Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Життєвий шлях і творчість філософа

Читайте также:
  1. Властивості конкурентних переваг. Життєвий цикл конкурентної переваги.
  2. Життєвий грунт і життєве призначення філософії
  3. Життєвий цикл
  4. Життя і творчість
  5. Мал. 3.1. Життєвий цикл малого бізнесу
  6. Міфологічний світогляд та його риси. Функції міфології. Міфотворчість у XX ст.
  7. Педагогічна взаємодія, співпраця і співтворчість – як один з підходів до організації вузівського навчання
  8. Творчість Володимира Винниченка у провідних українських публіцистів, літературознавців
  9. Творчість традиція мудрість

 

Людвіг Андреас Фейєрбах народився 28 липня 1804 року в баварському містечку Ландгут у передовій і антифеодально налаштованій родині відомого і дуже освіченого криміналіста. Після закінчення місцевої гімназії він в 1823 році вступив на богословський факультет Гейдельберзького університету. Скоро остаточно розчарувавшись у теології він на наступний же рік кидає навчання в Гейдельберзькому університеті і вступає на філософський факультет Берлінського університету, де із захватом слухає лекції і вивчає Гегеля. Про своє сприйняття філософії обожнюваного вчителя він пише своєму батькові: «Дорогий батько! Хоча я всього місяць слухав тут лекції, але вони мені були винятково корисними. Що для мене було темно і незрозуміло,... то в результаті небагатьох лекцій, які я до теперішнього часу прослухав у Гегеля, стало мені ясним і зрозумілим у своєму необхідному зв'язку. Те, що в мені тліло, як труть, тепер освітилося для мене яскравим полум'ям. Цілком природно, що... досвідчена в умогляді людина, приходячи до Гегеля, вже протягом небагатьох годин починає відчувати потужний вплив глибини і багатства його думки. До того ж Гегель у своїх лекціях зовсім не так темний, як у своїх писання.; Навпаки, він - ясний і зрозумілий, оскільки він дуже зважає на здатністю засвоєння своїх слухачів. Але найкраще в ньому - те, що, коли він і не розвиває поняття певного предмета суворо філософськи, а переходить до звичайних уявленням, він незмінно потрапляє до центру»(Людвіг Фейєрбах. Вибрані філософські твори, том 1. Москва, 1955, стор 241-242). Через два роки він у тому ж дусі писав батькові: «Тепер я покінчив з Гегелем; за винятком«Естетики», я прослухав усі його лекції, а його«Логіку»- двічі. Але «Логіка» Гегеля - як би звід законів, це Пандекти філософії; вона містить умоглядні принципи всієї філософії - як античної, так і нової; крім того всього вона - виклад його методу. А найголовніше - опанувати не лише змістом, але і методом відомої філософії»(Там же, стор 243).

Після закінчення Берлінського університету Людвіг Фейєрбах з 1828 року починає читати лекції в якості приват-доцента в Ерлангенському університеті». Після смерті Гегеля він залишається одним з провідних і вірних старогегельянців, а потім разом з Бруно Бауером і Фрідріхом Штраусом переходить на позиції младогегельянства.

У 1830 році Фейєрбах анонімно опублікував свій перший філософський твір "Думки про смерть і безсмертя", в якому з позицій гегельянства піддав нищівній критиці християнську релігійну віру в душу. Анонімність автора незабаром була розкрита - і філософа вигнали з викладацької посади в Ерлангенському університеті і ніде більше не приймали на викладацьку роботу. Ображений Фейєрбах в 1837 році переселився в далеке і всіма забуте село Брукберг в Тюрінгії, в якому безвиїзно прожив усі 25 років. Там же, у селі, він написав всі свої головні філософські твори.. Про свою творчу біографію Людвіг Андреас Фейєрбах писав: "Моєю першою думкою був Бог (Фейєрбах у молодості був віруючою людиною - Є.Д.) потім - розум (в університеті він був щирим послідовником філософії Гегеля - О.Д.) і, врешті-решт, моєю останньою думкою стала людина "(усе творче життя він розвивав свою філософію матеріалістичного антропологізму - О.Д.).

Будучи вже на самоті, Фейєрбах в 1841 році опублікував під своїм власним ім'ям свій головний філософський твір "Сутність християнства". Книжка відразу ж опинилася в центрі уваги світової громадськості, відразу ж була видана на всіх європейських мовах. Після десятиліть панування у німецькій і світовій громадській думці ідеалізму (від Канта до Гегеля включно) Фейєрбах запропонував читачам філософію матеріалізму (1), полум'яну повагу до людини (2) і глибоко аргументований атеїзм (З). Ім'я Фейєрбаха і викладені ним філософські погляди змусили європейців на певний час забути всіх філософів, у тому числі і Гегеля.

Протягом свого життя Фейєрбах опублікував 10 великих томів філософських творів з проблем матеріалізму, атеїзму, історії філософської думки. З Фейєрбахом перебували в листуванні майже всі його видатні європейські сучасники, в тому числі Карл Маркс і Фрідріх Енгельс. Під кінець свого життя філософ вступив у марксистську соціал-демократичну партію. Помер Фейєрбах 13 вересня 1872 і похований у Нюрнберзі.




Дата добавления: 2015-09-11; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Філософія Рене Декарта | Філософія Томаса Гоббса | Філософія Бенедикта (Баруха) СПІНОЗИ | Філософія Готфріда Лейбніця. | НІМЕЦЬКА КЛАСИЧНА ФІЛОСОФІЯ | Думок Й.Г. Фіхте. | Фрідріх-Вільгельм-Йосип ШЕЛЛІНГ. | Філософії Шеллінга | У філософії Гегеля. | Гносеологія в системі філософських поглядів Гегеля |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав