Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Аристотелізм в Антіохійській богословській школі.

Читайте также:
  1. Етапи трудового навчання у допоміжній школі.Профорієнтаційна робота з учнями допоміжної школи.
  2. Обладнання уроків трудового навчання в початковій школі.
  3. Упровадження ступеневої підготовки фахівців у вищій школі.

 

У своїх філософських позиціях Антіохійська християнська богословська школа виходила із вчення Аристотеля, точніше перипатетиків і стоїків початку нашої ери. Соціально-історично це було обумовлено місцезнаходженням і культурою відомого з часів античності міста Антіохія. По-перше Антіохія на початку нашої ери вже не була в центрі або хоча б на перетині торгово-економічних шляхів. У ній уже не кипіли ідеологічні, національні та соціально-політичні пристрасті, як то спостерігалося в сучасній Антіохії Олександрії. Але в духовній культурі Антіохії ще з 3 століття до нашої ери панував перипатетизм, тобто правовірні послідовники філософії Аристотеля5324. Аристотель зробив вирішальний вплив на філософську і богословську думку діячів Антіохійської школи. Саме Антіохійська богословська школа першою проклала Аристотелем дорогу в середньовічну філософію.

Характерною особливістю філософської та богословської думки представників Антіохійської школи був реалізм і раціоналізм, звичайно, реалізм і раціоналізм у їх богословському тлумаченні. Не треба забувати, що ми ведемо мову не про філософські, а про богословські школи. Але все ж таки, відмінність богословствування антіохійців від богословствування олександрйців з достатніми підставами можна уподібнити відмінності філософствування Аристотеля від філософствування Платона. Цікаво: якщо порівнювати містичні, побудови сирійських (антіохійських) гностиків з містичними ж побудовами гностиків олександрійських, то і тут їх відмінності можна уподібнити з відмінностями між філософствуванням аристотеликів (перипатетиків) і філософствуванням платоніків (академіків). Представники Антіохійської школи, як зауважують дослідники, «ретельно займалися вивченням філософії Аристотеля і славилися своїм мистецтвом у діалектиці... Сучасні письменники помічають, що вони любили і вміли сперечатися, що своє вчення вони розкривали за допомогою категорій Аристотеля і силогізмів54». Антіохійці прагнули до ясності і чіткості своїх висловлювань, за допомогою діалектики і логіки Аристотеля вони прагнули наблизити всі уявлення та поняття, навіть уявлення і поняття надприродні, до людського пізнання.
В області гносеології антіохійці чітко слідували за Аристотелем і приписували реальне буття тільки індивідуальним, конкретним предметам, а не загальним концепціям і поняттям, як то властиво платонікам, а звідси і олександрійцям. Не заперечуючи понять загального, антіохійці слідом за Аристотелем вважали, що ідеї загального розкриваються тільки при вивченні сукупності одиничних речей. При цьому вони завжди користувалися індуктивним методом, простуючи «від простого і чуттєвого - до вершин абстракції55». Антіохійці, як послідовники Аристотеля, в першу чергу за предмети дослідження брали конкретні речі і явища. Навіть у викладі «вищих релігійних істин», церковних догматів, вони більше звертали увагу на конкретні уявлення, ніж на їх абстрактну сутність. Так, наприклад, у вченні про Бога антіохійці більшу увагу приділяли на наявності у Бога трьох іпостасей, ніж на їх таємничій єдності; у вченні про особу Ісуса Христа (в христологічному вченні) вони зверталися насамперед до розкриття конкретно людської і конкретно божественної природи Боголюдини, ніж до єдності двох природ у ньому. Взагалі, в області філософської та богословської гносеології вони більше говорили про роздільність, одиничності і відособленості, ніж про таємниче єднання, як то властиво олександрійцям. Природно, що вихідні гносеологічні позиції антіохійців привели їх до загального висновку, що ні в світі природному, ні у світі надприродному для людини немає нічого абсолютно незбагненного. Виходець з Антіохійської школи, учень Лукіана, Аетій заявляв: «Я так добре знаю Бога і так розумію його, що на стільки не знаю самого себе, як знаю Бога». А оголошений єретиком виходець з цієї ж школи Євтихій говорив: «Я знаю Бога так само вірогідно, як і сам Бог знає самого себе5625».

 




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Філософія Середньовіччя | Олександрійська та Антіохійська богословські школи: їх вплив на становлення християнського світогляду та філософії | Від іудаїзму через античну філософію - до християнства | Символ віри як стислий виклад християнського віровчення. | НІКЕО-ЦАРЕГРАДСЬКИЙ С И М В О Л В І Р И | Нікео-Цареградський Символ Віри | Олександрійської богословської школи. | Тлумачення Біблії антіохійцями | Проти дуалізму духу і матерії, тіла і душі | Патристика як розрив історичного розвитку філософії і початок філософії Середньовіччя |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав