порушення закону ставало вже виявом безбож­ності. Найдавніший з відомих корпусів законів — це кодекс Хам-мурапі, вавілонського царя, десь із 2100 року до н.е.; цар твер­див, ніби цей кодекс вручив йому Мардук. Протягом усіх старо­давніх часів зв'язок релігії з мораллю дедалі тіснішав.

Вавілонська релігія, на відміну від єгипетської, більше клопо­талась добробутом на цьому світі, ніж на тому. Магія, ворожба та астрологія хоча й існували не тільки у Вавілонії, розвинулись там більше, ніж будь-де, і набули такої ваги в пізнішій історії стародавнього світу головним чином завдяки Вавілонові. З Вавілону походять і деякі речі, що належать до науки: поділ до­би на 24 години, а кола - на 360 градусів, а також відкриття періодичності затемнень, яке дозволяло передрікати місячні затем­нення точно, а сонячні - з певною вірогідністю. Цю вавілонську науку, як ми ще побачимо, засвоїв Фалес.

Цивілізації Єгипту й Месопотамії були хліборобські, а всіх до­вколишніх народів - перший час пастуші. Новий елемент з'явив­ся з розвитком торгівлі, яка на початку була майже виключно морською. Зброю десь до 1000 року до н.е. виробляли з бронзи, і народи, що не мали на своїй землі потрібних руд, мусили здобу­вати метал торгівлею або піратством. Піратство було вигідне тільки до певного часу, і там, де соціальні та політичні умови були більш-менш стабільні, прибутковішою виявлялась торгівля. Піонером торгівлі був, як видається, острів Кріт. Близько одинад­цяти сторіч, приблизно з 2500 до 1400 року до н.е. на Кріті існувала естетично високорозвинена культура, звана мінойською. Те, що дійшло до нас із крітського мистецтва, лишає враження життєрадісності й майже декадентської розкоші, глибоко відмінних від грізної похмурості єгипетських храмів.

Про цю важливу цивілізацію не було відомо майже нічого до розкопів сера Артура Евенса та інших. То була морська цивілізація, що перебувала в тісному контакті з Єгиптом (за ви­нятком часів гіксоської окупації). З єгипетських зображень видно, що між Єгиптом і Крітом за посередництвом крітських моряків провадилась вельми інтенсивна торгівля; найбільшого розвитку во­на досягла близько 1500 року до н.е. Крітська релігія, здається, мала багато спільного з релігіями Сірії та Малої Азії, але в мис­тецтві видно більше схожості з Єгиптом, хоча крітське мистецтво було дуже своєрідне й напрочуд життєствердне. Центром крітської цивілізації був так званий «Міносів палац» у Кноссі, спогади про який збереглись у легендах класичної Греції. Крітські палаци бу-


ли надзвичайно пишні, але їх зруйновано наприкінці чотирнадця­того сторіччя до н.е. - ймовірно, загарбниками з Греції. Хроно­логію крітської історії виводять із єгипетських виробів, знайдених на Кріті, та з крітських виробів, знайдених у Єгипті; наші знан­ня в цій сфері цілком залежні від свідчень археології.

Крітяни поклонялися якійсь богині чи, можливо, кільком боги­ням. Найбезперечнішою богинею була «Володарка тварин» - мис­ливиця, ймовірний прообраз класичної Артеміди*. Вона чи якась інша богиня була ще й матір'ю; єдине божество чоловічої статі, крім «Володаря тварин», - це її юний син. Є деякі свідчення про віру в загробне життя, в якому, подібно до єгипетської релігії, винагороджуються чи караються вчинки людини на землі. Але за­галом, як судити з їхнього мистецтва, крітяни видаються весели­ми людьми, яких не дуже гнітили похмурі забобони. Вони люби­ли бої биків, на яких тореадори - і чоловіки, й жінки - демон­стрували дива акробатики. Бої биків були релігійними святами, і сер Артур Евене гадає, що учасники їх належали до найвищої аристократії. Розписи, що збереглись до нашого часу, сповнені динаміки й реалізму.

Крітяни мали лінійне письмо, але воно ще не розшифроване. У своїй країні вони жили мирно, і їхні міста не були захищені мурами; країну напевне захищала її морська могутність.

До своєї загибелі мінойська культура близько 1600 р. до н.е. поширилась і на материку, в Греції, і там, поступово вироджую­чись, проіснувала десь до 900 року до н.е. Цю материкову цивілізацію називають мікенською; вона відома по гробницях царів та по фортецях на вершинах пагорбів, які свідчать, що тут дужче боялися війни, ніж на Кріті. 1 гробниці, й фортеці зберег­лись і вражали уяву еллінів класичної епохи. Давніші витвори мистецтва в мікенських палацах або справді виготовлені на Кріті, або близько споріднені з крітськими. Саме мікенська цивілізація, побачена крізь серпанок легенд, відбита в творах Гомера.

В мікенцях багато загадкового для нас. Чи вони завдячують свою цивілізацію завойовникам-крітянам? Чи говорили вони по-грецькому, а чи були якоюсь давнішою тубільною расою? Певної відповіді на ці запитання не може бути, але загалом видається ймовірним, що вони були завойовники й говорили грецькою мо­вою і що принаймні їхня аристократія складалася з світловолосих заброд із Півночі, які принесли з собою грецьку мову**. Греки прийшли до Греції трьома послідовними хвилями: спочатку іонійці, потім ахейці й нарешті дорійці. Іонійці, хоча й були за­войовники, проте, видимо, засвоїли крітську цивілізацію майже в цілості - як згодом римляни засвоїли цивілізацію Греції. Але

 

* Вона мала чоловіка чи двійника, «Володаря тварин», але той був не такий визначний. З малоазійською Великою Матір'ю Артеміду ототожнили пізніше.

** Див. The Minoan-Mycenaean Religion and its Survival in Greek Religion, by Martin P. Nilsson, p. 11 ff.


іонійців розгромили і майже до решти пограбували їхні наступни­ки - ахейці. Про ахейців нам із хеттських таблиць, знайдених у Богазкеї, відомо, що вони мали в чотирнадцятому сторіччі до н.е. велику організовану імперію. Мікенську цивілізацію, ослаблену війною з іонійцями та ахейцями, практично знищили дорійці -останні грецькі заброди. Тоді як перші й другі завойовники зага­лом сприйняли релігію мінойців, дорійці зберегли первісну індоєвропейську релігію своїх предків. Проте віра мікенських часів жевріла й далі - особливо в нижчих класах суспільства, і вірування класичної Греції були сумішшю обох релігій.

Хоча викладене вище здається ймовірним, слід нагадати, що ми не знаємо, були мікенці греками чи ні. Ми тільки знаємо, що їхня цивілізація занепала, що близько того часу, коли їй на­став кінець, на зміну бронзі прийшло залізо і що на якийсь час панування на морі перейшло до фінікійців.

В останній період мікенської доби й після її кінця частина за­войовників осідала в краю й ставала хліборобами, а інша частина сунула далі, спочатку на острови й до Малої Азії, потім на Сіцілію й на південь Італії, де вона заснувала міста, що жили з морської торгівлі. Саме в цих приморських містах греки вперше зробили якісно новий внесок в цивілізацію; верховенство Афін настало пізніше, але також було пов'язане з могутністю на морі.

Материкова частина Греції гориста й здебільшого неродюча. Проте є й немало родючих долин з вільним доступом до моря, але відтятих від сусідніх долин горами, які перешкоджають кон­тактам по суходолі. В цих долинах виникали окремі невеликі громади, що жили з обробітку землі й горнулись до міста, яке звичайно стояло над морем. За таких обставин цілком природно, що, коли чисельність такої громади стає завеликою для її внутрішніх ресурсів, ті, хто не може прогодуватися з землі, бе­руться за мореплавство. Материкові міста засновували колонії -часто в таких місцях, де прожити багато легше, ніж удома. Тому в початковому історичному періоді греки в Малій Азії, Сіцілії та Італії жили куди багатше, ніж у самій Греції.

Суспільні устрої в різних частинах Греції дуже різнилися. В Спарті дрібна аристократія жила з праці пригноблених кріпаків іншої раси; в бідніших сільськогосподарських районах населення складалось переважно з селян, що обробляли власну землю з до­помогою членів своєї родини. А там, де процвітали торгівля й ре­месла, вільні городяни багатіли, визискуючи рабів у копальнях і рабинь за прядкою та кроснами. Ці раби в Іонії набувалися з до­вколишніх варварських племен і спочатку, як правило, шляхом війни. Із зростанням багатства жінки верхів жили дедалі відрубніше, і згодом вони були дуже мало причетні до пов'язаних з культурою сторін життя греків. Винятком була Спарта.

Розвиток суспільства загалом скрізь ішов однаково - спочатку від монархічного до аристократичного ладу, потім до чергування


тиранії з демократією. Монархи не були абсолютні, як у Єгипті та Вавілоні, вони мусили слухатись Ради старійшин і не могли безкарно порушувати звичай. «Тиранія» означала не конче погане врядування, а тільки владу людини, чиї претензії на трон не бу­ли спадкові. «Демократія» означала правління всіх громадян, до числа яких не належали раби й жінки. Перші тирани, подібно до Медічі, здобували владу завдяки тому, що вони були найбагатши-ми представниками відповідних плутократій. Часто джерелом їхнього багатства було володіння золотими чи срібними копальня­ми, яке стало ще зисковнішим після впровадження монетного обігу, запозиченого в сусідній з Іонією державі Лідії*. Монети, очевидно, винайдено десь перед 700 роком до н.е.

Одним з найважливіших наслідків торгівлі й піратства - спо­чатку ці дві царини ледве розрізнялись - було для греків за­своєння письма. Хоча писемність уже тисячі років існувала в Єгипті й Вавілонії, та й мінойці-крітяни мали письмо (досі ще не розшифроване), вирішальних свідчень того, що греки вміли писа­ти до X сторіччя до н.е., немає. Вони навчились цього мистецтва від фінікійців, які, подібно до інших насельників Сірії, зазнавали і єгипетських, і вавілонських впливів і панували в морській торгівлі, поки не розвинулись грецькі міста в Іонії, Італії та Сіцілії. В чотирнадцятому сторіччі, пишучи до Ехнатона (єретичного владаря Єгипту), сірійці ще вживали вавілонський клинопис; але Хірам Тірський v (969-936) уже користувався фінікійським алфавітом, який, імовірно, розвинувся з єгипетського письма. Єгиптяни спочатку користувались чистою піктографією; поступово піктограми, набувши умовної форми, почали передавати склади (перші склади назв зображуваних предметів), а нарешті й окремі літери за таким принципом: «Л - це Лучник, що стріляє в жабу»**. Цей останній ступінь, що його більш-менш до кінця спромоглися подолати не самі єгиптяни, але фінікійці, породив алфавіт з усіма його перевагами. Греки, запозичившили алфавіт у фінікійців, змінили його відповідно до потреб своєї мови й запро­вадили важливу новацію, додавши літери для голосних звуків, бо в фінікійців були тільки приголосні. Не може бути сумніву, що опанування цього зручного способу письма дуже прискорило роз­виток грецької цивілізації.

Першим значним породженням еллінської цивілізації був Го­мер. Усе, що нам відоме про Гомера, тільки здогадне, але найпе­реконливіша та гадка, що він був скорше цілою низкою поетів, ніж однією особою. Ймовірно, «Іліада» й «Одіссея» доводились до завершеності протягом десь так двох сотень років; дехто вважає, що від 750 до 550 р. до н.е.***, а інші - що «Гомер» був майже

 

* Див. Р. N. Ure, The Origin of Tyranny.

** Наприклад, «гімел» - третя літера гебрейського алфавіту - означає «верб­люд» і являє собою спрощене зображення верблюда. *** Beloch, Griechische Geschichte, Chap. XII.


завершений до кінця восьмого сторіччя*. Гомерові поеми в їхній теперішній формі приніс до Афін Пісістрат, що правив (з пере­рвами) від 560 до 527 р. до н.е. Відтоді афінська молодь учила Гомера напам'ять, і це була найважливіша частина її освіти. В деяких частинах Греції, особливо в Спарті, Гомер набув такої слави тільки пізніше.

Поеми Гомера, подібно до рицарських романів пізнього серед­ньовіччя, відбивали погляди культурної аристократії, що зневажа­ла як плебейство всякі забобони, котрі ще буяли серед простого люду. В багато пізніші часи чимало цих забобонів знову вийшли на світло денне. Керуючись даними антропології, сучасні автори дійшли висновку, що Гомер був аж ніяк не первісний творець цих епосів, а тільки вдосконалювач, подібний до тих, хто у вісімнадцятому сторіччі давав раціональне тлумачення стародавнім міфам, підносячи властивий панівному класові ідеал витонченої просвіти. Олімпійські боги, що репрезентують релігію в Гомера, були для греків не єдиними об'єктами поклоніння і в його часи, й пізніше. В народних віруваннях були й інші, темніші й дикіші елементи, що їх тримав у шорах еллінський інтелект у добу сво­го найвищого злету, але вони тільки зачаїлись, чекаючи нагоди розбуятись у хвилину слабкості чи страху. В добу занепаду вия­вилося, що ті вірування, котрі відкинув Гомер, усе ж витривали, напівпоховані, протягом усього класичного періоду. Цей факт по­яснює багато речей, що інакше видались би суперечливими й ди­вовижними.

Первісна релігія всюди була скорше племінною, ніж особистою. Виконувано певні обряди, метою яких було шляхом чаклунської імітації сприяти інтересам племені - головно щодо плодючості рослин, тварин і людей. Зимове сонцестояння було порою, коли сонце треба заохочувати, щоб воно не зменшувало далі своєї си­ли; весна й пора жнив також потребували відповідних обрядів. Такі обряди часто мали на меті викликати велике гуртове збуд­ження, в якому окремі особи втрачали відчуття своєї осібності й почували себе одним цілим з усім плем'ям. В усьому світі на певному ступені розвитку релігій були такі обряди, під час яких убивали й поїдали освячених тварин і людей. Різні краї досягали цього ступеня в дуже різні часи. Принесення в жертву людей зберігалося звичайно довше, ніж ритуальне поїдання тих жертв; у Греції воно не зовсім відмерло ще й на початку історичної доби. Обряди для забезпечення плодючості без таких жорстоких еле­ментів були поширені по всій Греції, зокрема, елевсінські містерії були в своїй символіці тісно пов'язані з обробітком землі.

Треба відзначити, що сама релігія в Гомера не дуже релігійна. Боги мають цілком людську натуру і різняться від людей тільки тим, що вони безсмертні й наділені надприродними силами. З мо­рального погляду на їхню користь нема чого сказати, і важко

* Rostovtseff, History of the Ancient World, Vol. I, p. 399.


зрозуміти, чим це вони викликали таку шанобу. В деяких Гоме-рових пасажах - гадано, пізніших вставках - їх трактовано з чи­сто вольтерівською нешанобливістю. Справді глибоко релігійне по­чуття, яке можна знайти в Гомера, пов'язане не стільки з бога­ми Олімпу, скільки з більш примарними постатями, як-от Доля, Неминучість чи Призначення — їм кориться навіть Зевс. Уявлення про Долю справляло великий вплив на все мислення греків і, можливо, було одним із джерел, із яких наука виснувала віру в природний закон.

Боги Гомера - це боги завойовницької аристократії, а не ко­рисні боги плодючості, в яких вірили ті, хто справді обробляв землю. Як каже Гілберт Мері*:

«Боги більшості народів претендують на те, ніби вони створи­ли світ. Олімпійці таких претензій не мають. Найбільше, на що вони спромоглися, — це завоювати його. А завоювавши свої цар­ства, що вони роблять далі? Віддаються справам урядування? Роз­вивають сільське господарство? Чи ремесла й торгівлю? Та де! Навіщо їм робити будь-яку чесну роботу? їм видається легше жи­ти з данини та вражати блискавками людей, що не хочуть її сплачувати. Вони ватаги здобичників, вінценосні пірати. Вони во­юють, бенкетують, бавляться, тішаться музикою, напиваються доп'яну й регочуть на все горло, глузуючи з кульгавого коваля, що їм прислуговує. Вони нікого не бояться, крім свого царя. І ніколи не брешуть, хіба лиш у любощах та на війні».

Герої-люди у Гомера також поводились не бозна-як гарно. Найвизначніша родина — це рід Пелопса, але її навряд чи можна назвати взірцем щасливого родинного життя.

«Тантал, азіатський засновник династії, почав свій життєвий шлях із прямого злочину проти богів; як твердить дехто, він спробував одурити їх, нагодувавши м'ясом зі свого рідного сина Пелопса. Той, чудесним чином повернений до життя, теж учинив неподобство. Він виграв славнозвісні перегони на колісницях у пісанського царя Еномая, підкупивши його візничого Міртіла, а потім спекався цього спільника, якого пообіцяв винагородити: ки­нув його в море. Прокляття окотилось на його синах, Атреї та Фієсті, в подобі того, що греки називали «ате», - сильного, хоча й не зовсім нездоланного потягу до злочинств. Фієст спокусив братову дружину й завдяки цьому примудрився вкрасти у брата родинне «щастя» - славнозвісного золоторунного овна. Атрей, своєю чергою, домігся братового вигнання, а потім, під приводом замирення заманивши Фієста до себе, пригостив м'ясом з його рідних дітей. Прокляття перейшло й на Атреєвого сина Агамемно­на, що розгнівив Артеміду, вбивши її священну оленицю, а тоді, аби власкавити богиню й забезпечити своїм кораблям вільний прохід до Трої, приніс у жертву свою дочку Іфігенію; але сам

 

* Gilbert Murray, Five Stages of Greek Religion, p. 67.


був замордований невірною дружиною Клітемнестрою та її кохан­цем Егістом, Фієстовим сином, що не загинув від руки Атрея. Орест, Агамемнонів син, своєю чергою помстився за батька, вбив­ши матір і Егіста»*.

Гомер у своїй завершеній формі був породженням Іонії, тобто частини еллінської Малої Азії та прилеглих островів. Десь у шос­тому сторіччі, не пізніше, Гомерові поеми були записані у відомій нам тепер версії. В цьому ж таки сторіччі народились еллінська наука, філософія та математика. Близько того часу події надзвичайної ваги відбувались і в інших частинах світу. Конфуцій, Будда і Зороастр, якщо це реальні постаті, жили, ймовірно, теж у цьому сторіччі**. В середині сторіччя Кір засну­вав Перську імперію; під кінець сторіччя грецькі міста Іонії, якій перси надали певну автономію, повстали, але Дарій те повстання придушив, і найвизначніші люди краю пішли у вигнання. Декотрі філософи того періоду були втікачі, що мандрували від міста до міста по ще не уярмлених краях еллінського світу, поширюючи культуру, яка доти зосереджувалась головним чином в Іонії. У своїх мандрах вони тішились прихильністю господарів. Один із таких утікачів, Ксенофан, розквіт діяльності якого припав на кінець шостого сторіччя, пише: «Ось про що розпитували нас, ко­ли ми взимку, після ситого обіду лежали на м'яких ложах біля хатнього вогнища, попивали солодке вино й хрумали підсмажений горох: «Із якого ти краю і скільки тобі років, чоловіче добрий? І скільки мав ти років тоді, коли прийшли мідяни?» Решта Греції спромоглася відстояти свою незалежність у боях при Саламіні та Платеї, після яких на певний час визволилася й Іонія***.

Греція поділялась на багато маленьких незалежних держав, кожна з яких складалася з міста й довколишньої сільської місцевості. Рівень цивілізованості в різних частинах еллінського світу був дуже неоднаковий, і тільки небагато грецьких міст зро­било внесок у досягнення цілої Еллади. Спарта, про яку я багато говоритиму далі, мала велику вагу з військового погляду, але не з культурного. Корінф був багатий, процвітав як великий торго­вельний центр, але визначних людей дав обмаль.

Були й чисто сільськогосподарські, не міські, громади - такі, як уславлена Аркадія, яку городяни вважали ідилічною, хоч на­справді вона була сповнена страхіть давнього варварства.

її населення поклонялось Панові й мало багато культів плодю­чості, в яких роль статуї божества часто відігравав обтесаний прямокутно стовп. Символом плодючості був цап, бо селяни були

 

* Primitive Culture on Greece, H. J. Rose, 1925, p. 193.

** А втім, час життя Зороастра дуже непевний. Дехто відносить його аж до 1000 р. до н.е. Див. Cambridge Ancient History, Vol. IV, p. 207.

*** Унаслідок перемоги Спарти над Афінами перси знов захопили все узбереж­жя Малої Азії і утвердили своє право на нього Анталкідовим миром (387-386 р. до н.е.). Ще через півсотні років вони самі опинились в імперії Александра.


надто бідні, аби держати биків. Коли врожай удавався поганий, статую Пана шмагали. (Щось подібне й нині роблять у глухих селах Китаю). Існував у Аркадії клан людей, яких вважали вов­кулаками, мабуть, за асоціацією з принесенням у жертву людей та поїданням цих жертв. Вважалося, ніби той, хто скуштує м'яса такої жертви, стає вовкулаком. Була в Аркадії й печера, присвя­чена Зевсові Лікейському (Зевсові-Вовкові); в цій печері людина нібито не мала тіні, а той, хто туди заходив, не далі як за рік по тому помирав. Усі ці забобони в класичні часи ще процвітали*.

Пан, чиє первісне ім'я було Паон, тобто годувальник або вівчар, набув нового, більш відомого ім'я, що тлумачиться як «Бог Усього», аж тоді, коли його культ у п'ятому сторіччі, після війни з персами, прийняли Афіни**.

Проте в стародавній Греції було багато того, що ми могли б сприймати як релігію в нашому розумінні цього слова. І була та релігія пов'язана не з олімпійцями, а з Діонісом, чи то Вакхом. У нашому уявленні, цілком природно, це ім'я викликає образ бо­жества з досить сумнівною репутацією, бога вина і сп'яніння. Але той шлях, на якому культ Вакха породив глибокий містицизм, що справив такий сильний вплив на багатьох філософів, ба навіть відіграв свою роль у формуванні християнсь­кої теології, дуже прикметний, і його треба зрозуміти кожному, хто бажає вивчити розвиток еллінської думки.

Діоніс, чи то Вакх, був первісно фракійським богом. Фракійці були куди менше цивілізовані, ніж греки, і ті вважали їх за вар­варів. Як усі примітивні хліборобські племена, вони мали обряди для сприяння плодючості і бога, що сприяв тій плодючості. Ім'я того бога було Вакх. Досі не з'ясовано напевне, чи він мав по­добу людини, чи бугая. Коли фракійці навчились робити пиво, вони вирішили, що сп'яніння - божественний стан, і почали складати хвалу Вакхові. А коли згодом спізнали вино й навчи­лись його вживати, то почали шанувати Вакха ще дужче. Функція сприяння плодючості взагалі стала більш-менш другоряд­ною супроти його функцій покровителя винограду та божествен­ного безуму, спричинюваного вином.

Коли саме культ Вакха поширився з Фракії до Греції, невідомо, але можна гадати, що це відбулося перед самим почат­ком історичної доби. Ортодокси зустріли цей культ вороже, і все ж він укоренився. В ньому було багато елементів варварства, як, наприклад, роздирання диких тварин на шматки та поїдання всіх тих шматків сирцем. У ньому був цікавий елемент фемінізму.

* Rose, Primitive Greece, p. 65ff.

** J.E. Harrison, Prolegomena for the Study of Greek Religion, p. 651.


Поважні матрони й невинні дівчата, зібравшись у великі гурти, цілі ночі проводили на голих пагорбах, танцюючи в розпаленому екстазі, в сп'янінні, можливо, лише почасти алкогольному, а пе­реважно містичному. Чоловіків така поведінка дратувала, але во­ни не сміли опиратись виконанню релігійних обрядів. 1 краса, й дикість цього культу відбиті в Евріпідових «Вакханках».

Успіх Вакха в Греції не дивує. Як усі народи, чий розвиток до цивілізованого стану був дуже швидкий, греки - чи принаймні певна частина їх - плекали любов до первісного й жадали більш інстинктивного й пристрасного життя, ніж те, яке припису­вала їм повсякденна мораль. Для чоловіка чи жінки, вимушено більше цивілізованих у поведінці, ніж у почуттях, розважливість обридлива, а доброчесність сприймається як тягар, як рабство. Це призводить до спротиву в думках, у почуттях і в поведінці. Нас особисто цікавить спротив у думках, але спочатку треба сказати дещо й про почуття та поведінку.

Цивілізовану людину відрізняє від дикуна головним чином розважливість, або, коли вдатись до трохи ширшого уявлення, завбачливість. Вона ладна терпіти нинішні прикрощі ради май­бутніх утіх, навіть коли ті майбутні втіхи досить далекі. Ця риса стає важливою з розвитком хліборобства; жодна тварина й жоден дикун не працюватиме навесні, щоб забезпечити себе їжею аж на наступну зиму, коли не рахувати окремих чисто інстинктивних форм діяльності, як-от збирання меду бджіл або запасання горішків у білок. Але у бджіл та білок завбачення немає; є тільки прямий імпульс до дії, яка з погляду людини очевидно виявиться корисною згодом. Справжня завбачливість виникає тільки тоді, коли людина робить щось таке, до чого її не спону­кає ніякий безпосередній імпульс, бо розум підказує їй, що ко­лись у майбутньому вона матиме з цього користь. Полювання не вимагає завбачливості, бо воно само собою дає втіху; але обробіток землі - то тяжка праця, яку неможливо виконувати під впливом миттєвого імпульсу.

Цивілізація контролює імпульси не тільки завдяки завбаченню — це контроль власної волі, - а й законом, звичаєм та релігією. Цей контроль вона успадкувала від варварства, але зробила його менш інстинктивним і більш систематичним. Певні дії визнано злочинними, і за них карають, ще деякі хоча й не караються за­коном, але їх визнано аморальними, і тим, хто завинить у них, загрожує загальний осуд. Виникнення приватної власності призво­дить до підлеглості жінки і, як правило, до появи класу рабів. З одного боку, потреби громади накидаються індивідові, а з другого -індивід, набувши звички розглядати своє життя в цілості, дедалі більше жертвує теперішністю ради майбутнього.


Очевидно, що цей процес може зайти надто далеко, як те, наприклад, буває зі скнарами. Але й не доходячи до таких край­нощів, розважливість може легко призвести до втрати деяких найкращих у житті речей. Тому поклонник Вакха був проти роз­важливості. В стані сп'яніння - чи то фізичного, чи то духовного -він віднаходить усю силу почуттів, яку вбила розважливість; світ видається йому сповненим радощів і краси, і його уява раптово визволяється з в'язниці щоденних клопотів. Вакхічні ритуали по­родили те, що називалося «ентузіазмом»: етимологічно це слово означає вселення бога в того, хто йому поклоняється, і тоді йому здається, що він злився з богом у одне ціле. Багато що в найви­щих злетах людини має в собі якийсь елемент сп'яніння41, якесь витіснення розважливості пристрастю. Без вакхічного елементу життя було б нецікавим; а при наявності цього елементу воно буває небезпечне. Конфлікт розважливості з пристрастю пронизу­ють усю історію людства. І це не такий конфлікт, у якому нам слід беззастережно приєднуватись до котроїсь однієї сторони.

У сфері мислення твереза цивілізація - це приблизно те саме, що наука. Але чиста, дистильована наука не задовольняє людину, їй потрібні також пристрасть, мистецтво, релігія. Наука може вводити в певні рамки знання, але не повинна вводити в них уяву. Серед еллінських філософів, як і серед пізніших, були від природи схильні до науки й від природи схильні до релігії; ці ос­танні, прямо чи непрямо, багато завдячують культові Вакха. Це особливо стосується Платона, а через нього - тих пізніших на­дбань думки, які врешті втілились у християнській теології.

Культ Вакха в своїй первісній формі був дикунський і з ба­гатьох поглядів огидний. Вплив на філософів він справив не в цій своїй формі, а в більш одухотвореній, приписуваній Орфеєві; цей новіший варіант був аскетичний і замінював сп'яніння фізичне духовним.

Орфей - постать невиразна, але цікава. Дехто вважає, що він був реальною особою, інші - що богом або героєм, витвореним уявою. За переказами, він прийшов із Фракії, як і Вакх, але нам видається ймовірнішим, що він (або рух, пов'язаний з його ім'ям) прийшов з Кріту. Адже орфічні доктрини містять багато такого, що має першоджерела, очевидно, в Єгипті, а Єгипет впливав на Грецію переважно через Кріт. Орфей був нібито ре­форматором, якого роздерли на шматки ошалілі менади, підбурені ортодоксією культу Вакха. В більш ранніх варіантах легенди він не виступає таким одержимим музикою, як у пізніших. Первісно він був жрець і філософ.

 

* Я маю на увазі сп'яніння душевне, а не алкогольне.


Хай там яке було вчення самого Орфея (якщо він справді існував), а вчення орфіків відоме дуже добре. Орфіки вірили в переселення душ; вони вчили, що душа після цього може досягти вічного блаженства або зазнати вічних чи минущих мук залежно від того, яке було її життя на цьому світі. Вони ставили за мету робитися «чистими» - почасти завдяки церемоніям очищення, а почасти завдяки униканню певних видів осквернення. Найортодок-сальніші з них утримувались від споживання м'яса за винятком ритуальних нагод, коли воно з'їдалося як святощі. Людина, вва­жали вони, створіння почасти земне, а почасти небесне; завдяки чистому життю небесна частина більшає, а земна - меншає. Кінець кінцем людина зливається в одне з Вакхом і відтоді нази­вається «Вакх». Існувала детально розроблена теологія, згідно з якою Вакх народжувався двічі: першого разу з лона своєї матері Семели, а другого - із стегна свого батька Зевса.

Міф про Вакха існував у багатьох версіях. У одній з них Вакх є сином Зевса й Персефони; ще малим хлоп'ям його роздер­ли на шматки титани й з'їли, зоставивши тільки серце. Одні твердили, ніби це серце Зевс віддав Семелі, інші - що він сам його проковтнув; у обох випадках це призвело до другого наро­дження Вакха. Роздирання дикої тварини й пожирання сирого м'яса вакханками мало символізувати роздирання й поїдання Вак­ха титанами, і та тварина була в певному розумінні втіленням бога. Титани були земнородні, але, з'ївши бога, вони набули іскринку божественності. Отак і людина почасти земна, а почасти божественна, і вакхічні ритуали - це зусилля ще наблизити її до цілковитої божественності.

Евріпід укладає в уста одного орфічного жерця таке повчальне признання:

Владарю Тірський, Зевса і Семели

Нащадку, що тримаєш під п'ятою

На Кіпрі сто фортець! До тебе я

Волаю з сеї тьмавої святині.

Кров дикого бика й халібська криця

Скріпила в ній із кипариса крокви

Різьблені. Тут одним потоком чистим

Текли мої літа. Бо я слуга

1 жрець посвячений Ідейця-Зевса*.

Там, де опівночі Загрей** блукає,

Блукаю й я. Його громові крики

Я витримав, я бенкети справляв -

Його червоні і криваві свята.

Я Матері Великої вогонь

Гірський підтримував, і ось я вільний

 

* Містично ототожнюваного з Вакхом. ** Одно з численних імен Вакха.


І звуся Вакхом між жерців, закутих У обладунки мідні, в білих шатах. Очищений від праху з домовини. Із уст своїх зігнав навіки дотик До м'яса, що колись було живим.

У гробницях знайдено орфічні таблички, що містять настанови для душі померлого, як їй знайти дорогу на той світ і що там казати, аби довести, що вона гідна спасіння. Таблички розбиті, деякі уламки загублені. Найповніша з наявних (так звана Пе-телійська табличка) містить такий текст:

Ліворуч від Гадеса дому криницю

побачиш, І коло неї росте кипарисове біле

древо. До тої криниці не слід підходити

близько.

А ще одну при Озері Пам'яті знайдеш. Холодна вода в ній, і варта стоїть перед нею. Скажи там: «Я син Землі та Зорного Неба; А рід мій - чисто небесний. 1 вам це відоме. Та спрага палить мене, і від неї я гину. О, дайте швидше води, що із Озера

Пам'яті ллється».

Й дадуть тобі з джерела святого напитись, А потім ти житимеш там, ніби пан,

між героїв...

Іще на одній табличці стоїть: «Вітаєм тебе, що зазнав страж­дання... З Людини зробився ти Богом». А ще в одній: «Щасли­вий, блаженний, ти Богом, не смертним будеш...»

Криниця, з якої душа не повинна пити, - то Лета, яка при­носить забуття; друга криниця - Мнемосіна, тобто Пам'ять. Душа на тому світі, якщо їй судилось досягти спасіння, повинна не за­бути минуле, а навпаки, набути надприродної пам'яті.

Орфіки були аскетичною сектою; вино для них являло тільки символ, як згодом у християн святі дари. Сп'яніння, якого вони шукали, - це було сп'яніння «ентузіазму», єднання з богом. Вони самі вірили, що в такий спосіб набудуть містичного знання, не досяжного звичайними засобами. Цей містичний елемент уніс у еллінську філософію Піфагор, що був реформатором орфізму, як сам Орфей був реформатором культу Вакха. Від Піфагора орфічні елементи перейшли до філософії Платона, а від Платона - до найпізнішої з філософій, що була хоч якоюсь мірою релігійною.

Там, де мав вплив орфізм, збереглися деякі безперечно вакхічні елементи. Одним з них був фемінізм, уже досить силь­ний у Піфагора; в Платона він зайшов аж так далеко, щоб ви­магати для жінок цілковитої політичної рівності. «Жінки як стать, — твердить Піфагор, - від самої природи своєї схильні до благоче-


стя». Ще одним вакхічним елементом була пошана до бурхливих почуттів. Грецька трагедія виросла з діонісійських обрядів. Зокре­ма Евріпід шанував двох головних богів орфізму - Вакха й Еро-та. Він не поважає холодних, самовдоволених, доброзвичайних святенників, і в його трагедіях боги, обурені блюзнірствами таких людей, часто відбирають у них розум чи яким іншим способом кидають їх у злигодні.

За традиційним уявленням, давні греки виявляли чудову не­зворушність, яка давала їм змогу споглядати пристрасті ззовні, розуміючи всю красу цього видовища, проте лишаючись незво­рушними, ніби олімпійці. Це дуже однобока думка. Може, вона слушна, коли йдеться про Гомера, Софокла й Арістотеля, одначе цілковито хибна щодо тих греків, котрих прямо чи непрямо заче­пили вакхічні чи орфічні впливи. В Елевсіні, де елевсінські містерії утворили найсвященнішу частину афінської державної релігії, співали такого гімна:

Чашу з вином піднісши увись, В шалі священнім, Вакху, спустись До наших квітучих долин, Де жде тебе Елевсін!

В Евріпідових «Вакханках» хор менад демонструє поєднання поетичності з дикунством, що являє цілковиту протилежність спо­коєві. Вони уславляють насолоду від роздирання дикої тварини шматок за шматком і поїдання її сирцем:

О, як мило бува серед гір

Після стрімливого бігу

На землю впасти й священною

Вкритись оленя шкурою.

Спраглій і м'яса сирого, й паркої ще

Крові козляти - між скелями Фрігії!..

Веде мене Бромія заклик: "Евое!1

(Бромій - це ще одне з численних імен Вакха). Танець менад на узбіччі гори був не тільки шаленством; він був утечею від тя­гарів та турбот цивілізації до світу надлюдської краси й свободи вітру та зірок. У менш буйному настрої вони співають:

В танцях ніч одсвяткую всю, Стрімка, білонога. Підставляючи шию гнучку Живодайній небесній росі. Так от лугом гасає лань, Серед зелені, солодко їй -Вирвалась із западні, Перемайнути вдалось Через плетену міцно сіть. Гучно гикне на гончаків, Упустивши здобич, ловець, Лань же - вітром щосили мчить -

1 Переклад Андрія Содомори. (Прим, перекл.)


Волю чує в полях, Що прослалися вздовж ріки. Де навкіл - ані душі; Волю - в тінявім гаї1.

Перше ніж твердити за звичкою, що елліни були «незво­рушні», спробуйте уявити собі, що так поводяться філадельфійські матрони, хоч би в п'єсі Юджіна О'Ніла.

Орфіки «незворушні» не більше, ніж зреформований шану­вальник Вакха. Для орфіка життя на цьому світі - страждання й докука. Ми прив'язані до колеса, що, обертаючись без кінця, тво­рить незліченні цикли народження-смерті; наше істинне життя -серед зірок, але ми прикуті до Землі. Тільки очищенням, само­зреченням і аскетичним життям ми можемо уникнути цієї круго­верті й нарешті досягти екстазу єднання з Богом. Хіба так мис­лять люди, чиє життя легке й приємне? Це більше схоже на ду­ховний гімн американських негрів:

Про всі свої турботи я Богові повім, Вернувшися в свій дім.

Не всі греки, але значна частина їх були люди пристрасні, нещасливі, люди, що їх роздирали внутрішні суперечності, бо ро­зум штовхав їх у один бік, а пристрасті - в інший; вони були наділені уявою, що дає змогу осягти рай, і свавільним самоутвер­дженням, що затягує до пекла. Вони знали правило «надмір шко­дить у всьому», але насправді не знали міри ні в чому - ні в чистому мисленні, ні в поезії, ні в релігії, ні в гріху. Саме спо­лучення пристрасті й розуму давало їм велич, поки вони були великі. Більше ніхто не зміг би самотужки так змінити навічно обличчя світу, як це зробили вони. їхній прототип у міфології — не Зевс-Олімпієць, а Прометей, що приніс з неба вогонь і дістав у винагороду вічні муки.

Та коли щойно сказане взяти за характеристику греків у цілості, це буде погляд так само однобокий, як і думка, ніби для греків була характерна «незворушність». Власне, в Греції співіснували дві тенденції: одна пристрасна, релігійна, містична, потойбічна, а друга - життєрадісна, емпірична, раціоналістична, зацікавлена в пізнанні розмаїття фактів. Цю останню тенденцію репрезентує Геродот, а також найбільш ранні іонійські філософи і, до певної міри, Арістотель. Белох (Beloch, op. cit. I, 1, p. 434), виклавши систему орфізму, додає: «Але еллінський народ був за­надто повний молодечих сил, аби цілком прийняти віру, яка відкидає цей світ і переносить справжнє життя в потойбіччя. То­му орфічна доктрина лишилась обмеженою досить вузьким колом адептів, не здобувши бодай найменшого впливу на державну релігію навіть у тих громадах, котрі, як афінська, включили

1 Переклад Андрія Содомори. (Прим. перекл.)


святкування містерій до державного ритуалу й узяли їх під за­хист закону. Ціле тисячоліття мало минути, перше ніж ці ідеї -звичайно в зовсім інших теологічних шатах - здобули перемогу в еллінському світі».

Може видатися, що це перебільшення, надто щодо елевсінських містерій, наскрізь перейнятих орфізмом. Загалом ка­жучи, люди релігійного темпераменту схилялись до орфізму, а раціоналісти його відкидали. Становище орфізму можна порівняти зі становищем методизму в Англії наприкінці вісімнадцятого й на початку дев'ятнадцятого сторіччя.

Нам більш-менш відомо, чого освічений грек навчався від сво­го батька, але ми майже не знаємо, що він у ранньому ди­тинстві переймав від матері, для якої дари цивілізації, що тішили чоловіків, були не дуже приступні. Видається ймовірним, що освічені афіняни навіть у добу розквіту, хоч би якими раціоналістами були вони в своїх виражено свідомих процесах мислення, за традицією зберігали також засвоєний у ранньому дитинстві первісніший спосіб думання й почування, який завжди брав гору в критичні хвилини. Тому будь-який спрощений аналіз світогляду давніх греків навряд чи буде слушний.

Вплив релігії, зокрема неолімпійської, на мислення давніх греків донедавна не був по-справжньому оцінений. Одна рево­люційна в своїй царині праця, «Пролегомени до вивчення релігії давніх греків» Джейн Гаррісон, підкреслила і первісний, і діонісійський елементи у віруваннях пересічного грека; книжка «Від релігії до філософії» Ф.М. Корнфорда була спробою привер­нути увагу дослідників еллінської філософії до впливу релігії на філософів, але її не можна визнати гідною довіри в багатьох кон­цепціях, зокрема в її антропологічній частині. Найвивіреніший виклад, відомий мені, - це «Рання еллінська філософія» Джона Бернета, зокрема розділ II, «Наука і релігія». Конфлікт між нау­кою й релігією виник, твердить він, із «релігійного відродження, що пролетіло над Елладою в шостому сторіччі до н.е.» водночас із переміщенням арени подій з Іонії на захід. «Релігія континен­тальної Еллади, - пише він, - розвивалась зовсім іншими шляха­ми, ніж в Іонії. Зокрема, культ Діоніса, що прийшов із Фракії й тільки згадується в Гомера, містить у зародку цілком новий спосіб бачення взаємин між людиною і світом. Напевне було б цілком хибно приписувати самим фракійцям дуже високі погляди; але нема сумніву: для давніх греків явище екстазу означало, що душа — це щось більше, ніж блідий двійник нашого «я», і що свою справжню натуру вона може явити тільки «за межами тіла»...

Скидалось на те, що релігія давніх греків має вступити в ту стадію, в яку вже вступили релігії Сходу; і, якби не розвиток науки, важко уявити, що могло б змінити цю тенденцію. Звичай­но твердять, ніби греків урятувало від релігії східного типу те, що вони не мали жрецької касти; але казати так означає плута-


ти наслідок із причиною. Жрецькі касти не витворюють догматів, хоча вони й зберігають уже витворені; та й народи Сходу на ранніх стадіях свого розвитку теж не мали жрецьких каст у та­кому розумінні. Грецію врятувала не так відсутність жрецтва, як існування наукових шкіл.

«Нова релігія - бо в одному розумінні вона була нова, хоча в іншому — стара, як саме людство, - досягла найвищої точки роз­витку в заснуванні громад орфіків. Наскільки ми можемо судити, первісною батьківщиною їх була Аттіка; але вони розповсюджува­лись надзвичайно швидко, зокрема в Південній Італії та Сіцілії, Насамперед то були об'єднання для вшанування Діоніса; але їх вирізняли дві риси, нові для еллінів. Вони вбачали джерело релігійного авторитету в одкровенні і являли собою штучно ор­ганізовані громади. Поеми, що містять їхню теологію, приписува­ли фракійцеві Орфеєві, який сам спускався до Гадесу, а тому був надійним провідником крізь небезпеки, які загрожують по­збавленій тіла душі в потойбічному світі».

Далі Бернет відзначає, що є разюча подібність між орфічними віруваннями і тими, котрі панували в ту саму добу в Індії, хоча він певен, що ніяких контактів між обома країнами бути не мог­ло. Потім він переходить до первісного значення слова «оргія», яке орфіки вживали в значенні «причастя»; те причастя мало очищати душу адепта й давало їй змогу уникнути круговерті на­роджень. Орфіки, на відміну від жерців олімпійського культу, за­снували те, що ми могли б назвати «церквами», тобто релігійні громади, до яких міг бути прийнятий після обряду втаємничення будь-хто, без розрізнення раси чи статі. З впливу цих громад по­стала концепція філософії як способу життя.

 

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Розкроювання і шиття тканини | Охарактеризуйте нову картину світу в епоху Відродження. | Основні засади філософії даосизму. | В чому полягає специфіка пізнання за вченням Платона. | Розкрийте сутність та значення вчення Ф.Аквінського про синтез віри і знання. | ПЕРЕДМОВА | ПІФАГОР | ГЕРАКЛІТ | ПАРМЕНІД | ЕМПЕДОКЛ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.03 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав